Hlavní obsah

Bartoš ministrem a já ne? Je to přirozené, tvrdí Michálek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Prezident jmenoval vládu i přes výhrady k pirátskému kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému. Potvrdilo to silnou pozici nové koalice? A jaké nejdůležitější úkoly novou vládu čekají?

Hostem Ptám se já byl místopředsedy Ústavně-právního výboru Sněmovny a předseda poslaneckého klubu České pirátské strany Jakub Michálek.

Česko má ode dneška novou vládu. V Lánech ji jmenoval prezident, který nakonec akceptoval všechny kandidáty na ministerské posty, jak mu je předložil premiér z ODS Petr Fiala. Zpráva začátkem tohoto týdne způsobila překvapení, protože původně Miloš Zeman avizoval, že nesouhlasí s Pirátem Janem Lipavským. Nakonec své výhrady ale stáhl.

Kabinet má už v pátek na programu první oficiální zasedání a pak se jeho členové a členky vydávají na jednotlivé úřady, aby převzali jejich vedení. Některé z nich stihne premiér uvést na ministerstva až v sobotu. O důvěru pak vláda plánuje požádat Sněmovnu 12. ledna.

Jaké budou jeho hlavní výzvy? „Důležité je, aby koalice zůstala soudržná a měla vůli domluvit se. Řešit problémy a ne partikulární stranické zájmy. Teď máme akutní problémy – dořešit covid, řešit energetickou krizi a dopad na občany, kde bude potřeba zásadní pozornost, protože se bude krize ještě zhoršovat, jak bude dopadat na více a více občanů. Dopad bude na celou ekonomiku,“ varoval Michálek.

Předseda pirátských poslanců byl sám jedním z kandidátů na člena vlády pro legislativu. Kvůli postoji některých spolustraníků proti kumulaci funkcí ale svoji kandidaturu stáhl. Zatímco Michálek se postu vzdal, předseda strany Ivan Bartoše do křesla ministra pro místní rozvoj a digitalizaci usedl.

„To, že je Ivan Bartoš ministrem, je přirozené. Je logické, aby předseda politické strany, kterou si občané zvolili, se také dostal do vlády. Nedovedu si představit žádnou jinou variantu,“ komentoval Michálek, ale dodal, že sám není příznivcem postoje, že jeden člověk nesmí sedět na dvou židlích.

„Myslím, že ta myšlenka by neobstála, kdyby se k ní vyjadřovali ústavní právníci, protože máme parlamentní systém. Ale chtěl jsem, aby Piráti měli silný mandát a protože tam byla partikulární skupina, nejsem ten, kdo by lpěl na tom, že tam musí sedět,“ dodal.

A jak vnímá nedávné rozepře uvnitř Pirátů, kdy se z vládního týmu strany rozhodl odejít odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál kvůli kritice jeho vyjádření nejen k očkování? „Když Ondřej Dostál začal dělat kejkle s tím, jestli je, nebo není očkovaný, tak za to jsem se styděl. Nejenom já, ale i další kolegové v Pirátské straně. Takto by kandidát na ministra zdravotnictví vystupovat neměl. Jsme strana, která si zakládá na diskuzi, proto jsme se rozhodli v republikovém výboru navrhnout jeho odvolání, následně Ondřej Dostál rezignoval,“ upřesnil Michálek.

Jak soudržný bude kabinet složený z pěti politických stran? A jak moc může stát šetřit ve stínů energetické krize, která hrozí chudobou statisícům domácností?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované