Hlavní obsah

Dal miliardu a půl do péče o nevyléčitelně nemocné děti. Má přinášet radost

Hostem Ptám se já byl generální ředitel Avastu a filantrop Ondřej Vlček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček a jeho žena, lékařka Katarína Vlčková ze svého majetku ve výši 4,5 miliardy vzali třetinu a rozhodli se pro nevídanou investici – vybudují hospic pro děti. Dokonce první v Česku.

Co stojí za takovým rozhodnutím? A komu všemu bude zařízení pomáhat? Šéf společnosti Avast Ondřej Vlček byl hostem svátečního vydání pořadu Ptám se já.

Vánoční období vybízí k oslavám a setkáním s blízkými. V některých rodinách se pojí také se vzpomínáním na příbuzné a přátele, kteří už odešli. Přestože zůstávají většinou skrytá za zdmi nemocnic, pandemická doba posunula témata nemoci a umírání i do veřejné debaty. Za to se chce zasadit i jeden z nejbohatších Čechů Ondřej Vlček s manželkou Katarínou  letos založili společnou nadaci, která má v plánu poskytnout pomoc rodinám s dětmi vyžadujícími paliativní péči.

Koupě pražské historické usedlosti Cibulka, kde má vzniknout nejen lůžkové zázemí, ale i denní stacionář a komunitní centrum pro rodiny těžce nemocných dětí, vyvolala na jaře doslova senzaci. „Nejdřív byl nápad vybudovat hospic, pak jsme hledali vhodné místo,“ prozrazuje Vlček a dodává, že se k plánu na rekonstrukci zdevastované budovy s manželkou Katarínou dostali vlastně náhodou.

„To místo má kouzlo, genius loci. Jsou tam hrozně milí sousedi, a to nám dává důvěru, že to tam bude fungovat. Rekonstruovat historický objekt je dražší a těžší než stavět na zelené louce, ale věříme, že se nám to povede,“ vysvětluje.

Hospic s celkem 12 lůžky by se mohl otevřít na podzim roku 2026. V domácích podmínkách je takový počin zatím vzácný. Z vlastních prostředků vložili manželé Vlčkovi do projektu jeden a půl miliardy korun.

„V Česku jsou zdravotní lůžka nebo odlehčovací sociální péče, ale vyloženě hospicová péče o děti tady není,“ komentuje šéf Avastu důvod, proč se s rodinou rozhodl investovat právě do vzniku prvního takového zařízení v České republice. „Když se podíváme do zahraničí, tak jsou tam děti, které mají před sebou dva, pět, deset let života, jsou to i děti, které se občas i vyléčí. Není to místo, kde se člověk srovnává s koncem života, ale které se snaží dětem opakovaně přinést radost do života,“ dodává.

Plán Vlčkových prý nekončí u jedné rekonstrukce. Rádi by pomohli vytvořit podmínky pro další rozvoj oboru, který zatím v tuzemsku nemá příliš velké zastání. „Dvacetiletý medik sní, že bude chirurgem, neurologem nebo kardiologem, málokdo přemýšlí, že by byl paliativním lékařem. Ten obor je ale nesmírně zajímavý a my bychom se chtěli pokusit, aby se stal atraktivním i u nás. Přitáhnout k němu ty, kteří ho budou dále rozvíjet,“ vysvětluje Vlček.

Podaří se z Česka udělat premianta v péči o nevyléčitelně nemocné? A jak náročná to bude cesta?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu nebo audiopřehrávači. Poslechnout si ho můžete i ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované