Hlavní obsah

Jsem pro, aby si neočkovaní hradili péči. Budu hledat cestu, říká Výborný

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

„Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky,“ říká poslanec k úvahám o placené péči neočkovanými (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Nová vláda Petra Fialy začala úřadovat. Jedno z jejích prvních rozhodnutí bylo neprodloužení nouzového stavu, a to za situace, kdy se Evropou valí nová varianta koronaviru omikron. Je to správně?

Hostem Ptám se já byl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Nenacházíme se v ideální situaci, takhle vláda má jednu z nejtěžších startovacích pozic. Musíme se vyrovnat se třemi krizemi – covidovou, energetickou a finanční, kterou jsme zdědili po vládě Andreje Babiše,“ popsal Výborný stav, v němž přebírá vedení země vláda v čele s Petrem Fialou (ODS).

Jenže alespoň v tom prvním případě nová vláda oproti té předchozí přinejmenším sundala nohu z plynu. Místo prodloužení nouzového stavu řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, že nový kabinet chce sázet na osobní zodpovědnost lidí, a vyzval veřejnost, aby si na silvestra odpustila večírky. „Nouzový stav se stal symbolem. Kdyby zůstal zachován, kde máme jistotu, že lidé budou opatření dodržovat? My chceme k řízení pandemie přistoupit jinak,“ vysvětlil šéf lidoveckých poslanců s tím, že když bude zachován nouzový stav, stejně budou lidé na silvestra slavit.

Zatímco Česko od nouzového stavu upustí, v některých jiných evropských zemích se kvůli obavě z nové varianty koronaviru omikron pravidla zpřísňují. „Ohledně omikronu není situace příznivá. Čekáme na vyhodnocení dat z Velké Británie, která budou k dispozici asi 27. prosince, a 29. prosince se sejde vláda. Ta je připravena přijmout opatření, třeba i razantnější, ale musíme mít ta jasná data,“ dodal Výborný s tím, že je vláda připravena na situaci, že se epidemický vývoj zvrátí. „Nevylučujeme, že se budeme muset k nouzovému stavu vrátit,“ upřesnil.

Fialova vláda chce jinak než ta Babišova přistoupit i k vyhlášce o povinném očkování proti koronaviru. Mimo zavedení povinnosti pro některé profese nesouhlasí s povinným očkováním pro občany nad 60 let. Výborný s takovým postojem souhlasí především z toho důvodu, že není jasné, jak by se taková vyhláška u veřejnosti vymáhala. Podle něj by se ale k lidem, kteří se dobrovolně nenechají očkovat, ačkoliv mohou, dalo přistupovat jinak: „Takový člověk může skončit na jednotce intenzivní péče, kde by mohl ležet třeba i onkologický pacient, který nutně tu léčbu potřebuje. Tak ano, já bych klidně byl pro to, aby si péči, kterou musí dostat, klidně hradil: Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky,“ řekl Výborný.

Podle lidoveckého poslance by takový přístup pravděpodobně neprošel testem ústavnosti. Dodal ale, že bude apelovat na vedení ministerstva zdravotnictví i Legislativní radu vlády, aby se tato cesta prověřila. „Jestli tam není nějaká cesta, kde by jasně ta spoluúčast byla. Mně to přijde naprosto logické a správné,“ vysvětlil.

Je vhodné v současné situaci spoléhat na zodpovědnost občanů? A proč chce vláda zmírňovat nepopulární vyhlášku, za kterou na sebe ale vzala zodpovědnost vláda předchozí? A jak zatím funguje Milostivé léto?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované