Hlavní obsah

Vysoké marže na paliva? Takhle to být prostě nemůže, říká Stanjura

Hostem Ptám se já byl ministr financí Zbyněk Stanjura.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ministerstvo financí pohrozilo pumpařům regulací cen. Nelíbí se mu příliš vysoké marže. Ještě před dvěma týdny přitom úřad tvrdil, že je vše v pořádku. Co se změnilo? Jak stát pomůže lidem, které ohrožuje inflace? A kdy si ODS vybere kandidáta na prezidenta?

Hostem Ptám se já byl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Stát by mohl jako mimořádné opatření zastropovat marže prodejců pohonných hmot od začátku května, Ministerstvo financí zpracuje výměr ceny. Uvedl to ve čtvrtek ministr financí, podle kterého chce vláda dát ještě prodejcům čas, aby marže upravili sami. Ještě na konci března přitom Stanjura tvrdil, že ceny u pump není potřeba regulovat.

V pátek Ministerstvo financí také zveřejnilo nový odhad růstu ekonomiky. Podle něj růst v letošním roce klesne z lednových 3,1 procenta na 1,2 procenta a poroste i inflace. Zatímco ekonomové hrozí až 15 procenty, Stanjurův resort počítá s 12,3 procenty.

Podle ministra budou odhady sloužit i jako podklad pro novelu letošního rozpočtu. Tu plánuje úřad předložit vládě nejdříve koncem června kvůli výdajům souvisejícím s dopady konfliktu na Ukrajině.

Jak bude vypadat regulace marží pohonných hmot a je státní rozpočet připraven na dopady vysoké inflace? O kolik se letos prohloubí státní dluh?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - My jsme prezentovali vývoj marží a označili den, kdy jsme ohlásili, že ty marže budeme kontrolovat. Reakce byla ta, že ty marže šly takhle dolů. Dostali jsme údaje od 17. února do 15. března a teď když jsem dostal výsledky šetření z šest týdnů, kde už jsou plně promítnuté ceny, ukázalo se, že průměrná marže je u nafty korunu devadesát a u benzinu dvě koruny deset. Já si myslím, že je v této době příliš. Takhle to být prostě nemůže.

2:00 - Já jsem říkal provozovatelům čerpacích stanic, že stát po nich nechce, aby podnikali se ztrátou, dokonce po nich nechce ani aby byli na nule. Ale v okamžiku, kdy jsou ceny takto vysoké, tak marže takto vysoké být nemají.

3:20 - Otázkou snižování spotřební daně bychom se zabývali i bez ruské agrese na Ukrajině. Je to částečně harmonizovaná daň. V okamžiku, kdy okolní státy jsou na minimální úrovni, tak je to pro naše dopravce, zvlášť v příhraničních regionech konkurenční nevýhoda. U nafty to může být i trvalé opatření.

4:10 - Každá daňová věc je plošné opatření. Navrhli jsme také snížení silniční daně. Je to dlouhodobá politika ODS. Silniční daň je administrativně hrozně náročná. Takhle rušíme agendu a můžeme rušit i pracovní místa. Stejně je to u daně z nabytí nemovitosti.

6:00 - V daňové oblasti jsme byli pod tlakem daňových změn v okolních státech. Já jsem o tom v pondělí, v úterý mluvil se svými kolegy ministry financí a všichni varovali před dominovým efektem a říkali to i ti, kteří už daně snížili.

7:00 Právě proto děláme kontroly, aby se nestal ten případ, že stát chce někomu ulevit a ty peníze inkasuje někdo jiný. My jsme včera rozhodli, že budeme marže kontrolovat v celém řetězci od rafinérií, distributorů po čerpací stanice, abychom si byli jisti, že ta změna výše daní se plně promítne do cen na totemech.

7:33 - Jak budeme regulovat marže, úplně neřeknu. Matematický vzorec cenového výměru má asi tři řádky. Je to kontroverzní, nemám z toho žádnou radost a ještě je šance, že to nezavedeme. V okamžiku, kdy se cena ropy stabilizovala, je jasné, že základní cena jde nahoru, ale nevidím jediný důvod, aby rostla průměrná marže.

9:01 - Pokud regulaci marží zavedeme, tak to bude částka absolutní. Korunová hodnota. Tam se posuzují uznatelné náklady. Jiné budou u čerpací stanice u D1 a jiné někde na komunikaci 3. třídy. Přirážka bude všude stejná, základ bude jiný.

9:48 - Výšku přirážky tuším, ale neřeknu ji. Do konce dubna o tom bude jasno.

10:45 - Já bych nebyl rád, kdyby mi nějaký ministr říkal, co mám dělat. Ale já bych všem doporučil, chovat se normálně, nedělat si nějaké zásoby. Nikdo vám dneska nezaručí, jestli ta cena nepůjde dolů. Považuji za zbytečné tankovat do kanystrů.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované