Hlavní obsah

Zemanova slova bych podepsal. Zdravotnictví není perpetum mobile, říká Kubek

Hostem Ptám se já je prezident České lékařské komory Milan Kubek.Video: Veronika Sedláčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Prezident dává červenou vládním plánům šetřit ve výdajích do zdravotního pojištění. Hlava státu varuje, že to poškodí kvalitu zdravotní péče.

Hostem Ptám se já je prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Vypadá to, že vláda letos na výdajích za státní pojištěnce ušetří méně, než plánovala. Příslušný zákon totiž vetoval prezident. Podle Miloše Zemana hrozí, že kvůli úsporám státu bude péče o pacienty hůř dostupná a méně kvalitní.

Zástupci pětikoalice to opakovaně popírají a tvrdí, že případné výpadky dofinancuje VZP ze svých rezerv. Teď vládním politikům ale nezbývá nic jiného než legislativu znovu protlačit Sněmovnou, kde už napoprvé narážela na silný odpor parlamentní opozice. Vláda ovšem upozorňuje, že si český stát na pokraji hospodářské recese nemůže dovolit takové výdaje do veřejného zdravotního pojištění, jak je naplánoval bývalý kabinet za úplně jiné ekonomické situace.

České zdravotnictví se potýká i s dalšími problémy. Ať už se jedná o akutní nedostatek praktických lékařů a pediatrů, nebo obavy ze zvládnutí podzimní pandemické vlny. Zájem o další posilující dávku proti covidu je zatím malý. Ministerstvo zdravotnictví přitom odložilo plánovanou kampaň na podporu vakcinace ze začátku srpna na jeho polovinu.

Jak ohrožuje pacienty i celý zdravotnický systém absence praktiků a dětských lékařů? A skutečně je nutné škrtat miliardy korun v platbách za státní pojištěnce?

Sledujte rozhovor v úvodním videu nebo si ho odpoledne poslechněte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:17 – Já bych slova pana prezidenta Zemana podepsal. (…) Zdravotnictví není perpetuum mobile, které by mohlo fungovat na nadšení lidí, bez peněz. Při 20procentní inflaci, při příchodu 300 tisíc ukrajinských uprchlíků, o které se musíme postarat, při hrozící další vlně covidu na podzim.

2:50 – Zdravotní pojišťovny nám nabízely nárůst úhrad o 2 až 4 %. Cože je úplně mimo realitu při té dvacetiprocentní inflaci. (…) Mně přijde to rozhodnutí vlády úplně hloupé. Obava, že se resort destabilizuje, je namístě. A hlavně, těch 14 miliard, které vláda na zdravotnictví uškudlí, je kapka v moři dluhů státního rozpočtu.

4:25 – Zdravotnictví má obrovskou setrvačnost. Do konce letošního roku se nestane nic. (…) Do konce roku peníze budou, ale od příštího roku budou muset zdravotnická zařízení šetřit.

8:11 – Budou se prodlužovat čekací doby na vyšetření, na operace. Klesne třeba kvalita stravy v nemocnicích. To jsou věci, na kterých se dá nějak šetřit.

9:00 – (O plánovaných škrtech v hygienických stanicích) Já na to mám takovou průpovídku, možná je trapná, ale… prostě: Rozhodnutím strany a vlády u nás covid skončil. Akorát tomu viru to nikdo neřekl. Ministr Válek dle mého pohledu naprosto naivně sází na jednu jedinou kartu: že epidemie prostě skončila.

10:40 – Restrikce a kompenzace v danou chvíli namístě nejsou. Pokud za ty restrikce nepovažujeme roušky ve zdravotnických zařízeních povinně, roušky v hromadné dopravě povinně. Protože pan ministr vyzývá lidi, aby ta jeho doporučení respektovali, ale prakticky nemá žádnou autoritu.

12:00 – (Ohledně podzimní vládní strategie proti covidu) Já jsem pana ministra 12. července jako předseda ČLK požádal o odpovědi na několik základních otázek. Protože chci, aby ČLK a ministerstvo mluvily pokud možno stejným hlasem, abychom měli informace pro lékaře. Do dnešního dne pan ministr nenašel čas na to, aby mi odpověděl.

15:37 – Lékařů je nedostatek a pracující lékaři nám stárnou. (…) U pediatrů, což jsou z 85 % lékařky, je asi ten problém největší. Protože to je obor s největším věkovým průměrem. Máme jich zhruba 2 500 a každý rok nám jich 50 ubude.

18:18 – (Jestli by mohly pomoc ukrajinské lékařky prchající před ruskou agresí) To by mohly, ale není to jednoduché ani rychlé. (…) V rámci EU musí všechny vysoké školy splňovat určité minimální standardy. (…) Ale když přichází ze třetí země, tak je nutné to vzdělání prověřit. (…) A musí se umět s pacienty domluvit. A složit aprobační zkoušku. Proto jsme jako ČLK navrhovali: zbavme je (ukrajinské lékařky) existenčních potíží, dejme jim stipendium, zajistěme jim ubytování, péči o děti a umožněme jim, aby od rána do včera mohly studovat češtinu. A to se neděje. Protože tady se k nim přistupuje, že je to laciná pracovní síla, která bude vypomáhat někde v nemocnicích. Ty lékařky pracují a nemají čas studovat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované