Hlavní obsah

Zvýšení poplatku o 15 korun by pro domácnosti nebylo tak moc, říká šéf ČT

Hostem Ptám se já byl generální ředitel České televize Petr Dvořák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

České televizi hrozí omezení programu a propouštění. Stanice už prý nemá dostatek peněz na udržení dosavadní produkce kvůli dlouhodobému nezvyšování koncesionářských poplatků. Kde všude se bude propouštět a může se situace ještě změnit?

Hostem Ptám se já byl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Vedení České televize oznámilo, že jestli se parlament neodhodlá zvýšit koncesionářské poplatky ze současných 135 korun na 150 korun za měsíc, tak se diváci musejí rozloučit například s programem ČT3 nebo s některými sportovními přenosy. Méně peněz by šlo také na financování českých filmů. Už teď se přitom odkládá schvalování velkých projektů na příští dva roky a chystá se propouštění.

Vládní koalice aktuálně řeší novelu zákona o České televizi a Českém rozhlase, která ale v současné verzi – na rozdíl od původní, senátní – změnu ve financování veřejnoprávní televize neobsahuje. Koncesionářský poplatek se přitom nezměnil od roku 2008. A kvůli rekordně vysoké inflaci i zdražování energií způsobeným ruskou invazí tak prý Česká televize nemůže dál garantovat kvalitu vysílání bez úspor a propouštění. Alespoň to tvrdí její manažeři.

Z výsledků oficiálního měření sledovanosti českých televizních stanic za měsíc květen společnosti ATO-Nielsen Admosphere ale vychází Česká televize jako vítěz v divácké skupině nad 15 let.

Jak propouštění a rušení pořadů ovlivní popularitu televize? A je situace opravdu tak vážná, nebo vedení veřejnoprávního média hlavně tlačí na politiky, aby schválili zvýšení koncesionářského poplatku co nejdříve?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Už dlouho upozorňujeme, že rozsah veřejné služby, který dnes poskytujeme divákům, budeme muset omezovat. Způsob financování je nestabilní. Televizní poplatek se nezměnil od roku 2008, to je 14 let.

2:30 - Není to tak, že by se ta změna, která je nutná, projevila na obrazovkách zítra. To se projeví třeba příští rok, ale to rozhodnutí je potřeba udělat nyní.

3:30 - Se škrty jsme počítali, ale s čím jsme nepočítali, tak bylo navýšení cen energií a inflace. Jen za energie letos zaplatíme o 100 milionů více, než jsme počítali. Plus minus nám to pomůže vyřešit zastavení kanálu ČT3, což říkám velmi nerad. Ale kdyby se zvýšil poplatek o 15 korun na domácnost, tak jsem přesvědčený, že bychom ufinancovali i provoz ČT3.

6:00 - Jsem přesvědčený, že kvalita vysílání bude dodržena, protože to je jeden ze základních parametrů, které chceme podporovat. Spíše budeme vyrábět méně dokumentů, seriálů, podporovat filmy, možná menší počet sportovních přenosů, dotkne se to tvorby pro děti, kultury.

7:30 - Od politiků jsem slyšel, že snaha o jakékoliv zvyšování nákladů pro domácnosti v Česku není v současné době dobrá. Rozumím, že situace není jednoduchá, ale za sebe si myslím, že nárůst nákladů ve výši 15 korun měsíčně na domácnost, že to zase není tolik. Ale chápu, že jednotlivé položky se sčítají a finální dopad může být velký.

9:00 - Od odborů jsem dostal nějaké výstrahy, že s propouštěním 250 zaměstnanců nesouhlasí. Budu s odbory jednat a věřím tomu, že si situaci dokážeme vysvětlit a nějak ji společně řešit. Tím, že budeme vyrábět méně vlastních věcí, tak i lidí, kteří se na tom podílejí, bude méně.

11:00 - U zpravodajství chceme navržený rozpočet dodržet. Zpravodajství tvoří jeden z velkých pilířů, na kterých veřejná služba ČT stojí. A zaslouží si o něco větší ochranu, než ostatní části, byť je to pro mne Sophiina volba. Ale snažím se, aby se zpravodajství škrty nedotkly. Nechci omezovat počet zahraničních zpravodajů ani regionální zpravodajství.

15:00 - Předchozí vláda - a to i v té neformální koalici ANO, SPD, KSČM - neměla pozitivní vztah nejen k financování ČT, ale ani k ČT jako takové. Takže jsem očekával, že nová vláda, která to měla i v programovém prohlášení, bude v tomto pozitivnější. A znervózňuje mne, že debata o velké novele ještě ani nezačala.

18:00 - Škrty se dotknou téměř celého vysílání ČT, kvalitu určitě dodržíme, ale bude menší nabídka.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované