Hlavní obsah

Babiš potřeboval splnit tři cíle, proto taková kampaň, vysvětluje sociolog

Hostem Ptám se já byl sociolog Daniel Prokop.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Do otevření volebních místností zbývá přesně jeden den. Už zítra Češi ve druhém kole prezidentských voleb vyberou, zda Miloše Zemana na Hradě vystřídá Andrej Babiš, nebo Petr Pavel. Co jejich souboj nakonec rozhodne?

Hostem Ptám se já byl sociolog a zakladatel výzkumné organizace PAQ Research Daniel Prokop.

Už v pátek a v sobotu si budou lidé volit nového prezidenta. V prvním kole vyslali do finálového boje o Hrad expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a generála ve výslužbě Petra Pavla. Ti měli dva týdny na to, aby přesvědčili své voliče jít k volbám i podruhé, ale také na to, aby získali voliče nové.

V prvním kole přitom každý z kandidátů lovil hlasy v jiných vodách. Zatímco Babiš výrazněji uspěl u voličů v chudých obcích s vysokou nezaměstnaností, Pavel nasbíral nejvíce podpory ve větších městech a u vysokoškoláků. Příběhy z konkrétních obcí, kde prezidentští kandidáti napoprvé drtivě uspěli, přinesly Seznam Zprávy také ve speciální sérii reportáží.

U koho bude bodovat Andrej Babiš a u koho Petr Pavel ve druhém kole? Podaří se některému z nich získat hlasy z tábora svého protivníka? A do jaké míry mohli kandidáti ovlivnit rozhodování voličů svými výjezdy do regionů?

Sledujte rozhovor v úvodním videu nebo si ho odpoledne poslechněte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo:

1:00 Narozdíl od Miloše Zemana a Jiřího Drahoše se kampaň méně vztahuje ke společnosti jako takové. Miloš Zeman mnohem více útočil na elity jako celek. Andrej Babiš má tu kampaň útočnou jiným způsobem. Jiné je i to, že tým Petra Pavla má kampaň polarizující. Mluví o dvou světech. Bylo by dobré to co nejdřív zakopat a mluvit o tom, že to není o nějakých dvou světech.

5:00 Ve včerejší televizní debatě jsme viděli, jak se Andrej Babiš obrací na voliče SPD. Předtím se setkal se panem Skálou, zástupcem nejtvrdšího křídla KSČM. - Ano, to jsou významné posuny. Jeho úspěch záleží na tom, že mobilizuje tyto voliče. Zároveň mu odrazují část liberálního elektorátu ANO nebo ČSSD. Není jisté, že to je úplně úspěšná strategie. Adrej Babiš musel udělat tři věci, aby vyhrál. Mobilizovat tyto voliče, aby přišli k volbám. Zároveň mobilizovat levicovější, ale ne tak autoritářské nebo konspirační voliče ČSSD nebo třeba Přísahy, kteří jsou nespokojeni s touto ekonomickou situací. A zároveň odradit část voličů Petra Pavla, aby klesla účast. To jsou strategie, které je velmi těžké spojit. Proto ta kampaň působila tak nekoherentně.

11:30 Část jeho (Babišova - pozn.redakce) zisku byla daná mobilizací voličů v chudších oblastech. Ale díky tomu taky nemůže doufat, narozdíl od Miloše Zemana, který si tu mobilizaci nechal na druhé kolo, že tady nažene v druhém kole o mnoho hlasů navíc.

13:00 Petr Pavel má lepší charisma. I proto byly jeho výjezdy daleko větší marketingový úspěch. Ta síla není jenom v tom, že tam jedete a setkáte se s lidmi v regionu, ale i v té další prezentaci, že vás lidé v těch regionech podporují.

15:15 Andrej Babiš to má těžší v tom, že jeho volí lidé, kteří jsou starší a pasivnější. Takže i když je v té své baště, třeba v Ústí nebo v Ostravě, tak má mnohem těžší dostat lidi na náměstí.

21:00 Mělo by být větší rolí příštího prezidenta stmelovat společnost? I vy říkáte, že lidé v některých oblastech mají pocit, že se na ně zapomnělo. - Bylo by super, kdyby to dělal. Předchozí prezident tam jezdil, dával jim ten pocit, že nejsou v zapomnění. Ale ve své politice nepropagoval nic významného, co by těm regionům pomohlo. Kdyby to byl prezident, který by tam jezdil a zároveň propagoval věci, které lidem pomůžou, klidně na úkor Prahy, třeba co se týče daňového muxi a tak podobně, tak by to výrazně přispělo k zakopání příkopů ve společnosti.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované