Hlavní obsah

Zvyšování důchodového věku? Covid nám snížil naději na dožití

Foto: Getty Images

Bude i po škrtech nové vlády na důchody Čechů? Odpovídala šéfka Komise pro spravedlivé důchody (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko zatím nemá nového ministra financí, a nad budoucím rozpočtem tak visí řada otazníků kvůli škrtům, které nová vláda plánuje. Kde a jak efektivně šetřit? A kdy se konečně zlepší situace důchodců?

Hostem Ptám se já byla rektorka Mendelovy univerzity a taky dosavadní předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.

Defilé budoucích ministrů v Lánech pokračuje a kdy se současní kandidáti ujmou vedení úřadů, je proto nejisté. Přesto některé jejich výroky stihly vyvolat bouřlivé reakce. Týká se to i předsedy lidovců Mariana Jurečky, který se chystá do čela resortu práce a sociálních věcí. V jednom z rozhovorů totiž prohlásil, že na důstojný důchod by měli dosáhnout hlavně rodiče, zatímco bezdětné prý bude stát motivovat k úsporám, tedy aby si na starobní penzi více spořili.

„To, co nyní navrhuje kandidát na ministra práce a sociálních věcí, jde za rámec toho, co navrhovala Komise pro spravedlivé důchody. Může to navíc narazit na legislativní limity, protože to možná není úplně v souladu s principem solidarity. Pak bychom mohli mluvit o tom, že by kuřáci mohli mít jinou sazbu odvodů do systému a to je poměrně tenký led,“ komentovala Nerudová.

A návrh lidovců tak trochu naráží i na některé principy strany. Třeba fakt, že jsou proti adopcím stejnopohlavních párů, což by mohlo takové osoby v nároku na důchod znevýhodňovat. „Mělo být úplně jedno, kdo děti adoptuje. Jsme země, která má nevyšší počet dětí v ústavech. Návazně by pak mělo platit, že pokud někdo pečuje o adoptované dítě, tak by se mu to mělo zohledňovat stejným způsobem, jako když pečuje o dítě vlastní,“ dodala ekonomka.

Nastupující pětikoalice se taky shodla, že začátkem příštího roku se Česko ocitne v rozpočtovém provizoriu. Příští vláda chce totiž snížit obří deficit státního rozpočtu, aby země nemusela v blízké budoucnosti šlapat na dluhovou brzdu. Předseda sněmovního Rozpočtového výboru za STAN Josef Bernard varuje, že „z hlediska udržování státního dluhu se nacházíme chvíli před rozvratem“. A i podle Nerudové je vůle vlády změnit rozpočet i za cenu provizoria správnou cestou. „Dva avizované měsíce rozpočtového provizoria jsou lepší než současný rozpočet,“ řekla.

Otázkou pro budoucí vládu bude samozřejmě i to, kde ušetřit na důchodový systém. Podle rektorky Nerudové je ale nutné konsolidovat veřejné finance jako celek. „Byla bych opatrná používat nástroj zvyšování odchodu do důchodu. Protože poprvé od druhé světové války se kvůli covidu snížila naděje na dožití o rok. Byť je to jednoduchý nástroj jak vybalancovat ten deficit důchodového systému,“ upozornila.

A kdy Nerudová oznámí, zda bude kandidovat na prezidentský úřad? Rozhodnutí o tom, zda budu kandidovat na prezidentku, je poměrně závažné. Do ledna 2022 jsem rektorkou univerzity a to rozhodnutí učiním po skončení mandátu rektorky,“ vysvětlila.

Jdou dohromady plánované úspory a potřeba najít další zdroje pro splácení důchodového účtu s rostoucím schodkem? A vyhneme se zvyšování daní bez citelného snížení životní úrovně, když jde na povinné státní výdaje, kam patří i starobní penze, 80 procent veškerých výdajů?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byla ekonomka Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované