Hlavní obsah

Maďar: Nastal jeden ze čtyř nejhorších scénářů

Foto: David Neff

Hostem Ptám se já byl epidemiolog Rastislav Maďar.

Reklama

Článek

Andrej Babiš a Petr Fiala podpořili výzvu k naočkování milionu lidí třetí dávkou vakcíny za jediný týden. Očkovací kapacity zatím ale váznou a mluvit se začíná i o povinném očkování. Je na místě? A pomůže ještě?

Hostem Ptám se já byl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity, epidemiolog, člen mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), Rastislav Maďar.

Maďar podporu iniciativy lékařů k rychlejšímu očkování třetí dávkou budoucím premiérem Petrem Fialou (ODS) a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) vítá. Podle něj je ale klíčové zapojení lékařů v okrajových částech republiky, kde je proočkovanost nejnižší. „Pokud tyhle regiony zůstanou s nižším pokrytím, budou nám lidé z nich plnit jednotky intenzivní péče i ve městech. Kdo má ruce a nohy a minimální kvalifikaci se snaží pomoci, ale ve větších městech to úplně nevytrhneme,“ řekl s tím, že je třeba soustředit se na navyšování proočkovanosti obecně. Aplikaci tzv. boosteru, tedy třetí dávky vakcíny, ale může mít nejrychlejší dopad na stávající epidemickou situaci.

Ačkoliv debatu nad povinným očkováním pro věkovou kategorii nad 60 let a některé profese Maďar vítá, současná protiepidemická opatření podle něj měla vláda zavést daleko dříve. Velkou chybu vidí především v nedostatečném testování. „Primárně nemělo dojít k tomu, že se virus takhle do populace pustí,“ komentoval současnou situaci a dodal, že došlo k jednomu ze čtyř nejhorších scénářů. Podle Maďara navíc MeSES žádal vládu, aby zavedla mohutné PCR testování už od jara.

„My bychom i teď uměli udělat tlustou čáru přes dvě kola PCR testování v určitém časovém odstupu. Kdybychom uměli otestovat velkou část lidí, třeba milion denně, tak za pár dnů dokážeme vyšetřit velkou část pozitivních,“ popsal, ale dodal, že vzhledem k současným testovacím kapacitám to není reálné. Zavedení lockdownu jako cestu ze současné situace ale nevidí: „I kdyby se teď zavedl tvrdý lockdown, čehož příznivcem nejsem, tak to nezmírní dopad na nemocnice, který bude následovat v následujících týdnech. Tam budou pacienti z těch rekordních čísel incidence konce listopadu,“ řekl.

Podle Maďara je přesto nutné vyzvat občany, aby sami přijali opatření k zamezení šíření nákazy: „Je třeba, aby si během vánočních svátků vyhlásili sami svůj vlastní funkční lockdown, tedy snažili se i omezit rodinné kontakty, pokud nejsou plně očkovaní, a jsou tam rizikové skupiny populace.“

Člen skupiny MeSES a také poradního orgánu AntiCovid týmu koalice Spolu ale nesouhlasí s omezením výuky. „Určitě bych nesahal na provoz škol. Ty bychom měli dotáhnout až do konce. Dalo by se uvažovat, že se dva týdny před vánočními svátky stáhnou všechny mimoškolní aktivity a jiné aktivity pro dospělé. V režimu – práce, nezbytné nákupy a domov. Sociální kontakty jsme schopni stáhnout o milion i bez tvrdého lockdownu,“ dodal s tím, že by ovšem byl pro zavedení roušek při vyučování. „Z dat amerických kolegů by to stáhlo virovou nálož o desítky procent,“ vysvětlil.

Jaká opatření by měla přijmout nastupující vláda ke zpomalení pandemie covidu, která drtí tuzemské nemocnice? A je třeba už teď uvažovat nad tím, jak se bránit nakažlivější variantě omikron?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo odpoledne ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované