Hlavní obsah

Primář: Nesmíme jen čekat, až covid zaútočí. Buďme chytří jako naši předkové

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jaká je situace v nemocnicích? Odpovídal koordinátor covidové péče ve FN Královské Vinohrady Martin Havrda (ilustrační foto).

Reklama

Článek

České nemocnice zpomalování epidemie covidu zatím příliš nepociťují. Do jejich péče se teď dostávají nemocní z týdnů, kdy počty nakažených trhaly dosavadní rekordy. Jak to zvládají zdravotníci?

Hostem Ptám se já byl koordinátor covidové péče ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a primář a zástupce Interní kliniky Martin Havrda.

Podle aktuálních čísel je v českých nemocnicích téměř šest tisíc pacientů, z toho asi tisícovka v těžkém stavu. Podle některých odborníků do nich ale teprve míří ti, které jako pozitivní odhalily testy na konci listopadu, kdy Česko zaznamenalo rekordní počty nakažených. „Počty pacientů zatím stagnují, denně přijímáme kolem 12 nových pacientů s těžkou formou covidu. Pokud to takhle zůstane, jsme připraveni, ač nejsme rádi,“ popisuje situaci ve Vinohradské nemocnici Havrda s tím, že aktuálně ošetřuje asi 120 covidových pacientů z toho asi 15 na plicní ventilaci.

„Celá nemocnice má změněný způsob fungování. A dopad na ni a na běžné poskytování zdravotní péče je velký, i když to třeba z dálky na drama nevypadá. Ale má-li se někdo starat o pacienty s covidem, nemůže dělat něco jiného,“ upozornil s tím, že zachování péče v celém rozsahu je podle něj v současné situaci nemožné.

Přestože je už jasné, že v nejpostiženějších regionech si užijí zdravotníci Vánoce v klidu domova jen stěží, protiepidemická nařízení se ale v Česku nezpřísňují, navzdory přetíženým zdravotnickým zařízením. A to ani kvůli nové variantě koronaviru omikron, která děsí nejen evropské státy. Podle Havrdy ale vláda Andreje Babiše udělala zásadní chybu ještě před podzimní vlnou.

„Vsadilo se na jednu kartu, to je očkování, je to ta nejlepší karta, je na prvním místě, ale myslím, že bylo možné předpovídat, že očkování nepůjde tak perfektně, jak si člověk přál, a že je třeba se na riziko vzplanutí epidemie připravovat. Nastupující vláda má záměr zvyšovat kapacitu PCR testů, a to je určitá pojistka, která nám může pomoci,“ vysvětlil.

Havrda také kritizoval, že reakce společnosti nebyla taková, jakou by v tak kritické situaci očekával. „My jsme tady proto, že naši předkové byli chytří, a když bylo nějaké nebezpečí, tak to nebezpečí nějak analyzovali a snažili se něco udělat, nečekali, až přijde tygr a nelouskali u toho ořechy. Spousta lidí teď sedí, čeká a doufá v to, že ten tygr nesežere všechny. Takový přístup je mi naprosto cizí,“ řekl.

Měla by nastupující česká vláda rázněji zasáhnout proti variantě koronaviru? A kolik toho ještě snesou nemocnice, na kterých leží hlavní tíha zvládání celosvětové pandemie?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl koordinátor covidové péče ve FN Královské Vinohrady Martin Havrda.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované