Hlavní obsah

V kauze CASA jsme nechybovali, rozhodnutí soudu je druhá věc, říká šéf NCOZ

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl šéf NCOZ Jiří Mazánek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

V posledních týdnech se Česko baví exkurzí do zločinu devadesátých let. Jeho podoby se ale v posledních dekádách proměnily a změnily se také elitní policejní útvary nasazované na nejtěžší a složité kauzy.

Hostem Ptám se já byl ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek.

Dříve protikorupční jednotka se před skoro šesti lety sloučila s protimafiánskou do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Dostaly tehdy jednoho šéfa a širší pole působnosti.

Přestože bylo tehdy spojení hodně kritizované, na kontě má policejní centrála aktuálně i takové kauzy, jako jsou brněnská Stoka, případ bývalého místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra nebo kauza Vrbětice, která sahá až na Pražský hrad.

Skartování tajné zprávy k zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu, při nichž zemřeli dva lidé, prošetřuje aktuálně v prezidentské kanceláři Národní bezpečnostní úřad. Že důležitý dokument zmizel, zjistili jako první detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Co detektivové z NCOZ o Vrbětické kauze zjistili a co o ní naopak ještě nevědí? Jak se policistům pracuje na kauze, která je tak citlivá jako Vrbětice? A jak dobře nový policejní orgán funguje?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Vyšetřování Vrbětic se protáhne. I kvůli zahraničí, tvrdí šéf NCOZ.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

01:15 - O případu skartování zprávy k Vrběticím na Pražském hradu nemohu hovořit. Je to v režimu důvěrné, a tudíž tyto informace nemohu říkat. Řekli jsme je výboru Poslanecké sněmovny. Mohu říci, že prověřujeme určitou kauzu, která se týká Vrbětic, v rámci ní zjišťujeme, kdo jak nakládá a manipuluje s dokumenty, a jedním z míst, kam jsme šli, byla i kancelář Pražského hradu.

02:55 - Dotažení případu Vrbětice reálně vidím na delší dobu. Objasňujeme něco, co se stalo před mnoha lety, a je tu řada úkonů, které provádíme s našimi partnery v zahraničí. Nemůžeme specifikovat, kam jsme poslali žádost o spolupráci, ale je to celý svět.

03:55 - Před několika týdny jsme si zpracovali strategickou analýzu, jak by nás případný konflikt té hrůzné varianty mohl na útvaru ovlivnit, ale nemyslím si, že by to ovlivnilo vyšetřování kauzy Vrbětice.

04:54 - Motivem útoku byly zbraně uložené ve Vrběticích, o kterých je doloženo, že měly být prodány na Ukrajinu nebo do Sýrie. Pořád máme jednu vyšetřovací verzi, která je prověřovaná, a troufnu si říci, že se nám potvrzuje. A přibývají důkazy.

07:17 - O čem můžeme hovořit, jsou kauzy, které jsou před soudem. Je to už docela dlouhá řada případů, kdy se občané České republiky aktivně účastní trestných činů na území separatistických republik na Ukrajině. Jde o desítky případů, kdy již byli dotyční odsouzeni.

9:32 - Dosavadní formy trestné činnosti se nám přesouvají do virtuálního prostředí, případně se tam zajišťují důkazy trestné činnosti. (…) Že je něco na internetu, ale nic neznamená, musíme to velmi zákonným způsobem zajistit a doplnit to řadou dalších důkazů.

10:52 - Neříkejme, že jsou státní zástupci více nakloněni stíhat trestné činy šíření nenávisti a terorismu na internetu. Ti, se kterými pracujeme my, tedy státní zástupci vrchního státního zastupitelství, ty moderní trendy vidí stejně jako my na NCOZ a je tu ta ochota do těchto případů jít a hledat to dokazování. To je nyní velké téma.

12:02 - Já jsem přesvědčen, že policie proti šibenicím na demonstracích zakročovala v mezích zákona.

13:05 - V Praze máme na NCOZ málo lidí. Schází nám tu velké množství schopných policistů. Jsem si ale skoro jistý, že letos u policie žádné tabulky skoro neubydou. Jsem přesvědčený, že nyní policista u NCOZ je placený velmi dobře. Máme velmi dobrou techniku, vozový park a ptejme se, jestli to stačí.

15:10 - Sloučit útvary nebyla chyba. Už delší dobu je vidět, jak se změnila kriminalita, jak ubylo násilných trestných činů a jak se naopak rozšiřuje ekonomická trestná činnost. Věčné téma ale bude, jak je ten útvar operativní.

16:44 - Vyšetřoval jste případ někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové, která čelila deset let podezření, že způsobila státu škodu nákupem transportních letounů CASA. Soud ale nedávno pravomocně rozhodl o tom, že je nevinná. Připouštíte zpětně, že jste někde udělal chybu? Při vší úctě k pravomocnému rozsudku soudu, pojďme se podívat, co napsal nejvyšší státní zástupce, proč nepodá dovolání. (…) Pro nás je naprosto novum, že nám někdo říká, že nejde ocenit letadlo. Letadla CASA nejsou atypická, prodávají se po celém světě. Nechci říkat, že je rozsudek špatný nebo ne. Mluvím o přípravném řízení, kde svědci říkali, že letadla nebyla zákonně oceněna. Proč to neřekli před soudem, to nevím. Za mě byly vždy splněny zákonné podmínky, kdyby nebyly, nebyli by Vlasta Parkanová a pan Staněk stíháni.

19:33 - My jsme nestíhali paní Parkanovou za politickou odpovědnost, ale za odpovědnost související se zákonem o majetku státu, ona jako ministryně porušila vlastní rozkaz, co se má a nemá ocenit. Rozhodnutí soudu v kauze CASA neberu jako svoji prohru. Policista není lovec.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované