Hlavní obsah

Pirátský expert na zdravotnictví proti očkování po covidu: Nejsem hrozba, tvrdí

Foto: Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byl expert na zdravotnické právo, člen poradního vládního týmu Pirátů Ondřej Dostál.

Reklama

Článek

Piráti řeší problém se svým stranickým expertem na zdravotnictví Ondřejem Dostálem. Ten byl ještě v létě nominantem strany na ministerské křeslo, teď mu ale hrozí vyhazov z expertního týmu strany. Jak situaci vnímá?

Hostem Ptám se já byl expert na zdravotnické právo, člen poradního vládního týmu Pirátů Ondřej Dostál.

Piráty už na podzim naštvalo, když se ukázalo, že Dostál není očkovaný proti covidu, teď se jim nelíbí, jaká čísla zveřejňuje na svých sociálních sítích o počtu nakažených mezi očkovanými a neočkovanými lidmi. Čísla podle mnohých jsou bez patřičné interpretace zavádějící, a často je tak pro své argumenty používá dezinformační scéna a také takzvaní antivaxeři. Definitivní tečka pak byla, když jeden z jeho postů využil zpěvák Daniel Landa, aby jím podložil své tažení proti očkování a protipandemickým opatřením, vůči kterým se dlouhodobě vymezuje. „Ty informace postuju pro všechny občany, nekádruju občany na ty, které si smí, nebo nesmí číst mé tweety. Jsem rád, že jsou tweety sdílené, ale neřeším, jestli je sdílel ten nebo onen,“ bránil se Dostál.

Ten se vůči pirátské kritice vymezuje s tím, že data jsou pouze „zrcadlem“ toho, jaké informace poskytuje Ústav zdravotnických informací a statistiky a Ministerstvo zdravotnictví všem poslancům a senátorům. „Za 20 let kariéry jsem se nenechal ovlivnit v tom, jak pracuju s fakty nebo vykládám právo. A nebude tomu tak ani tentokrát bez ohledu na to, co si myslí moji kritici v Pirátské straně,“ komentoval.

Expert na zdravotnické právo byl přitom ještě před volbami nominantem Pirátů na post ministra zdravotnictví. Na otázku, zda by v současné epidemické situaci neměl jít příkladem zvláště ve chvíli, kdy zástupci pětikoalice k očkování vyzývají, odpověděl, že se to s jeho postoji nevylučuje.

„Očkování je jedním z nástrojů, jak zvládat covidovou krizi, ale neznamená to, že by mělo být povinné a že by ho měli podstupovat i kontraindikovaní nebo imunní. Já mám imunitu změřenou, jsem osobou výrazně bezpečnou pro svoje okolí, a proto teď nepovažuji očkování za indikované. Jeho rizika – i když minimální – pro mě teď nejsou vyváženy přínosy,“ vysvětlil důvod, proč se rozhodl po prodělání koronaviru k očkování nepřistoupit. „Kdybych byl přesvědčen, že bych mohl nakazit další osobu, tak bych určitě hledal řešení a očkování je jedno z nich,“ dodal s tím, že pokud varianta omikron mohla imunitu obejít a některá vakcína by proti němu mohla pomoci, svůj současný postoj by změnil.

Dostálovi jde prý především o to, aby měl každý možnost zvolit si, pokud není riziko pro ostatní, zda se naočkovat nechá, nebo ne. „Jsem přesvědčen, že v medicíně by měla být tělesná integrita věcí rozhodování každého, pokud není prokázáno, že tím ohrožuji někoho jiného. Můžu se zabít nebo si useknout ruku a nikomu po tom nic není,“ bránil se. „Podstoupit jakýkoliv lékařský zákrok, lékovou intervenci z politických důvodů považuji za hloupé,“ dodal.

Nevadí Dostálovi, když ho cituje Daniel Landa? Proč tak usilovně bojuje za uznání protilátek, i když stav pandemie to nezlepší? Proč se tak moc odmítá naočkovat?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované