Hlavní obsah

Jurečka: Nechceme od Zemana požehnání, ale setkání je slušnost

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) má překvapivě v resortu nahradit exministr zemědělství Marian Jurečka. A to v době, kdy ministerstvo řeší vyšší kompenzace pro ty, kteří kvůli covidu zůstávají doma nebo zdražující se energie. Jak plánují lidovci resort vést?

Hostem Ptám se já byl kandidát na ministra práce a sociálních věcí, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Poslanecká sněmovna rozhodla ve zrychleném režimu o větší finanční podpoře lidem v izolaci, karanténě nebo těm, kteří se o nemocné starají. Kromě toho se změnil i kompenzační bonus pro firmy, zasažené pandemií. Do plánů končící vlády už zasáhly i strany příští vládní koalice, které teď mají v dolní komoře většinu.

Ošetřovné se zvyšuje z běžných 60 na 80 % denního základu výdělku. Zástupci pětikoalice prosadili, aby na něj měli nárok i pečující osoby, které ale nežijí s ošetřovaným ve stejné domácnosti. Typicky se to týká prarodičů a vnoučat. „Účinnost bude do konce února, pak to vyhodnotíme a prodloužíme, pokud to bude potřeba,“ komentovat budoucí ministr fakt, že je nutné potvrdit, jak silný motivační faktor má.

Jurečka, o kterém se nejdříve hovořilo jako o kandidátovi na Ministerstvo průmyslu a obchodu, se prý rozhodl převzít resort sociálních věcí po tom, co ho jeho stranická kolegyně, 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, odmítla vést z rodinných důvodů. „Vyhodnotil jsem, že v situaci, ve které jsme, to vezmu na sebe. I když Ministerstvo zemědělství je mi bližší, ale MPSV je resort po Ministerstvu zdravotnictví s největšími problémy a výzvami. A já nejsem člověk, co by se sociální politice nevěnoval,“ komentoval.

Nastupující kabinet, složený z bývalých opozičních stran, ve středu uspořádal neformální setkání v Hrzánském paláci, na vstup do Strakovy akademie si ale ještě počká. Prezident Miloš Zeman, nakažený koronavirem, totiž trvá na osobních schůzkách se všemi příštími ministry.

„Schůzky s panem prezidentem nutné nejsou, ústava to nenakazuje. Je to ale slušné. Pan prezident nám ale také mohl napsat, že teď bude dva týdny v karanténě a vládu jmenuje ve stejný čas. Myslím si, že je fér, když přijde kandidát na ministra a řekne prezidentovi, jakou má představu. Není to na škodu. Nechodíme tam, abychom od prezidenta dostali požehnání,“ bránil proces Jurečka s tím, že i podle něj nová vláda v Česku vznikne v rekordním čase.

Na předsedu KDU-ČSL v čele resortu práce a sociálních věcí ale nebude po nástupu čekat pouze výzva v podobě kompenzací pro pracující omezené koronavirem. Příští rok se očekávané razantní zdražení energií dotkne mnoha domácností. Až milion podle predikcí může poslat do skutečné chudoby, nebo i připravit o bydlení, protože náklady na život už teď pokrývají jen velmi těsně.

Podle Jurečky je na nové vládě jasně formulovat, jakou formou plánuje lidem pomoci. „Buď najdeme cestu přes spolupráci s dodavateli energií, kde bychom tu podporu státu promítli, nebo je druhá cesta přes Ministerstvo práce a sociálních věcí přes úpravu parametrů příspěvků na bydlení nebo příspěvků okamžité pomoci, vysvětlil.

Nezdržuje se zbytečně nástup nové vlády? A jaké jsou priority budoucího ministra v sociální oblasti?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované