Hlavní obsah

Vláda řeší Rusko, prezident Zeman mlčí. Máme jiné pohledy, říká ministr

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Český postoj k situaci na Ukrajině? V této otázce nečekám příliš silnou roli prezidenta, říká ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Kabinet Petra Fialy schytává kritiku za to, že zatímco mluví o šetření, má na rozdíl od toho Babišova několik ministrů navíc. Mezi nimi i ministra pro evropské záležitosti, který má na starost české předsednictví Rady EU.

Bývalý rektor Masarykovy Univerzity v Brně a nový ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek byl hostem Ptám se já.

V minulé vládě jeho post chyběl, teď ale řeší složité úkoly. Pan Evropa nebo také prodloužená ruka premiéra Petra Fialy v Bruselu a Štrasburku, Mikuláš Bek. Konkrétně připravuje české předsednictví Evropské unie a první, co ho čeká, je vybojovat pro svou misi víc peněz, aby neskončilo mezinárodní ostudou.

Výrok minulého premiéra Babiše o „žvanírně s chlebíčky“ naznačuje, jak důležité pro jeho vládu předsednictví bylo, a částka na něj vyčleněná tomu odpovídá. Kromě toho se na celou sedmadvacítku snáší hrozba ruské invaze na Ukrajinu, kterou se zatím nedaří zažehnat politickými rozhovory.

Zástupci členských států se sice předhánějí v tom, kdo pronese silnější výrok na adresu Kremlu, vztahy s Ruskem ale řeší každý po svém. Hlavně kvůli obchodním zájmům a závislosti na ruském plynu.

Jak ovlivňuje přípravy českého předsednictví doutnající konflikt blízko ukrajinských hranic? A ví Praha, jaká témata by ráda prosadila do evropské diskuse v čele Rady EU?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

01:11 - Vojenský vpád Ruska na Ukrajinu je ten nejhorší scénář a já pořád doufám, že se mu podaří zabránit tím, že země EU, USA a Velká Británie budou postupovat razantně a společně a vytvoří odstrašující hrozbu sankcí. Musíme ale počítat s dopady u dodávek energií a plynu. Předpokládám, že o tom na vládě dnes budeme debatovat.

03:01 - Nezávislost na ruských surovinách je politika EU zcela zřetelná od nástupu nové komise. Obrat k obnovitelným zdrojům znamená snížení závislosti na dodávkách fosilních paliv primárně z Ruska. České předsednictví bude věnovat velkou pozornost otázkám odolnosti Evropy a zvyšováním nezávislosti na zdrojích.

04:17 - Potřebujeme v Evropě více spojenců a vytvářet více přátelských vazeb. České portfolio se nezaměřuje na plyn. S Německem musíme hovořit jsme ekonomicky a energeticky provázaní.

06:12 - EU najde a nachází ve vztahu k Rusku společnou řeč, otázkou je, jak daleko v sankcích půjde. Ta východní část je vůči Rusku ostražitější, země, které jsou dále a mají jinou zkušenost mohou být v otázce sankcí váhavější. Jsem zvědav, kde se ty zájmy protnou.

07:54 - Vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému považuji za nejsilnější kartu v celé debatě. Už jen to, že je tato karta v debatě na stole, může mít na Rusko určitý efekt.

09:41 - Je dobře, že při obraně Evropy zdůrazňujeme vazbu na USA. Sami bychom ale měli postupovat rázněji. Měli bychom dodržovat závazky, které jsme v minulosti učinili.

11:06 - V této otázce nečekám příliš silnou roli prezidenta. Nepřekvapuje mě, že nezvedá silný hlas. Jeho názor na zahraniční politiku je dlouhodobě znám, jeho pohled na Rusko je dlouhodobě vstřícnější, než u současné vládní koalice.

12:55 - Agenda předsednictví každé země je v zásadě dána tím, jak se vyvíjí evropská legislativa. To je jádro předsednictví a do toho vstupují aktuální problémy a témata. Může se stát, že následky krize na východě vstoupí do předsednictví, protože se budeme muset věnovat energetické nezávislosti a podobným tématům.

17:12 - Je legitimní, aby Česká republika na jednáních na evropské úrovni žádala, aby se vyhodnocovaly pokroky, který bude dosaženo v oblasti technologií, vývoje cenové hladiny. Tato opatření budou v průběhu času vyhodnocována podle toho, jak se bude vyvíjet realita. Měli bychom najít pozici, která nebude úplně vybočovat z toho evropského konsenzu.

18:27 - Byla chyba předchozí vlády, že podlehla názoru předešlého premiéra a nasadila rozpočtovou laťku nízko, pak ji o 200 milionů navýšila, protože rozpočet nebyl adekvátní. My jsme přesvědčeni o tom, že musí zajistit důstojné předsednictví. Vedeme debatu o konkrétní částce, půjde o navýšení o jednotky stamilionů, tak abychom pokryli inflaci. Na druhé straně už máme málo času, abychom posilovali personál. Máme lidi, kteří zažili to minulé předsednictví a ti jsou schopni zajistit vše, co je potřeba.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované