Hlavní obsah

Šídlo: Farský měl cestu do USA přiznat. Financování STAN ale vládu nepoloží

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Současné dění ve Sněmovně? Nic, co bychom z minulosti neznali, říká politický komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sněmovna zlomila rekord, když nedokázala rozhodnout o důvěře vládě ani po celonočním jednání. Kvůli dlouhé rozpravě, kam se zapojili hlavně zástupci opozice, tedy ANO a SPD, se na plánované hlasování zatím nedostalo. Jak dlouho může celý proces trvat?

Hostem Ptám se já byl politický komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

Poslanci a poslankyně se k přerušenému jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy znovu sejdou v šest večer, a to navzdory faktu, že vládní pětikoalice má v dolní komoře pohodlnou většinu 108 hlasů. „Co se děje v Poslanecké sněmovně je legitimní obstrukční taktika opozice. Hlasování o důvěře vládě by měl být svátek demokracie a omezení času za mikrofonem je pro mě nepřijatelné, opozice totiž zastupuje spoustu lidí. A pokud si myslí, že jim to pomůže a přesvědčí tím své voliče, že pro ně pracuje, tak to nemůže demokracii poškodit,“ tvrdí Šídlo, ale dodává, že Sněmovnu nelze blokovat věčně.

Opozičním stranám se navíc nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi k financování Starostů a nezávislých (STAN). Na problém upozornily i Seznam Zprávy, když napsaly, že za sponzorskými firmami STAN stojí i člověk stíhaný v daňové kauze. Kromě toho zhruba tři miliony korun dorazily na účet Starostů od dvou desítek personálně spřízněných společností s neprůhlednými spoluvlastníky na Kypru a v Lucembursku. „Nevím, zda kauza financování strany může být pro STAN hned teď zničující. Ale mám dojem, že hnutí Starostů a nezávislých dělá na stranu, která působí docela racionálně, nevynucené chyby,“ dodává Šídlo.

Předseda Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan tvrdí, že jeho strana neporušila zákon, a proto se taky darované peníze vracet nechystá. Lídr opoziční SPD Tomio Okamura nicméně žádá premiéra Fialu o Rakušanovo odvolání z vlády a společně s ANO volají po zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Šéfka poslanců ANO a exministryně financí Alena Schillerová pak dokonce mluví o tom, že se Rakušan jako ministr vnitra dostává do střetu zájmů.

„Starost Schillerové o střet zájmů Víta Rakušana je dojemná věc, ale dělá to pro voliče ANO. Z politického hlediska ten dar není šťastný, ale střet zájmů je přefouknutá bublina. Ministr vnitra fakt nerozhoduje, jak skončí něčí vyšetřování,“ komentuje Šídlo s tím, že také SPD cítí, že je jejich politická oběť zraněná a snaží se ji dorazit.

Podle něj je financování politických stran potenciální atomová bomba v české politice už třicet let. „Kvůli financování tady padaly vlády. Zkušenosti by ale strany měly vést k větší opatrnosti. Ty dary jsou na transparentním účtu, ale když to člověk transparentně přijímá, měl by si zjistit, zda v tom nemůže být nějaký transparentní problém nebo pseudoproblém. Myslím ale, že vláda to přejde,“ vysvětluje politický komentátor Seznam Zpráv v rozhovoru.

A další chyba Starostů? Cesta místopředsedy strany Jana Farského na stáž do Oregonu. „Farský je talentovaný politik, ale měl to říct v kampani. Voliči by mu to možná přáli a umožnili, ale měli málo informací. Bylo by to fér. Je to ale mezi Farským, voliči a koalicí. Do toho politikům ANO a jejich voličům nic není,“ dodal.

Uškodí kauza kolem stranického financování Starostům a nezávislým i celé vládě? A může ohrozit i pozici Víta Rakušana ve vládě ještě dříve, než kabinet získá důvěru?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je politický komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované