Hlavní obsah

Rusové jsou zmatení. Nejsou připraveni vyhlásit mobilizaci, říká expert

Hostem Ptám se já je specialista na postsovětský prostor Jan Šír (ilustrační foto).Video: Marie Bastlová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ukrajinu čekají obzvlášť kruté zimní válečné měsíce. Země se stále častěji halí do tmy a zimy. Rusové neustále útočí na ukrajinskou infrastrukturu a narušují dodávky elektřiny a tepla pro miliony lidí.

Hostem Ptám se já byl specialista na postsovětský prostor Jan Šír.

Podle ukrajinské strany ruské invazní síly zasáhly raketovým nebo dělostřeleckým ostřelováním na 32 000 civilních objektů, především soukromých nebo obytných domů, a přes 700 objektů kritické infrastruktury, jako jsou rozvodny elektřiny, letiště, mosty nebo sklady ropy. Jen tři procenta zaznamenaných útoků mířila na vojenská zařízení.

Světová zdravotnická organizace, ale i samotní Ukrajinci upozorňují také na stovky útoků na zdravotnická zařízení. Evropské země zatím slibují, že Ukrajině pomohou, a chystají se také na novou vlnu válečných uprchlíků.

Jak se Ukrajina může útokům na svoji infrastrukturu bránit? Vydrží Ukrajinci nápor? A jak teď může a musí Ukrajině pomoci Evropa?

Sledujte rozhovor v úvodním videu nebo si ho odpoledne poslechněte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Válka běží, nachází se ve stadiu vysoké intenzity a nese s sebou značné utrpení i v důsledku barbarských útoků. Ta cena je strašná. Předsedkyně Evropské komise dnes odhadla ztráty na straně ukrajinských ozbrojených sil kolem 100 tisíc zabitých. K tomu přibývají další civilisté, to může být kolem desítek tisíc. To je bezprecedentní situace na 21. století. Nesmíme dopustit, aby se tohle chování stalo normou.

2:00 – Ukrajinské odhodlání je nezlomné a má to dobré důvody. Ukrajinci vidí, co by je čekalo, kdyby Rusko uspělo. Zvěrstva nasvědčují tomu, že nejde o vybočení, je to součást širšího chování Ruska, ruské armády, ruského politického vedení. Ukrajinci vědí, že když se přestanou bránit, tak skončili. Myslím, že v tomhle útoky úspěšné nebudu, ale jsou způsobilé napáchat značné škody. Rusko dokázalo identifikovat slabá místa na ukrajinské straně, není sice schopné dosahovat úspěchu, ale dělá, co může – což je terorizování civilního obyvatelstva. Vše nasvědčuje tomu, že v tomhle typu útoků hodlá pokračovat.

4:00 – Několik milionů osob na Ukrajině se potýká s problémy s dodávkami vody, tepla a elektřiny. Dnes už na většině Ukrajiny je počasí pod nulou. Útoky na infrastrukturu tak mohou vyvolal značné problémy, třeba dát do pohybu další uprchlickou vlnu, kterou byla ČR zasažena v prvních měsících invaze.

6:00 – Zdravotnická zařízení nesmí být terčem útoku, ale cifry, které hovoří o tom, kolik zařízení bylo zničeno nebo postiženo, se pohybují okolo stovek. To vypovídá o situaci, ale je v každém případě dobré říct, že tahle zařízení jsou součástí tzv. kritické infrastruktury. Jsou zásobována přednostně generátory, aby tam nedocházelo k výpadkům proudu. Operovat potmě nejde. Ukazuje to ale na barbarskou podobu války.

8:00 – Stávající úsilí Západu se jeví jako nedostatečné, první cesta je posilovat obranné kapacity Ukrajiny, posilovat protivzdušnou obranu. Západ má co nabídnout, otázka je, aby to bylo včas. Dále je třeba pomoci ke zmírňování následků útoků, pokud jim nejde zabránit. Ukrajinci jsou závislí na dodávkách generátorů i paliva.

10:00 – Z pobytů z Ukrajiny mám pocit, že Ukrajinci kvitují, že je jim pomáháno a nejsou v tom sami. Vědí ale, že pokud chtějí pomoc, musejí se bránit, jít příkladem a přinášet oběti. Nemají iluze, růžové brýle. Vědí, že je to existenční výzva, ve které nesmí selhat.

11:00 – Mě už asi nepřekvapuje nic. Možná jen to, že navzdory neprůstřelným informacím a datům nejsme schopni vyvodit adekvátní závěr. Toto ruské chování ohrožuje i nás, nejde jen o osud Ukrajiny, ale o osud evropské bezpečnosti a mezinárodního prostředí.

13:00  (k prohlášení Ruska za teroristický stát Evropským parlamentem) Lidé na Západě si začínají všímat, co je Putin a jeho struktury zač. Problém je v tom, že se jedná do velké míry o politické prohlášení. Status státu, který podporuje terorismus, není ukotven v legislativě. Kroky, které jsou v doporučeních, těžko mohou mít nějakou návaznost.

15:00 – Úroveň diplomatických styků může být různá, nebál bych se snížení diplomatické prezence Ruska na území ČR. Rozumím ale, že je třeba udržovat nějaké komunikační kanály.

18:00 – Je vidět, že na ruské straně je zmatení. Nevědí, jak situaci komunikovat. Ta kampaň se evidentně nedaří a zároveň se ruský režim ještě nerozhodl ke kroku, aby to spojil se všeobecnou mobilizací. Převažující narativ byl, že se jedná o chirurgickou, cílenou operaci, a teď po devíti měsících se ukazuje, že jde o konflikt vysoké intenzity. Sláva bohu, že zatím pouze konvenční. Rusové by rádi změnili jeho dynamiku, ale vše nasvědčuje tomu, že nejsou připraveni vyhlásit všeobecnou mobilizaci.

20:00 – Neměli bychom si ruskou společnost idealizovat. Putinovo chování vychází ze širší společenské poptávky. Kdo měl problém, už se pokusil z Ruska odejít. Segment ruské společnosti, která by byla kritická, je zadupán, slabý a nic nenasvědčuje tomu, že by to mohlo mít nějaký větší přesah.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované