Hlavní obsah

Šéfka Rady seniorů k valorizacím důchodů: Na kom má stát šetřit?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

V Poslanecké sněmovně se naplno rozhořela bitva o důchody. Plán vlády na zrychlené projednání úpravy růstu penzí rozčílil opozici, která se rozhodla blokovat jednání dolní komory obstrukcemi. Má stát šetřit právě na důchodcích?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová.

Sporná vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod se lidem od června navýší o 760 korun. Tedy zhruba o tisíc korun méně, než předpokládají dosud platná zákonná pravidla. Kabinet změnu zdůvodňuje snahou zpomalit zadlužování státu. Podle důvodové zprávy tak stát ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok celkem 33 miliard korun.

Opozice obviňuje vládu, že o nutnosti mimořádné valorizace důchodů věděla předem, ale vyčkávala kvůli výsledku prezidentských voleb. Mluví také o okrádání důchodců. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale byla pro kabinet rozhodujícím impulzem až čísla o lednové inflaci, která výrazně překročila předpoklady. Nařčení odmítá i premiér. „Nikdo nemůže říct, že nezvyšujeme penze. Jen upravujeme parametry, aby se skokově neutrhly,“ řekl Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Opozičním poslancům také vadí, že se vláda snaží prosadit snížení červnové valorizace penzí zrychleně v legislativní nouzi. Například podle místopředsedy poslanců ANO Aleše Juchelky kabinet jedná protiprávně. I tyto argumenty ale pětikoalice odmítá. A odkazuje se na dva verdikty Ústavního soudu týkající se pandemického zákona, který Parlament prosadil také ve stavu legislativní nouze.

„Jde o obrovské finanční prostředky. Nejde jen o letošní červen, ale to zvyšuje základ pro všechny další valorizace a všechno, co se týká penzí. Je správné do toho zasáhnout,“ dodal Fiala.

Na čem a na kom by měla vláda šetřit, jsou to právě důchodci? Potřebují další růst penzí? Nerostly už důchody dost? A nenarušuje tento spor mezigenerační solidaritu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Podle zákona je jednoznačné, že 10. února došlo k naplnění dikce zákona, tudíž to navýšení seniorům logicky náleží. Rada seniorů dlouhodobě upozorňuje, že současné nastavení mimořádné valorizace není na případ, kdy by mělo být těch valorizaci více za rok. Pravděpodobně tvůrci zákona nepočítali s tak vysokou inflací, že by k té mimořádné valorizaci mělo dojít několikrát za rok. Valorizace je počítána pouze z procentní výměry, a tím se extrémně rozevřely nůžky mezi nízkopříjmovými a vysokopříjmovými seniory. My jsme upozorňovali na to, že je potřeba to změnit.

2:00 Svým způsobem postup vlády chápu, nicméně nemůžu s ním souhlasit. Už jen proto, že vláda několikrát deklarovala, že změna pravidel se nedotkne červnové valorizace. My jsme dlouhodobě upozorňovali na to, že je potřeba s tím něco dělat. Jestliže jsme o tom mluvili s panem ministrem v březnu nebo v dubnu, tak měl do prosince čas pravidla upravit. Vadí nám, že je to na poslední chvíli.

4:40 Není to problém seniorů, kteří pracovali 30 let, oni si to odpracovali, bezesporu jim to náleží. Na druhou stranu je pravda, že valorizační mechanismus by měl být logicky nastaven i u rodičovského příspěvku. To my nezpochybňujeme.

6:30 Nedostali v posledních letech penzisté dost? - Jak kteří. Není to jen o odvodech, jak kdo pracoval. Ale třeba i jak kdo pečoval o někoho blízkého. - A nerostlo to dost? - Těm, co měli podpůrměrnou penzi, zcela jistě ne. Těm inflace vykompenzována nebyla. Vykompenzována nad rámec byla těm, kteří mají důchody nad průměrem.

9:00 Senioři nejsou žádná skupina, která je proti mladým. - Nebylo by tedy lepší řešit jen problematiku seniorů, kteří jsou ve finanční tísni? - Máte pravdu, adresnější pomoc může být vždy větší. Dáte ji tomu, kdo to skutečně potřebuje. (…) My jsme navrhli postupovat podle příjmové chudoby, to se týká 300 tisíc lidí. Loni byla podle Eurostatu 14 a půl tisíce korun. (…) V Komisi pro spravedlivé důchody paní Danuše Nerudové se hovořilo o něčem jako minimální důchod, bylo to zhruba 10 tisíc, ministr Jurečka s tím souhlasil. Pro nás by byl přijatelný i tento vzorec.

20:00 Zvládli by senioři případné omezení valorizace? - Troufnu si říct, že drtivá většina ano. A ten zbytek bychom se samozřejmě snažili obsloužit v našich bezplatných poradnách pro seniory, kde se snažíme také pomáhat s dávkami, vyplnit doklady. Bezesporu bychom tu pro ně byli i nadále. - Zvládli by po valorizaci lečo? To je teď velké téma. - Vím, kolik stojí chleba a máslo, ale papriky a rajčata jsou pod moji rozlišovací úroveň. - Dobře, lečo necháme Poslanecké sněmovně.

21:00 Co říkáte na plány vlády na úpravu důchodového systému, o které se mluví? - Mě nejvíc baví to, že nejvíc křičí ti, kterých se to netýká. Nejvíc křičí senioři, co už jsou v důchodu dávno. Nikdo už jim důchod nesebere, a když chodí do práce, tak proto, že se potřebují vyžít nebo si přivydělat, ale nemusí. Těch už se to netýká. Ti jsou takříkajíc za vodou. S těmi by se ta debata vést neměla. (…) My jako Rada seniorů akcentujeme zvyšování věku dožití ve zdraví. Když vám bude populace stárnout a bude nemocná, můžete zvyšovat důchodový věk, jak chcete, ale počet pracovních sil nezdvojnásobíte.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované