Hlavní obsah

Fiala předpověděl těžký rok. Jurečka chystá „sociální trampolínu“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) v novoročním projevu řekl, že Čechy čeká nejsložitější rok za dlouhou dobu. Jejich úspory ohrožuje inflace, příjmy tenčí zvyšující se ceny energií a zemi trápí i nejistota ohledně dalšího vývoje covidové pandemie. Jak pomůže nová vláda těm nejpostiženějším občanům?

Hostem Ptám se já byl ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Na část Čechů dopadnou následky covidu, dalším může zkomplikovat život inflace a nemenší části energetická krize. Ačkoliv ministr práce a sociálních věcí Jurečka se slovy premiéra Fialy o tom, že Česko čeká složitá doba souhlasí, věří ovšem, že se nové vládě podaří její následky zmírnit.

„Nedokážu říct procento lidí, kteří by se měli mít hůř, ale budeme s vládou dělat vše, aby tady takové procento lidí nebylo a dokázali jsme lidem garantovat minimální životní standart a do budoucna ho zlepšovat,“ řekl ministr. Dodal, že vláda chce letos nejen zvyšovat příspěvky na bydlení, které by těm nejpostiženějším měly pomoci překlenout období vysokých cen energií, valorizovat by se podle něj mohly i další typy podpor – třeba příspěvek na péči nebo minimální mzda.

„Tato vláda musí být na jedné straně ta, která bude snižovat výdaje rozpočtu, ale musí to dělat s dobrým sociálním citem. Pro mě jsou hlavní parametry v tom, abychom dokázali lidem, kteří nám z různých důvodů propadají na sociální dno, nastavit sociální „trampolínu“," vysvětlil Jurečka s tím, že by se do budoucna valorizace různých dávek mohla dít automaticky. Jejich zvýšení by se tak vázalo na vývoj ekonomické situace.

A podle Jurečky vláda řeší i jak zlepšit situaci lidí s dluhy. Tzv. Milostivé léto – tedy akce do 28. ledna, kdy mohou lidé splatit dluhy veřejným institucím a zbavit se při tom úroků z prodlení – by se v budoucnu mohlo otevřít i dalším dlužníkům. „Dohodli jsme se na koaliční radě i kvůli vlně covidu, že to období pro Milostivé léto bylo krátké a pokusíme se ho ještě otevřít, třeba na dobu dvou tří měsíců. Ale chceme, aby se tam dostaly i další typy pohledávek, které vůči státu vznikly a už jsou nevymahatelné,“ prozradil Jurečka.

Šéf lidovců v posledních týdnech nevedl pouze Ministerstvo práce a sociálních věcí. V resortu zemědělství krátce zastupoval Zdeňka Nekulu, který kvůli onemocnění koronavirem do funkce nastoupil až v pondělí 3. ledna. Jako pověřený ministr zemědělství se přesto Jurečka společně s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) po vzájemné dohodě rozhodl odložit směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenskými lesy a statky ČR, kterou schválila bývalá vláda a která měla platit od ledna. Předcházelo tomu odvolání šéfů obou institucí: „V okamžiku, kdy jsem za to nesl zodpovědnost, neuměl jsem fungovat s tím, že se v tom státním podniku dějí věci, které jsou rázu vážného manažerského a ekonomického pochybení a že bych to nechal bez rychlého řešení,“ vysvětlil Jurečka důvod odvolání generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka.

Podle Jurečky plánovaná směna asi 32 tisíc hektarů pozemků mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky ČR nebyla dostatečně vysvětlena a spekulovalo se tedy, zda nemohla směřovat k vyvádění pozemků pro developerské projekty. „Já v tomto okamžiku indicie nemám. Mám ale otazníky, na které jsem za půl roku nedostal odpověď. Tedy, proč se ta směna takhle nachystala,“ dodal Jurečka s tím, že má dojít k šetření, zda ve státním podniku Lesy ČR nedošlo k pochybení nebo porušení zákona.

Jak sociální bude pravicová vláda Petra Fialy? Komu v těžkém roce pomůže a na koho pomoc nestačí? A jak a kdy bude koalice Spolu vybírat svého kandidáta na prezidenta?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované