Hlavní obsah

Povinné očkování je proti zákonu a může rozdělit společnost, varuje senátor

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl senátor Jiří Růžička (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Čtrnáct senátorů a senátorek podepsalo ústavní stížnost proti vyhlášce zavádějící povinné očkování proti covidu u některých profesních skupin a u lidí starších 60 let. Kde udělala vláda chybu?

Hostem Ptám se já byl 1. místopředseda Senátu za TOP 09 a STAN Jiří Růžička.

Podle zákonodárců je ustanovení o povinném očkování v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Vadí jim, že v případě odmítnutí vakcíny by museli někteří lidé opustit zaměstnání. „V některých bodech ta vyhláška odporuje jak Ústavě, Listině práv a svobod, tak zákonu o ochranně veřejného zdraví. Příkladem, že nařizovat takovéto povinnosti se může výhradně zákonem, ne vyhláškou,“ řekl Růžička.

Povinnost podstoupit očkování zavedla minulá vláda ANO a ČSSD a podle senátora k tomu nebyla zcela oprávněna. „Minulá vláda to rozhodla v okamžiku, kdy byla v prozatímním vládnutí a nebyla kontrolována parlamentem, takže si myslíme, že k tomu neměla legitimitu,“ vysvětlil.

Současný kabinet Petra Fialy chce z vyhlášky vyjmout seniory, u profesních skupin ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek čeká na vývoj kolem varianty omikron. Novelu očkovací vyhlášky plánuje předložit kabinetu v polovině února. Podle Růžičky ale ani úprava vyhlášky nebude stačit, protože by se musel změnit zákon o ochranně veřejného zdraví.

„Tam je jasně řečeno, že očkovací povinnost může být nařízena, když bude ochrana kolektivní a dlouhodobá. Současná vakcinace tohle, žel bohu, nesplňuje tu dlouhodobost kvůli posilujícím dávkám. Prvně po roce, pak po půl roce, po třech měsících a bůh ví, čeho se dočkáme,“ upřesnil místopředseda Senátu.

Počty nakažených v Česku tento týden přestaly klesat. Není jisté, jestli je za tím intenzivnější testování, nebo už se projevuje nástup infekčnějšího omikronu. Pětikoaliční kabinet kvůli obavám z nové pandemické vlny zkracuje izolace a karantény na pět dní a v polovině ledna zavádí povinné testování ve firmách dvakrát za týden. Zkušenosti ze zahraničí svědčí o tom, že omikron pravděpodobně překonává imunitu získanou proděláním covidu a nejlepší ochranou je třetí dávka očkování.

„Nezpochybňujeme právo vlády vydávat nějaká opatření a nezpochybňujeme očkování. Jen se nám nelíbí, že je tam nařízena povinnost a ještě neodpovídá ústavním listinám,“ vysvětlil Růžička své rozhodnutí přidat se k ústavní stížnosti s tím, že se mimo jiné obává i dalšího rozdělení společnosti. „Viděl jsem záběry z Amsterdamu, ty neuvěřitelné bitky a uvědomuji se, že je daleko lepší lidi přesvědčovat,“ dodal.

Je za těchto okolností vhodné bránit zavedení povinné vakcinace alespoň v případě profesí, které se častěji setkávají s ohroženými skupinami?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Vyhláška o povinném očkování? Rozchází se se zákonem, míní senátor.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované