Hlavní obsah

Prouza: Obcházení zákazu trhů je špatně, ale kontroly jsou k smíchu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Je zrušení vánočních trhů správným krokem? (Ilustrační foto)

Reklama

Článek

Česko by se letos před Vánoci mělo obejít bez tradičních adventních trhů. Platí to ale jen na papíře a jenom někde. Jak to, že mohou obchodníci nařízení obcházet?

Hostem Ptám se já byl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Řada radnic obchází vládní nařízení prostým přejmenováním například na zimní jarmarky nebo řemeslné trhy. V praxi je tak osud obchodníků závislý na libovůli a politice vedení měst. „Nevím, zda jsme smutní nebo naštvaní. Jediné, co tím všichni vysílají, je, že když budete kašlat na pravidla, projde vám to, a když je budete dodržovat, jste hloupí a připravujete se o byznys,“ komentoval Prouza. „Nechápu, že na horní části Václavského náměstí je to kulturní akce, v dolní museli stánky rozmontovat a na Staroměstském náměstí jsou stánky zavřené. V okruhu 500 metrů tři různé režimy,“ dodal.

Sám ale uznává, že se situace okolo zákazu trhů mohla řešit jinak. „Vláda chtěla předejít dlouhodobému shromažďování, ač to možná šlo řešit zákazem konzumace na místě. Pak se vláda bála mísení lidí, kteří se na trhy sjíždí a jinak by se nesetkali. Možná tam mohl být policista, který hlídá nasazené respirátory. Když se tu ale nic nekontroluje, chápu, že zákaz byl snazší než hledat rozumnější cestu,“ vysvětlil s tím, že pokud hygieny evidují pět až sedm kontrol denně po celé České republice, není divu, že se v Česku pravidla porušují.

„Je to výsměch. Možná proto jsme v takových problémech, v jakých jsme. Porušování pravidel je ale strašně špatně a vytváří špatnou atmosféru do budoucna. Příště bude hospodský říkat, že ho svazují hygienické předpisy nebo že musí čistit trubky na pivo. To se hrozně těžko zastavuje,“ dodal.

Ačkoliv tedy někteří trhovci o zákazníky, a tedy ani o tržby, které jim často kompenzují ztráty z předchozího roku, nepřijdou. Jiným nezbývá než se spoléhat na státní kompenzace, protože je dodržování vládou nařízených restrikcí o výdělek připravilo. A právě zde by mohl podle Prouzy nastat problém.

Přestože jsou podle něj kompenzace aktuálně nastaveny dobře, není jasné, jak se k systému vyplácení postaví nová vláda a zda v něm bude v aktuální podobě pokračovat. Komplikace navíc může přinést i plánované rozpočtové provizorium, ve kterém možná nebude na vyplácení kompenzací prostor. „Nakonec to bude o politické odvaze, někteří říkají, že to v rozpočtovém provizoriu nepůjde. Jiní zase říkají, že lze najít nějakou cestu, jak peníze převést do kapitoly ministerstva průmyslu, ale bude to na rozhodnutí ministra,“ řekl Prouza.

Co vypovídá přístup vedení českých měst o důvěře ve stát a o selhání vzájemné komunikace? A mají za této situace obchodníci nárok na kompenzace od vlády, aby pokryli náklady, které – často zbytečně – vynaložili na přípravu adventních trhů?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované