Hlavní obsah

Poradce premiéra popsal, jak bude vypadat reforma důchodů

Hostem Ptám se já byl ekonom a člen NERV Daniel Münich. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Vláda slibuje, že už brzy představí dlouho očekávanou reformu penzí. Ve hře je i posunutí hranice pro odchod do důchodu na 68 let. Po opozici a části veřejnosti se proti tomu dnes bouří i odboráři. Jakých změn se nakonec dočkáme?

Hostem Ptám se já byl ekonom z think tanku IDEA při CERGE-EI a poradce premiéra Daniel Münich.

Kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje kvůli zadlužování mimo jiné zpomalit růst penzí. Doporučují to i Národní rozpočtová rada (NRR) a Národní ekonomická rada vlády (NERV) - jako nutný krok k ozdravení veřejných financí. Podle plánu Ministerstva práce a sociálních věcí by se vyšší penze měly navyšovat pomaleji než nižší. Vláda to prosadila zatím jednorázově u červnové mimořádné valorizace.

Důchody prakticky

Nejen pro opozici, ale i část veřejnosti a odboráře se v rámci debaty o plánovaných změnách penzijního systému stala třaskavějším tématem věková hranice pro odchod do důchodu. Ta by se měla v příštím desetiletí zastavit na 65 letech. V postupném navyšování by se ale podle návrhů, které jsou na stole, mohlo dál pokračovat podle vývoje doby dožití.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je potřeba zohlednit délku života i odpracovanou dobu a náročnost práce. Reformní změny penzí se podle něj mají dotknout čtyřicátníků a mladších. Jurečka také minulý týden řekl, že s uzákoněním důchodového věku na 68 letech ve svých návrzích nepočítá. Podle informací v médiích ale koaliční strany s posunutím věkové hranice až na 68 let stále pracují.

Návrh na důchodovou reformu chce ministr představit v dubnu.

Jak se bude věk pro odchod do důchodu zvyšovat? Jaké další změny v důchodech dnešní čtyřicátníky a mladší generace čekají? A můžeme v souvislosti s chystanými úpravami penzijního systému skutečně hovořit o reformě?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

2:00 V čem je jasno, že vláda v rámci úpravy důchodového systému udělá? - Detailnější znalost mám od pondělka, kdy jsme měli možnost vyslechnout stav příprav toho, čemu se říká důchodová reforma. Takže mě trochu překvapilo, že se před Úřadem vlády chystá demonstrace proti něčemu, co jsem se sám dozvěděl v pondělí. (…) Systém přípravy je jiný oproti těm předchozím, kdy důchodové komise pracovaly poměrně otevřeně. Takže my odborníci se ty věci dozvídáme až v pokročilejší fázi politického vyjednávání.

4:00 Změn je dlouhá řada. Jsou to všechno parametrické změny týkající se prvního pilíře. Prodlužování věku odchodu do důchodu, toho zákonného. Potom posun toho efektivního, skutečného věku odchodu do důchodu, což úzce souvisí se zvýšenou motivací zůstávat v aktivní činnosti i po dosažení důchodového věku. Dotkne se to i předčasných důchodů a specifických profesí, a kdo má nárok na předčasný důchod.

5:00 Ale nikde jsem neviděl, že by někdo uvažoval o zvýšení pojistných odvodů, což je parametr, kterým poměrně snadno škrtem v zákoně zajistíte výnos toho systému. Tuto politickou odvahu zatím nikdo nenašel. - Ani u OSVČ? - Politické debaty stále nejsou ve fázi, kde by byla shoda. Stále se hledají cesty, jak najít shodu na nějakém kompromisu. Já doufám, že to bude kompromis, jinak ten systém zůstane tak, jak je. To znamená velice špatně.

6:00 A je to reforma, nebo jen parametrické změny? - Na české poměry budou i ty parametrické změny reformou. (…) I když ne takové, jako jsme si vysnili, nebude to reforma s velkým R. Ale na české poměry, když si vezmeme, které všechny vlády si na tom vylámaly zuby, tak to reforma skutečně bude.

8:00 Jestli se současných důchodců něco dotkne, tak maximálně nový mechanismus valorizace. Nemyslím to, o co se hádaly politické strany nedávno, protože to byla jednorázová úprava mimořádného mechanismu, ale nové nastavení řádného mechanismu valorizací. Tam pokud dojde ke změnám, tak nebudou mít zásadní dopad. Kdyby někdo měl protestovat, tak jsou to lidé pod 50, nemusí to pro ně být zrovna příjemné.

9:30 Jaká by měla být hranice odchodu do důchodu? - Nemůžu říct, kolik to bude. Ale obloukem se vracíme k tomu, co po dlouhé, namáhavé činnosti vyprodukovala v roce 2015 Potůčkova důchodová komise, jejímž jsem byl také členem. A to byl návrh, který vztahoval věk odchodu do důchodu k době dožití. Jak se zvyšuje věk v důchodu, tak by se nějakým způsobem zvyšoval zákonný věk odchodu do důchodu. Takže se vracíme k tomu, co už bylo téměř schváleno. Trvalo to nějakých osm let.

13:00 Co mají dělat mladší 50 let? - Rada to není jednoduchá. Není člověk jako člověk, jsou lidé, kteří jsou vzdělaní, mají profesi, která má budoucnost, nebo naopak nemají. Těžko dát univerzální radu. Druhé, třetí kapitálové pilíře spoření v Česku nějakou zásadní roli mít nebudou. I dnes plní jen roli alternativního způsobu spoření na budoucnost. (…) Budeme směřovat k téměř plošnému rovnému důchodu, kdo si ho chce užít více, musí si už šetřit někde jinde. Snažit se, jak každý může.

15:30 Spojil bych důchodový systém s tím zdravotním. Dominantní část nákladů půjde na starší lidi. Zátěž bude dvojitá. Všechno ostatní bude oblast, kde se budou hledat úspory. Ti starší lidé si to odhlasují ve volbách. Až jim bude někdo říkat, že jsou tady také mladí, mám pocit, že ta košile bude bližší než zimník a bude to velice těžké. To, jak se hádáme o platy akademiků, učitelů v mateřských školách, je odvar toho, co nás čeká v budoucnosti.

28:00 Věříte tomu, že tato vláda dokáže nějaké větší změny, možná i reformy, prosadit? Mám pocit, že konsolidace veřejných rozpočtů, ke které se vláda zavázala už před volbami - do toho vstoupila válka a tak dále, takže se z toho stal ještě náročnější oříšek -, tu vládu vysílí. Většina těch opatření se parametricky vrací do situace, kde byla před řadou let. Vidím málo nějakých zásadnějších strukturálních změn, na které vláda už nemá čas a nemá sílu a předá to příští vládě. A je otázkou, kdo bude ta příští vláda.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované