Hlavní obsah

Zrušení certifikátů pro nás bylo překvapení, přiznal Maďar

Hostem Ptám se já byl epidemiolog Rastislav Maďar.Video: Veronika Sedláčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česká vláda ruší jedno protipandemické opatření za druhým. Po upuštění od prokazování se certifikáty o očkování nebo prodělané nemoci končí i plošné testy a brzy i karantény. Správný krok nebo risk?

Hostem Ptám se já byl vedoucí epidemiologické skupiny Národního institutu pro zvládání pandemie Rastislav Maďar.

Tento týden končí povinnost plošného testování ve firmách a školách a od soboty by dokonce už nemělo být nutné zůstávat v karanténě po kontaktu s nakaženým koronavirem. To vše v době, kdy země stále zaznamenává nižší desítky tisíc nových nákaz denně a tisíce reinfekcí.

I přesto premiér Petr Fiala (ODS) slibuje, že na začátku března už by mohly zůstat povinné prakticky jen respirátory na určitých místech. Česko tím prý následuje země, které se taky rozhodly rozvolňovat a vracet se do normálu.

Často jde ale o státy, které mají vyšší proočkovanost než Česká republika, kde je naočkováno stále necelých 65 % populace a vypadá to, že další Češi se do očkování příliš nehrnou.

To, že situace není zcela bez rizik, ukazují i data z nemocnic, kde stále přibývají stovky hospitalizovaných s koronavirem denně a také desítky lidé denně na nemoc stále umírají.

Nespěchá vláda s rozvolňováním příliš? Má plán pro případ, že by se epidemie znovu zhoršila? A existuje plán pro případ, že na podzim zasáhne další koronavirová vlna?

Sledujte rozhovor v úvodním videu nebo si ho poslechněte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Je možné začít brát covid jako běžné respirační onemocnění? Nemáme ještě úplnou jistotu. Vykročili jsme tím směrem a uvidíme, co to přinese, velmi opatrně, ale zase ne příliš. Rozvolňování jedeme na hraně. Být přehnaně přísný ale není velké epidemiologické umění, spíše najít ten balanc. Doufáme ale, že to dobře dopadne a nerozhodí se to způsobem, který by nám nákazu mohl natáhnout do hlubšího jara. Určitá disciplína na naší straně ale musí nadále být.

2:00 – Vláda má svoji politickou odpovědnost, doporučení si může upravit podle svého. Urychlilo se zrušení certifikátů, tam by to za nás mohlo zůstat i včetně testů vzhledem ke zvýšení kapacit lidí na akcích. (…) Pro nás to rozhodnutí bylo překvapení, dozvěděli jsme se, až když to bylo, ale to se nestalo poprvé ani naposled. Každý musí chápat, že když vidíme deset děr v systému, který pouští virus, snažíme se jako epidemiologové na všechny najít nějaký druh opatření. Když dvě díry není možné ucpat, protože to možnosti, logistika nebo politika neumožní, tak to bude natékat, ale bude to natékat pomaleji. Teď máme ale účinnou možnost očkování a účinnou rannou léčbu, je to tedy i o té individuální ochranně. Tedy očkováním, nebo respirátorem.

4:00 – Je otázka správnosti načasování komunikace. Když stoupají případy a vy vyhlásíte rozvolňování, na některé lidi to působí demotivačně. Ale vidíme, že na JIP lidé po očkování prakticky nekončí, pokud nejsou v rizikových skupinách. Když vidím, že tři dávky přináší téměř jistotu ochrany, je to otázka odpovědnosti každého z nás.

5:00 – Neodneseme to na podzim? My se díváme, abychom na to nedoplatili už teď. Jistotu nemáme, ale pravděpodobnost je poměrně nízká. To byl krok číslo jedna – zajistit, aby se nám ta situace nerozhodila. Na podzim by navíc měla začít další masivní marketingová kampaň ve prospěch očkování, bude nutné akceptovat booster minimálně u rizikových skupin, plus u toho, kdo chce, podobně jako u chřipky. (…) V sezoně respiračních nákaz se situace určitě zhorší, zatím ale nevíme, jak moc.

8:00 – Kampaň není jen o lékařích, ale spíše o marketingových expertech, aby zanalyzovali, koho mají oslovit. Na různé skupiny platí různá strategie. Pokud by kampaň neprobíhala intenzivně už v létě – kdy to bude nejvíce důležité, aby lidé očkování zahájili nebo si dali booster – bylo by to velké selhání, ale doufáme, že to nenastane. Není to ale otázka týdnů, teď bude omikronová vlna klesat a tak bude několik měsíců na to, aby se kampaň na léto připravila.

10:00  Naslouchá vám ministr Válek? Odborné skupiny žádaly, aby jejich doporučení byla veřejně dostupná, aby si to lidé mohli porovnat, co bylo doporučeno a jak to dopadlo. My se často, jak to dopadlo, dozvěděli až z médií. Odborníci ale naprosto akceptují, že ministr dostal podklady, se kterými šel na vládu, kde to prošlo úplně, prošlo částečně, nebo vůbec. Chápeme, že politika je nad tím vším.

11:00 – Zrušení karantény je taková snaha o postupný přechod covidu mezi klasické respirační nákazy. Není to ale bez podmínek, pokud ten člověk ví, že nikoho z označených neuvrhne do karantény, protože nemají příznaky, nahlásí ty lidi poctivěji. Počet kontaktů se nám tak zvýší – ti budou poučeni o tom, jak se mají chovat a když budou mít příznaky, musí se chovat, že budou potenciálně nakažení. Když přijdou příznaky, kontaktují lékaře a ten jim nařídí test. Je to i z kapacitních důvodů, desítky tisíc nakažených denně nejsou kapacitně zvládnutelné. Začíná se tedy více zaměřovat na ty příznakové osoby a bezpříznakové poučit, jak se chovat.

15:00 – Je mi líto kolegů, kteří musí řešit kvůli úsporám, koho z kolegů postavit mimo práci. Za epidemie obstáli a potřebovali by spíše posílit.

17:30 – Očkovacích látek je dostatek, mRNA i proteinových, a věřím, že budou využívány tak, aby se spíše zbytečně nevyhazovaly. Doufáme, že ten zájem o aplikaci vakcín bude stále velký, mrzí nás, když se nedoberou ty ampulky. Hovoří se o tom, že se bude směřovat i k jednodávkovým balením, což by situaci zekonomizovalo.

19:20 – Doufáme, že do podzimní sezony nastoupíme v režimu připomínajícím chřipkovou sezonu. Jestli to tak bude úplně, nelze říct, protože koronavirus mutuje a může nám připravit překvapení. Ale teď na konci zimy si to vyzkoušíme a na podzim v tom budeme dál pokračovat. Bude to ale globální snažení, rádi bychom, aby kroky koordinovala celá Evropská unie.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované