Hlavní obsah

Dotace pro Agrofert jsem podepsat musel, říká Havlíček. Už nebyl čas

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Co s drahými energiemi? Odpovídal místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Reklama

Článek

Česko bojuje s nárůstem cen energií v době, kdy se spekuluje nad koncem dodávek z Ruska. Opozice kritizuje vládu, že nedoplnila zásobníky, přitom sama v době, kdy kabinet vedla, proti energetické závislosti na Rusku příliš nejednala. Jak na to doplatí Češi?

Hostem Ptám se já byl místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Další výrazné zvýšení cen plynu čeká zákazníky Pražské plynárenské. Od začátku roku se ale ceny za dodávky zvýšily plošně a Češi si při placení záloh za energie musí sahat stále hlouběji do kapsy. Zatímco se v souvislosti s konfliktem na Ukrajině hovoří o tom, že možné odstřižení od ruského plynu energie ještě prodraží, podle bývalých ministrů vlády Andreje Babiše měl současný kabinet jednat dříve a doplnit včas plynové zásobníky.

A podle exministra průmyslu a obchodu Havlíčka nebo bývalé ministryně financí Aleny Schillerové nová vláda dostatečně nepodporuje domácnosti a firmy, které energetická krize zasáhne. Podle Transparency International ale sám Havlíček ze své dřívější pozice ministra spíše než na občany myslel na čtveřici firem z holdingu Agrofert Andreje Babiše (ANO). Devět dní před odchodem z postu ministra průmyslu jim měl poslal kompenzace za vysoké ceny energií ve výši 50 milionů korun.

Kolika firmám takto pomohl a proč jsou podle něj kroky současné vlády nedostatečné? A jak by se Česko mělo připravit na zastavení ruského plynu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:40 – Zásobníky na plyn po naší vládě byly naplněné na 90 %.

4:45 – Evropa tu situaci podcenila. A vazba zejména Německa na ruský plyn je enormní a dneska s tím má celá Evropa problém. Ale my jsme jen součástí té infrastruktury.

5:40 – (Reakce vlády na drahé energie) Je to fiasko. Jsme jednou ze tří evropských zemí, které nepodporují (občany) efektivními opatřeními, zejména těmi plošnými.

6:10 – Vláda nedělá pro energetickou podporu nic.

8:00 – Rozdávali jsme podobně jako ostatní země. Vím, jak byla ta doba extrémně náročná: izolovaná ekonomika, lidé nemohli cestovat a strach o pracovní místa. A zejména tam šly všechny ty podpory.

11:30 – (Podepsání kompenzací za drahé energie pro firmy z Agrofertu) Ano, byly tam i tyto firmy. A jestliže musí být kompenzace vyplaceny do konce roku, (…) tak se musely všechny ty dotace vyplácet. (…) Jestliže je tam termín, dokdy se to musí podepsat a vyplatit, tak jsem to musel podepsat. (…) Každý týden jsem musel podepisovat balík všech kompenzací a dotací.

15:47 – Nemůžu žádnou firmu zvýhodnit ani znevýhodnit. V momentě, kdy bych to udělal, tak jsou žaloby.

Reklama

Doporučované