Hlavní obsah

Jsem pro povinné očkování. Pro vládu je to těžká volba, říká Válkův poradce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl teolog Marek Vácha.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) usedl v úřadu teprve nedávno, před sebou má ale důležitý boj s pandemií koronaviru a variantou omikron. Sází přitom i na nové poradce, kam patří kapacity z onkologie i lékařské etiky. Co novému ministrovi radí?

Hostem Ptám se já byl přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě UK, římskokatolický kněz a nový poradce ministra zdravotnictví Marek Vácha.

Nová vláda hledá způsob, jakým se dobře připravit na rychle se šířící variantu koronaviru omikron. Podle aktuálního odhadu Státního zdravotního ústavu může omikron převážit během deseti dnů. V tuhle chvíli nicméně neplatí nouzový stav, který skončil o vánočních svátcích, a zástupci pětikoaličního kabinetu apelují hlavně na osobní odpovědnost jednotlivců.

„Apel na zodpovědnost občanů ze strany vlády není úplně špatný, ale já osobně bych uvítal restriktivnější opatření. Co se mne týká, zvedl bych ruku pro povinné očkování,“ řekl Vácha s tím, že právě takovým otázkám by se měl na svém postu poradce ministra věnovat.

„Ministrovi budu radit z úhlu lékařské etiky. Protože z hlediska epidemiologie jsou daleko povolanější odborníci,“ vysvětlil a dodal, že právě povinné očkování je jedno z důležitých etických dilemat, kterými se vláda zabývá.

„Srdce molekulárního biologa ve mně říká: ano, samozřejmě, dává to smysl, nemá to rizika a pomůže to lidem. Pak je tady druhá miska vah, protože v Česku jsou lidé, kteří se odmítají očkovat. A je otázka, co máme jako stát, který má totalitní minulost, dělat. Přeci jen to může způsobit hluboké společenské škody,“ upřesnil Vácha.

Podle experta na etiku odpor některých lidí k očkování často vychází z nedůvěry v politiky i vědce. A tu podle Váchy nebude snadné v Česku napravit. „Za omikronu už to nestihneme, je už leden a už jdeme do těch ‚peřejí‘. Ministrovi bych ale poradil, aby nikdy nelhal a aby se netvářil jako majitel konečné pravdy. To samé ale platí pro nás vědce,“ dodal ministrův poradce, podle kterého je vláda ve velmi těžké pozici a v kůži ministra by sám být nechtěl.

Jak by měla vláda postupovat, aby získala větší důvěru veřejnosti? A jakou odpovědnost nese každý z nás?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl etik a nový poradce ministra zdravotnictví Marek Vácha.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované