Hlavní obsah

Válek: Chci, aby každý dostal léčbu tak rychle jako prezident

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já je kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Článek

Epidemie covidu v Česku nepolevuje a budoucí premiér Fiala i premiér v demisi Babiš vyzývají k intenzivnímu očkování třetí dávkou vakcíny. K tomu povinnému se ale zatím členové budoucí vlády nechystají. Je to správně?

Hostem Ptám se já byl poslanec TOP 09, lékař a kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

S rostoucími čísly nakažených se dostávají do problémů nemocnice po celém Česku. Masivně omezují zdravotní péči kvůli nedostatku personálu, který je nezřídka sám nakažený. Od zákroků, jež lze odložit, ustupují i největší pražské nemocnice, jako je Bulovka nebo Motol.

Příští ministr zdravotnictví z TOP 09 Vlastimil Válek přitom plánuje právě omezením neakutní zdravotní péče udržet zatížená zdravotnická zařízení v chodu a zatím odmítá povinné očkování, podobně jako další politici pětikoalice, kteří mají namířeno do Strakovy akademie. Vyhlášku o zavedení povinné vakcinace proti koronaviru pro některé profese ale mezitím už připravuje současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Nevím, jaký je obsah vyhlášky. Pan ministr to mně ani Anticovid týmu neukázal. Nevím, jak je formulovaná, třeba jestli od 1. března musí být všichni očkovaní, jinak je zavřou. Nedovedu si představit, že by to bylo s nějakou zásadní sankcí, protože to je absolutně nerealizovatelné,“ komentoval to Válek s tím, že by povinné očkování podpořil v případě, že o něj požádá pro určité profese některý resort nebo se na něm shodnou profesní organizace.

Zavedení povinného očkování třeba pro některé věkové kategorie by ale podle Válka mělo jasné limity. „Je třeba si uvědomit, že nás čeká i očkování dětí, které se zpožďuje. Pak je tedy třeba říci, zda je povinné očkování realizovatelné a vymahatelné,“ sdělil s tím, že zavedení povinnosti vakcinace pro osoby nad 60 let podle něj není vůbec na pořadu dne právě kvůli limitujícím očkovacím kapacitám. Podobně jako budoucí premiér Petr Fiala a premiér v demisi Andrej Babiš na dnešní tiskové konferenci tak hovořil o nutnosti zapojení praktiků i znovuotevření velkokapacitních očkovacích center.

A podle možného nástupce Adama Vojtěcha není povinné očkování ani řádně vymahatelné. „To je omyl. Jsou země, kde je povinné očkování včetně České republiky, ale ani omylem do něj nevstupuje 100 % těch, kterých se to týká. Ale třeba jen 70 %. Povinnost je, ale bez možnosti jakýchkoliv sankcí,“ vysvětlil.

Válek prý veškerý volný čas věnuje přípravě na převzetí ministerské funkce. Mimo jiné chce sjednotit i přístup k léčbě nemocných s covidem nejen podáváním monoklonálních protilátek. „Chtěl bych, aby každý pacient měl léčbu nasazenou tak rychle a efektivně jako pan prezident. To je cíl a k tomu pomůže jasná informovanost praktických lékařů. Aby léčbu podávali praktici nebo je včas poslali do zdravotnického zařízení. Čím dříve nasadíme léky, tím méně jsou nemocnice zasaženy,“ dodal.

Zruší příští ministr vyhlášku, která zavede povinnou vakcinaci proti covidu? A jaká opatření chce prosazovat ke zlepšení dramatického vývoje i s ohledem na zřejmě nakažlivější variantu omikron? Jaké první kroky plánuje podniknout v nové funkci?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované