Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Korespondenční volba bude, i kdybychom měli ve Sněmovně spát

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Zvolený prezident Petr Pavel se sešel s dalšími třemi nejvyššími ústavními činiteli. I kvůli směřování zahraniční politiky země. K jednání čtveřice vrcholných představitelů došlo po letech. Bude česká diplomacie zase jednotná?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zvolený prezident Petr Pavel se sešel s dalšími třemi nejvyššími ústavními činiteli premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) ve středu večer. Pavel uvedl, že by do budoucna rád dělal taková setkání jednou za čtvrt roku. A označil schůzku čtveřice čelných představitelů státu za návrat k normálu.

V komunikaci hlavy státu s jeho dalšími představiteli jde o zásadní obrat. Například se šéfem Senátu jednal dosluhující prezident Miloš Zeman naposledy v létě 2020 kvůli jeho cestě na Tchaj-wan. Zeman byl přitom proti této cestě, protestovala tehdy i Čína.

A Tchaj-wan plánuje na konci března navštívit i předsedkyně Poslanecké sněmovny. Cestu chystá už několik měsíců. Čína ji teď, den po schůzce Pekarové Adamové s příštím prezidentem, označila za nesprávné rozhodnutí a vyzvala k jejímu zrušení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí. Peking už tento týden také protestoval proti pondělnímu telefonátu Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Na čem se čtveřice vrcholných představitelů domluvila? Jak se jejich nová spolupráce projeví na chodu země? A kam bude směřovat naše zahraniční politika?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Platí, že na Tchaj-wan pojedete? - Platí. My si nenecháme od nikoho říkat, kam budeme jezdit. Ať už je to Čína, nebo kdokoliv jiný. Tato cesta se připravuje několik měsíců, oznámila jsem ji mnohem dříve. V plánu není něco měnit. Cesta navazuje na jiné parlamentní delegace, které už na Tchaj-wanu byly. Tchaj-wan je u nás čtrnáctkrát větším investorem než Čína. Je v našem zájmu, v zájmu našich firem a občanů, abychom tyto vztahy rozvíjeli.

2:00 Čína to zkritizovala, vy jste to asi očekávali? - Přesně tak, to jsme očekávali, ale nic to na našem rozhodnutí nemění. Bereme s sebou velkou podnikatelskou delegaci, také akademiky, výzkumníky. Chceme navázat na předchozí delegace. Je pro nás velmi zajímavá oblast čipů. Tchaj-wan je v tomto světovou velmocí. A jak víme z poslední doby, když dojdou čipy, tak se zastaví výroba v celé řadě průmyslových odvětví. Proto je v našem bytostném zájmu, abychom i my byli v budoucnu schopni vyvíjet a vyrábět čipy.

4:30 Někteří označují telefonát zvoleného prezidenta Petra Pavla na Tchaj-wan za příliš aktivistický, jak to vidíte vy? - Já to naopak oceňuji. Je potřeba o hodnotách nejen mluvit, ale také se podle toho chovat.

5:00 Jak vypadá dohoda mezi vámi, Milošem Vystrčilem, Petrem Fialou a Petrem Pavlem? - Bylo to naše vůbec první setkání. Všichni jsme si oddechli, že se vracíme do normálu. Připoutalo to velkou pozornost, ale mělo by být samozřejmé, že spolu komunikují nejvyšší ústavní činitelé. Je to v zájmu České republiky a jejích občanů. Budeme se scházet jednou za čtvrt roku, ale když vyvstane nějaká záležitost, kterou budeme potřebovat konzultovat, koordinovat, tak tak učiníme dříve. (…) Ta spolupráce vypadá velmi slibně.

6:30 Jaký bude Petr Pavel prezident? - Laťka je teď tak nízko, že když bude dělat věci tak, jak předpokládá Ústava, a nebude to porušovat, tak už tak udělá dost pro tuto zemi. Po deseti letech prezidenta Zemana, který si z Ústavy dělal trhací kalendář, který měl za partnery slabé premiéry, to způsobilo, že vychyloval naši parlamentní demokracii k prezidentskému systému.

10:00 Petr Pavel je konzistentní ve svém postoji. To, co říkal v kampani, říká dál. Je tomu možná dána větší pozornost. Než byl zvolen, věnovala se mu domácí média, teď už i zahraniční. Válka, jakou rozpoutal Putin na Ukrajině, tady od druhé světové války nebyla. Takže se na to logicky soustředí otázky a pozornost. Ale on je konzistentní ve svých výrocích. A také je v souladu s tím, co říkají vládní představitelé. I od nich už mnohokrát zaznělo, že podporujeme nejen členství Ukrajiny v NATO. Podpořili jsme udělení kandidátského statusu. Zároveň říkáme, že vzhledem k tomu, co Ukrajina zakouší a zvládá, by byla pro NATO přínosem. Samozřejmě po konci války.

16:30 Přijde mi, že se v posledních dnech vlastně zapomnělo, že jsme už před mnoha měsíci přistoupili se zodpovědností za výsledek na to, že jsme jako koalice Spolu podpořili tři občanské kandidáty, respektive jednoho politického. (…) Šli jsme do toho proto, abychom zvýšili šance, že neuspěje Andrej Babiš. Protože Andrej Babiš nesplňoval naše představy o tom, jak má být funkce prezidenta vykonávána. Přiznali jsme, že jsme v tu chvíli neviděli dalšího v řadě. Už bylo zřejmé, že nejen Petr Pavel, ale i další budou kandidovat. My bychom je v tu chvíli oslabili a rozmělnili síly. Myslím, že výsledek je takový, jaký je, i na základě toho, jak jsme se rozhodli.

18:30 Kolik lidí se urazilo v zákulisí vašich stran? - Nebudu zastírat, že byli tací, kteří nebyli spokojení. I tací, kteří to považovali za projev slabosti. Ale bylo to dobré rozhodnutí.

25:00 Kdy bude konečně schválena možnost korespondenčního hlasování ve volbách? - V tomto volebním období. Zcela jistě. Říkám to zcela s plnou odpovědností toho, že vím, že to není jednoduché prosadit skrze SPD a hnutí ANO, které tomu velmi brání. Ale i kdybychom měli nocovat v Poslanecké sněmovně, tak to prosadíme.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované