Hlavní obsah

Kolář: Babiš se ztrapňuje. Za billboardy proti Pavlovi by ho měli potrestat

Hostem Ptám se já byl exdiplomat Petr Kolář.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Andrej Babiš před druhým kolem prezidentských voleb ostře útočí na svého soupeře Petra Pavla. Mimo jiné i kvůli vazbám na exdiplomata Petra Koláře. Jsou jeho útoky oprávněné?

Hostem Ptám se já byl exdiplomat a podporovatel Petra Pavla Petr Kolář.

Expremiér a lídr hnutí ANO opakovaně vyčítá svému soupeři v druhém kole boje o prezidentský hrad komunistickou minulost a nedostatek politických zkušeností a zpochybňuje jeho profesní kariéru.

Nejnověji začal vytahovat vazby Petra Pavla na bývalého diplomata Petra Koláře. Mluví o něm jako o zákulisním lobbistovi, který Pavla ovládá. Kolář Pavlovi pomáhal už předtím, než kandidaturu oficiálně ohlásil, a objížděl s ním školy spolu s besedami v rámci projektu Pro bezpečnou budoucnost. Kolář zároveň tvrdí, že oficiálním členem Pavlova týmu není.

Je tomu opravdu tak? Jakou roli Petr Kolář má? A jakou by měl v případě, pokud by Pavel prezidentské volby vyhrál?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 – Nové billboardy pro Andreje Babiše jsou hanebné, nebezpečné a děsí to lidi. Malé děti se bojí války a že umřou, zasloužil by za to potrestat, minimálně tím, že prohraje volby. Chtělo by to ale vyšetřit důkladněji, jestli to není poplašná zpráva a neohrožuje to naši bezpečnost. Funguje to mezi některými lidmi.

2:30 – Generál Pavel v reakci na jedné z debat řekl, že trvalý mír je iluze, to je ale pravda, je to o odpovědnosti.

4:00 – Abychom měli mír a byl trvalý, musíme být připraveni, a to i na válku. Vidíme agresivní chování Ruska, chování Číny, přesvědčili bychom je, aby nás nechali na pokoji, tím, že je budeme vítat s květinami? My máme unikátní situaci, kdy jsme v NATO. Musíme se ale připravovat i na to, že nežijeme v ideálním světě. Liberální demokracie teď bojuje o svou existenci.

5:30 – Babiš se strašlivě ztrapňuje, pokud si dal na svůj první billboard, že je diplomat. Je všechno, jen ne diplomat. Že má fotky s diplomaty, můj ty bože, já jich mám. (…) Vůbec nechápe, co je diplomacie, absolutně nemá ponětí.

7:30 (k přijetí Andreje Babiše francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem před volbami, pozn. red.) Nevím, jak k sobě mají blízko, jsou součástí stejné frakce v Evropském parlamentu. Potvrzuje to, že pro francouzského prezidenta není naše politika velké téma.

9:30 – S Babišem jsem komunikoval i já, když jsem zaznamenal, že je problém s přijetím Paula Ryana na patřičné úrovni. Přišlo mi to hloupé, byl to vysoce postavený americký činitel (bývalý předseda americké Sněmovny reprezentantů, pozn. red.).

12:00 – S panem generálem se znám dlouho, vždy jsme se respektovali, rozuměli si. Dokonce tu už dříve byla iniciativa Petr Pavel na Hrad, a když se Pavel vrátil z Aliance, tak jsme spolu založili na základě impulzu, který přišel z americké ambasády, kde bylo 100 let výročí navázání diplomatických vztahů, abychom udělali přednášku. Zjistili jsme, že ta poptávka je velká, a proto jsme založili spolek Pro bezpečnou budoucnost. Jeho smyslem bylo popisovat lidem reálné hrozby, čeho se máme bát a jak se na to připravit. Z toho se vyvinulo, že jsme reflektovali tu poptávku. Lidé za ním chodili, aby kandidoval. Tak trochu jsem ho musel přemlouvat. – Proč je tedy vaše role tak malá? – Já nerozumím volebním kampaním.

16:30 – Janu Vohralíkovou znám dlouho, určitě jsem byl jedním z těch, co ji doporučili, ale určitě jsem nebyl sám.

17:00 – Nebudu se tvářit, že do toho nemluvím, ale respektuji, že kampaň dělají lidé, kteří tomu rozumí.

18:00  Pro které klienty v tuto chvíli jako lobbista pracujete? Nemám žádné klienty, které bychom měli společně s Squire Patton Boggs. Já jsem OSVČ, nejsem tam zaměstnaný, oni jsou něco jako můj klient, který mi vytváří základní zázemí, ale dostávám od nich zaplaceno, že jim pomáhám v některých případech, kdy se domluvíme, že jim mohu pomoci. Třeba v případech, kdy lze uvažovat o mimosoudním řešení. (…) Své klienty nejmenuji, pokud nemám jejich souhlas. Ti čeští ale investičně směřují do USA nebo západních zemí, nemám žádné klienty z Východu.

20:10 – Lobbista má u nás pořád negativní konotaci, ale když si vezmete, co je práce diplomata, a moje práce je hodně o ekonomické diplomacii, tak je to lobbing. Když má klient problém, já ho zanalyzuji, navrhnu řešení a někdy i vyjednávám jménem klienta.

21:30  Jste spojený s tím, že lobbujete pro českou zbrojní firmu. Je i to důvod, proč nejste tolik vidět v kampani pro Petra Pavla? Byla to jedna z motivací, ale třeba američtí klienti si velmi zakládají na tom, abyste nebyl placen státem. Musel jsem si tedy vybojovat i to, že mohu dělat externího poradce předsedovi senátu Miloši Vystrčilovi zadarmo. Nechci žádnou oficiální roli, aby mě nikdo neplatil. Já nesmím vzít peníze od státu. A já je ani nechci.

23:00 – Stále doufám, že lidé, kteří se v tom veřejném prostoru pohybují a poznali mě, tak vědí, že pokud něco nesnáším, tak je to korupce. Svůj vliv uplatňuji v zájmu naší země, nikdy jsem nezastupoval někoho, kdo jde proti ní.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované