Hlavní obsah

Do boje o Hrad můžu jet rudým doubledeckerem, říká člen tvrdého jádra KSČM

Hostem Ptám se já byl Josef Skála (KSČM)Video: Veronika Sedláčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Komunistický politik a člen tvrdého jádra KSČM je další z uchazečů o prezidentský úřad. Strana jeho kandidaturu odhlasovala ve vlastních řadách. Jak bude vypadat jeho kampaň?

Hostem Ptám se já byl Josef Skála (KSČM).

Komunisté prezidentského kandidáta vybírali mezi Skálou a expředsedou Vojtěchem Filipem. Oba politici se v minulosti několikrát střetli: Skála například s Vojtěchem prohrál souboj o šéfa strany. Podle komunistického exposlance Jiřího Dolejše bude pro mnohé kontroverzní Skálovo jméno „to pravé“ a nevidí problém, že by kandidát strany nesehnal 50 tisíc občanských podpisů potřebných pro vstup do utkání o prezidentské křeslo.

O Skálovi je známé, že byl před rokem 1989 dlouholetým členem vládnoucí KSČ. Byl také funkcionářem tehdejšího Socialistického svazu mládeže a před pár lety se dostal na veřejnost životopis zanesený ve svazcích StB, který měl sepsat sám Skála. Vyznává se v něm z loajality sovětským okupantům pro roce 1968.

Skála tvrdí, že chce kandidovat, aby měli koho volit lidé nespokojení se současnými poměry. Mluví o „širokém vlasteneckém projektu“.

Jak bude vypadat jeho kampaň? A mají komunisté, kteří vypadli ze Sněmovny, šanci se svým kandidátem oslovit širší veřejnost?

Sledujte v úvodním audiu, videu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci:

Co v rozhovoru zaznělo?

0:50 - Kdybychom měli všichni stejné finanční zázemí a mediální přízeň, troufal bych si říct, že jsem schopen se utkat o druhé kolo. Takhle si nejsem jist. (…) Nemyslím, že jsou všichni proti mně, mám spoustu příznivců, ale viditelnost jiných kandidátů bude větší.

2:00 - Získáte 50 tisíc podpisů? To je zkouška ohněm, i pro KSČM, máme asi 30 tisíc členů. Rád to otestuji. Podpisy budou shánět lokální funkcionáři KSČM, ale i lidé, kteří nejsou členové KSČM, ale tíhnou k tomu, co dělám, říkám, a slibují mi velkou podporu.

4:00 - Na sjezdech strany nade mnou Vojtěch Filip vyhrával o prsa vietnamské puberťačky.

4:15 - O penězích bude rozhodovat ten, kdo stranu vede, Kateřina Konečná a další se vyjádřili velmi jednoznačně a mě to potěšilo, ale bude to hlavně o crowdfoundingu, musíme sbírat peníze napříč veřejností. Jsme v situaci, v jaké jsme.

5:30 - Nebude mě sponzorovat nikdo, kdo se stal v devadesátkách „from zero to hero“, jejich kandidátem já nebudu. Jsou ale i lidé mezi podnikateli, kteří nejsou v řadách KSČM a mají ke mně sympatie. Jeden muž ze severní Moravy mi slíbil, že mi koupí londýnský doubledecker v červené barvě, a bylo by originální, kdybych s ním objížděl republiku. Radím se, jestli se to podle levicové veřejnosti bude slučovat s tradičními parametry naší práce. Doubledeckerem jezdí v Londýně lidé, kteří nepatří do vysokých elit, lidé, kteří jezdí sockou. Elity jezdí jinak.

7:10 - Vypadli jsme z Parlamentu, ale já mám čisté svědomí. Bojoval jsem, abychom předešli tomuhle debaklu. Moje kandidatura byl nápad nejen Kateřiny Konečné a tlak veřejnosti z levicově-vlasteneckého prstence. Cílem je využít unikátní příležitosti, kterou předvolební etapa v boji o Hrad nabízí – zviditelnění našich stanovisek na věc, nejde tolik o moji osobu. Jdu do toho bez ohledu, jestli zvítězím, ale dává nám to doplňující šanci se předvést veřejnosti.

10:00 - Jaký postoj byste jako prezident hájil ve věci ukrajinské krize? Minimálně jako Václav Klaus, on do toho vrazil střízlivou úvahu oproti rusofobní vzteklině. Nikoho nenutím, aby měl rád Rusko, ale proč se hrneme do věcí, které nás mohou velmi poškodit.

11:15 - Bezpečnost Ukrajiny i Ruska je základem naší bezpečnosti, obou těchto států, nevím, proč to vztahujeme pouze k jednomu z nich. Je to NATO, které se posunulo o stovky a stovky kilometrů. (…) Nenazýval bych to vojenskou provokací Ruska.

13:00 - Co se děje, není vyváženou pozicí, strašlivě si tím škodíme. (…) Vystoupení z NATO je náš dlouhodobý cíl, členství v EU nám také přináší více škody než užitku.

15:45 - Nenechám si vnutit do hlavy stereotypy, které jsou mi cizí. Co by Rusko získalo tím, kdyby napadlo Ukrajinu? Vyrabovanou zemi v čele s oligarchy z kriminálního podsvětí?

16:30 - Problém české zahraniční politiky je, že jsme vždy stáli na straně napadených, ne agresorů, až teď jsme komplicem agresí. To se nikdy předtím nestalo.

22:00 - Úkolem prezidenta není vládu nahrazovat, ale není jen kladeč věnců. Vyvíjel bych politickou iniciativu, abychom řešili rázně energetickou lichvu, potravinovou soběstačnost, návrat do extraligy suverénních hráčů světových trhů. To jsou vážné problémy.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované