Hlavní obsah

Drahé energie a paliva: Čekají nás těžké roky, říká expert

Hostem Ptám se já byl zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Evropští lídři hledají způsob, jak se zbavit závislosti na ruské ropě a hlavně plynu. Proti totálnímu embargu na suroviny ze země, která zaútočila na Ukrajinu, se staví hlavně Německo.

Kancléř Olaf Scholz argumentuje obavami z tvrdých ekonomických dopadů na samotné obyvatele Unie. Česko žádá naopak co nejtvrdší protiruské sankce.

A ve snaze snížit závislost unijních zemí na ruském plynu a ropě se do hry dostal i návrat uhlí, navzdory čerstvému varování OSN, že dopady klimatické změny se zhoršují.

Premiér Petr Fiala zatím tvrdí, že Česko chce hlavně stavět další jaderné bloky a podporovat obnovitelné zdroje. Je ale otázkou, jak rychle je země schopná obejít se bez ruského plynu, čím je možné ho nahradit a jestli si na vyšší ceny energií, ale i pohonných hmot musíme zvyknout.

Čeká nás, Evropu, velká změna v přístupu k zajištění dodávek energie? A jak rychle jsme schopni odstřihnout se od dodávek ruských surovin? Hostem Ptám se já byl zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Ta změna už nastala 24. února s invazí na Ukrajinu. Posledních 15 let v energetice byl určujícím kritériem posun k zelené energetice. V posledních dvou týdnech se vrací téma bezpečnosti. Ať už našich států, tak i energetické. Abychom byli minimálně závislí na dodávkách z vnějšku. Dlouhodobě jsme ale na jedné lodi s ekology – tedy na tématu jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Dočasná role je pro uhlí, které jsme doufali, že bude z mixu pryč na konci této dekády. Zůstane ale déle. Potřebovat ho budeme, než najdeme náhradní zdroje. Do té doby žádná sebezelenější vláda uhlí nevypne.

2:30 - Základem Green Dealu je zbavit se závislosti Evropy na dodávkách plynu a ropy. A nejde jen o Rusko.

4:00 - Role zkapalněného zemního plynu obrovsky naroste. Vidíme, že měl pravdu ministr zahraničí Jan Lipavský. Evropa ale bude kopírovat jen to, co už udělali jiní před desítkami let.

5:00 - Pokud chceme uchovat podíl plynu v energetice, tak zkapalněný plyn je ta hlavní věc.

6:00 - Nový jaderný blok je 15, nebo i více let vzdálený. A musíme se bavit o tom, čím budeme topit a svítit za 20 až 30 let. Vláda tedy musí řešit dlouhodobé věci, jako je podpora obnovitelných zdrojů, ale i ty aktuální – tedy jak nahradit ruský plyn i uhlí.

6:45 - Napříč Evropou vidíme, že bude na prvním místě bezpečí našich občanů. Klimatická politika zůstane důležitá, ale budeme jejích cílů dosahovat v jiném časovém rámci. (…) Evropa se probrala ze snu o mírovém světě, podle toho musíme upravit naše politiky, včetně energetické.

7:45 - Jak v EU, tak NATO jsme silní, zvládneme to. Teď musíme nejprve zajistit fyzické bezpečí našich lidí, klimatická změna je důležité téma, ale na prvním místě jsou teď jiné věci.

8:30 - Určitě nás čekají těžké roky. Nikdo nezakrývá, že nás čeká velmi tvrdé probuzení, vyšší ceny, vyšší nejistota. (…) Na pumpy by se možná mohla dát fotografie Vladimira Putina, aby bylo jasné, kdo za to může. Na prvním místě v růstu cen je obava obchodníků napříč světem, že válka na Ukrajině bude krvavější a delší. A nejistota je pro ekonomiky nejhorší a ještě nějakou dobu to potrvá.

11:00 - Stát se může cokoliv. Teď ale není na pořadu dne, že by Evropa ustříhla ruský plyn. Myslím, že ani Rusko nemyslí vážně své výhrůžky. Ale ten ruský plyn může přestat téct do Evropy kvůli ekonomickým konsekvencím. (…) Rusko bere 3/4 státních příjmů z exportu ropy a plynu a většina peněz jde od nás. Bomby, které padají na Charkov, Kyjev nebo Mariupol, jsou z velké části placené z našich peněz. Je na nás, jestli s tím dokážeme žít, nebo se toho chceme zbavit.

13:30 - My si v zásadě platíme svého nepřítele. Rusko oficiálně říká, že jsme jeho nepřátelé, a je na nás, abychom se podle toho zachovali.

14:30 - V tuhle chvíli je cena plynu pro duben, květen vyšší než na prosinec. Teď je cena plynu na léto o třetinu vyšší než na zimu a to je absurdní. Teď není pro hráče na trhu žádná ekonomická incentiva, aby se dal plyn do zásobníků.

16:45 - Chceme 150 tisíc střech pokrytých fotovoltaickými panely, to je správný krok. Je nutné lidem ukázat, že obnovitelné zdroje mají smysl. Možnosti máme a smysl dávají.

18:30 - Je správné, že vystupujeme z ruského jaderného výzkumu. Tam jsme neměli být už dlouho. Země, která ostřeluje jadernou elektrárnu, nás nemá co učit. Ale jaderná energetika má v normálních zemích své místo. Co se stalo u Záporožské jaderné elektrárny, ukazuje na míru hlouposti na ruské straně, kdo to nařídil, je s prominutím idiot.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované