Hlavní obsah

Zima chce na Hrad: Dostane peníze od PPF? „Zatím si to platím sám,“ říká

Hostem Ptám se já byl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česko má za poslední týden další dva kandidáty na prezidentské křeslo. Kromě ekonomky Danuše Nerudové oznámil vůli ucházet se o prezidentský úřad také bývalý rektory Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Kdo za ním stojí? A jak by pojímal prezidentský úřad?

Hostem Ptám se já byl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Za tři čtvrtě roku by mělo být jasné, kdo nahradí ve funkci stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Mezitím ale Česko čekají měsíce horké kampaně, která začne na podzim. Lidé odhodlaní do volebního klání vstoupit se ovšem hlásí už teď. I když zásadní samozřejmě bude, jestli nasbírají potřebných 50 tisíc podpisů, nebo získají podporu politiků.

Kdo všechno se ale v prezidentském klání utká, zatím úplně jasné není. Mluví se třeba o expremiérovi Andreji Babišovi, který v karavanu objíždí Česko, nebo o bývalém náčelníkovi generálního štábu Petru Pavlovi, ačkoliv ten také ještě neřekl jasné slovo. Na rozdíl třeba od bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové, odborářského bosse Josefa Středuly nebo právě bývalého rektora Univerzity Karlovy a také někdejšího šéfa lékařského konzilia současného prezidenta Tomáše Zimy.

Doménu prezidentzima.cz, naznačující, že se bývalý rektor bude o úřad ucházet, si přitom nechal Zima registrovat už v roce 2020. Tehdy ale to, že jde o jasnou věc, popíral a k oznámení kandidatury se odhodlal až letos v červnu.

Proč se tak dlouho rozhodoval a na jaké voliče chce cílit? A kdo mu zaplatí kampaň?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:11 – Společnost je velmi rozdělená a prezident by měl být svorníkem. Prezident by měl být moderátorem diskuse mezi různými skupinami obyvatel.

3:06 – Sběr podpisů jsem začal koncem minulého týdne. Bude to při kontaktní kampani i setkávání s občany. (…) Nezříkám se podpory politiků, ale primární je pro mne podpora občanů. Scházím se s poslanci i senátory. Někteří jednotlivci mi řekli, že mi fandí.

6:27 – Začátek kampaně hradím z vlastních prostředků, otevřel jsem transparentní účet. (…) Setkávám se s různými sponzory… Jednáme o tom. (Zda přispěje PPF) Nevím, s PPF jsem zatím nejednal.

11:30 – Pro mě je prioritní naše ukotvení v evropském a atlantickém prostoru. S ostatními zeměmi máme udržovat standardní diplomatické a ekonomické styky.

13:54 – Omlouvám se za jedinou věc, kterou jsem řekl v květnu 2020. Když jsem říkal, že si myslím, že nezemře tolik lidí na tu pandemii. Ale jiné věci, (…), že někdo prodělá infekci, získá imunitu, tak to ti lidé, kteří mě za to na začátku roku 2021 pranýřovali, v létě 2021 říkali, že to tak platí.

15:27 – Nejlepší a nejkomplexnější imunita se získá kontaktem s nemocí, to je prostě přírodní zákon. Protože na řadu nemocí nemáme očkování. Ale pak jsem řekl tu druhou větu, že plně souhlasím s tím, že bezpečná cesta je cesta očkování. A tady nejdříve musíme očkovat ty rizikové skupiny a pak třeba mladší skupiny.

17:28 – I vědci se mohou mýlit. A já jsem hovořil o těch, kteří tady vytvářeli to, že jsme museli v rouškách jezdit v Klánovickém lese, a to, že jsme nesměli chodit o půlnoci po Praze.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované