Hlavní obsah

Fáze hrdinství je za námi. Teď se Češi bojí, říká expert

Hostem Ptám se já byl ředitel STEM Martin Buchtík.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Uplynuly už tři měsíce od ruského útoku na Ukrajinu. Válka pořád trvá, příliv uprchlíků na české území slábne a mnozí se už zkouší vracet domů. Kam se posunula obrovská vlna solidarity s Ukrajinci? Jak zvládne česká společnost začlenění mnoha uprchlíků?

Hostem Ptám se já byl ředitel STEM Martin Buchtík.

Válka na Ukrajině trvá už čtvrt roku. Zatímco ukrajinští lídři se těší podpoře světových státníků, obyčejní občané se musí spolehnout na pomoc okolních zemí, kam před ozbrojeným konfliktem prchají. Že Češi za Ukrajinou bránící se ruské agresi stojí, je podle sociologů bez debat. Na straně Ruska je jen každý desátý z nich. A lidé pomáhají i finančně – od začátku války vybrali na pomoc Ukrajině přes 3,5 miliardy korun.

Za neefektivní pomoc uprchlíkům je ale kritizována vláda. Ta nemá aktuálně dostatečný přehled, kolik běženců v zemi je a kde se nachází. A i proto údajně není schopná efektivně koordinovat jejich začlenění do společnosti – ať už v oblasti vzdělávání, nebo zajištění pracovních míst. Mimoto se neví, kolik Ukrajinců se už vrátilo do vlasti a kolik jich tu plánuje dlouhodobě zůstat.

A situaci už přestávají zvládat i některá města – třeba v Praze už hrozí zavřením koordinačního centra pro uprchlíky, pokud vláda a ostatní kraje nepomohou s náporem příchozích. Podle odborníků tak hrozí, že budou sílit dezinformace, které se budou snažit nahlodat veřejné mínění.

Udrží se podpora zemi zasažené válkou i lidem prchajícím z ní? A hrozí, že negativní nálady proti uprchlíkům budou eskalovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Doba euforie vydržela asi o tři týdny déle, než jsem čekal. Je to dané tím, že ta situace byla jasně čitelná, kdo je hodný a kdo je zlý.

1:30 – Je velmi pravděpodobné, že tu největší vlnu solidarity už máme za sebou. Musel by se stát nějaký velmi emotivní zásah, eskalace konfliktu a podobně. Pokud se něco takové nestane, tak tuto heroickou fázi máme za sebou.

2:40 – Náladu ve společnosti bych popsal asi jako očekávání, nejistotu a takovou spokojenost, že jsme to zatím docela zvládli. To je pohled dozadu. Pohled dopředu je velká nejistota, co bude ve válečném konfliktu, jak se to propíše do našich peněženek a jaké bude celkové rozložení geopolitických sil.

6:10 – Podzimní kampaně před komunálními volbami budou určitě výbuch, protože ty nejskandálnější věci budou nejvíce vidět. Je nepravděpodobné, že by se někde nestaly nějaké excesy, nenastaly problémy. A bude boj mediální perspektivy, jestli budeme ukazovat obce, kde se integrace válečných uprchlíků daří a kde selhává a vyvolává předvolební pnutí. Bude zajímavé sledovat, jak k tomu různá média budou přistupovat velmi výběrově.

8:55 – Největší protiuprchlickou rétoriku na politické scéně lze očekávat od SPD. Hnutí ANO dobře vystihlo náladu svého elektorátu. Takže říká: ano, je tady válka na Ukrajině, Rusko je jasný agresor, tak už tohle neřešme a pojďme se bavit, kdo myslí takzvaně na naše lidi a kdo ne. Čili rozdělit ty dvě problematiky na jednotlivá témata a pak se škvařit v těch nejskandálnějších, to bude jednoznačná strategie ANO.

16:00 – Víme, že spousta lidí z Ukrajiny se chce vrátit domů, nevidí tady perspektivu. Ale bohužel z dřívějších konfliktů víme, že se nemohou vrátit, protože nebude kam.

17:30 – Neumíme odhadnout, kolik procent lidí bude chtít zůstat. V různých konfliktech se toto číslo pohybovalo od 10 do 90 procent. Záleží to na spoustě okolností a vlivů.

19:00 – Státu chybí data o plánech lidí, kteří uprchli před konfliktem, ale chybí nám i data o náladě v české společnosti. To je až strašidelné, když se bavím s vrcholnými politiky a oni mi vyprávějí, že mluvili se svojí maminkou nebo potkali někoho na ulici a ten jim řekl A a B a C, takže nálada ve společnosti je podle něj A a B a C. Tím, že nemají data, se snaží informace poskládat z dílčích částí a to je velmi nepřesné.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované