Hlavní obsah

Jak se mohl Zeman nakazit covidem? „Není to selhání,“ říká Zima

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Článek

Prezident Zeman byl včera po sedmi týdnech v nemocnici propuštěn do domácí péče. V Lánech ale vydržel jen pár hodin, pak ho sanitka odvezla zpět do Ústřední vojenské nemocnice kvůli pozitivnímu testu na covid. V jakém stavu je?

Hostem Ptám se já byl rektor Univerzity Karlovy a šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima.

Zeman se měl nakazit po rizikovém kontaktu se zaměstnankyní Kanceláře prezidenta republiky. K tomu mělo dojít i přes přísná protiepidemická opatření v Ústřední vojenské nemocnici. „Lidé dodržují pravidla, ale přesto se nakazí. Není to selhání, kdyby to bylo tak jednoduché, koronavirus tu už není,“ komentoval situaci Zima.

I přestože je prezident po třetí dávce vakcíny proti koronaviru bezpříznakový a v dobrém stavu, byly mu v pražské nemocnici podány monoklonální protilátky, které mají zabránit rozvoji vážnějších příznaků. „Vždy je lepší podat protilátky, dokud nejsou příznaky. Později by to bylo komplikovanější, pan prezident je v rekonvalescenci. Vzhledem k věku, vedlejší nemoci, je to osoba, u které by komplikace – pneumonie, trombotické komplikace a další, mohly být velmi závažné,“ vysvětlil Zima.

Podle nových informací by i přes nákazu koronavirem měl být Zeman v sobotu propuštěn z nemocnice a v neděli jmenuje Petra Fialu (ODS) na zámku v Lánech do funkce předsedy vlády. Ještě včera ho přitom do Ústřední vojenské nemocnice převážela záchranná sanita. „Pan prezident je ležící pacient. Osoba, která sedí v křesle nebo leží. Proto je komfortní převézt ho sanitkou,“ upřesnil Zima důvody způsobu převozu prezidenta.

V domácí péči by měla být hlava státu pod dohledem soukromého centra Senior Home Group. „Je podmínkou, aby tam byla ošetřovatelská péče 24 hodin. Není to malá nemocnice, ale kvalitně vybavená ošetřovatelská péče se zázemím, které je potřeba – řada lidí zná, že má doma polohovací postel pro svého seniora. Tam to vybavení je. Je nastaveno, že tam bude dojíždět fyzioterapeut z ÚVN, bude dojíždět i šéf lékařského týmu pan profesor Zavoral. A je možné poslat i dalšího specialistu,“ popsal Zima, jak by měla vypadat péče o prezidenta s chronickým onemocněním.

Šéf lékařského konzilia přitom vyloučil spekulace, že Zemanovi selhávají játra. A podle něj bude prezident schopen vykonávat svůj úřad jen s určitými omezeními – třeba s důrazem na odpočinek mezi pracovním programem.

„Prezident bude moci vykonávat úřad na 80–90%. V rekonvalescenci je ale doporučeno, aby ten počet schůzek byl ze začátku nižší,“ popsal Zima, podle kterého by to neměl být rozdíl oproti tomu, jak prezident dosud úřad vykonával: „Je možné, aby vykonával funkci jako předtím: Byl v křesle, jmenoval. Když se bude cítit, bude moci předat státní vyznamenání. Ale už nebude asi moci jít a pochodovat před jednotkou čestné stráže nebo armády.“

Pokud jde o cesty prezidenta, který rovněž reprezentuje Českou republiku v zahraničí, bude podle Zimy záležet na prezidentově aktuálním stavu i epidemické situaci. „Dlouhé cesty asi určitě ne, ale nějaké cesty by mohl pan prezident absolvovat,“ dodal s tím, že se kvůli epidemické situaci ve světě stejně řada jednání vrcholných politických činitelů přesunula do on-line prostoru.

Jak je možné, že se prezident v péči lékařů nakazil koronavirem? A jak se za poslední týdny proměnily prognózy jeho zdravotního stavu?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované