Hlavní obsah

Střet zájmů? Rozšiřme ho i na prezidenta, říká Bartoš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Nová vláda, která je druhým měsícem ve funkci, si vytyčila řadu nesnadných cílů. Mezi nimi šetřit rozpočet a snížit počet úředníků, udělat úřady digitálně dostupnější nebo pomoci s nedostupným bydlením či zpřísnit zákon o střetu zájmů. Podaří se vše splnit?

Hostem Ptám se já byl vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Digitalizace a dostupné bydlení. To jsou jedny z hlavních úkolů vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Nejmenší koaliční strana musí hledat balanc při prosazení svých zájmů a shodě na klíčových rozhodnutích vlády, kterou vede předseda ODS Petr Fiala.

Ještě nedávno Piráti tvrdili, že chtějí bojovat proti tradičním stranickým dinosaurům, jejich zákulisním dohodám a málo srozumitelným rozhodnutím. Například pirátský europoslanec Mikuláš Peksa patřil k nejaktivnějším v boji proti polskému postupu při těžbě v dole Turów, a dokonce se mu do celé věci podařilo zainteresovat Evropskou komisi, která se přidala na stranu Česka.

Nakonec ale česká vláda podepsala dohodu s Poláky, že těžba v Turówu může za určitých podmínek dál pokračovat. A to v podstatě ve stejné chvíli, kdy generální advokát Soudního dvora EU zveřejnil stanovisko, podle kterého je těžba nelegální.

Jsou Piráti ve vládní koalici dostatečně silným partnerem? A kde zatím museli ustoupit ze svých požadavků?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Na Ministerstvu pro místní rozvoj jsem navrhl úspory přes 10 %, říká Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Parametry smlouvy o Turówu byly veřejné známy. Třeba parametry plnění. Co předchozí vláda nedotáhla do konce, je třeba doba soudního dohledu. Tam se jednalo i o deseti letech a byla to jedna z věcí, na kterých jsme při debatách trvali. I paní ministryně životního prostředí Hubáčková tuhle dobu do poslední doby držela. Pak tam byly faktické ochrany - zda a jak bude monitorována podzemní stěna, jestli bude val a investice na ochranu. O vyjednávání jsme byli informováni, mluví se sice o netransparentnosti, ale ČR bylo s Polskem v soudním řízení a ten partner je nevyzpytatelný.

3:25 - Nemyslím, že cesta je uzavřena. Šlo o parametry a ty jsou ve smlouvě napsané. I včetně toho, kdy bude těžba zastavena, v případě, že nebudou plněny stanovené podmínky.

4:38 - Pokud máte jít na vyjednávání s těžkým soupeřem, nemůžete říkat: naše strategie je taková, ale jsme ochotni ustoupit. Ale vidím problém v té délce soudního dohledu. (…) Musíte se spolehnout na právníky. A v momentě, kdy paní ministryně Hubáčková a pan premiér řeknou, že toto je nejlepší možná varianta, tak jsme to podpořili.

8:58 - Ta kauza byla velmi delikátní a ten výsledek byl nejistý. Mohl jsme pro to ruku nezvednout, odvolat se na to, že nemám dostatek času prostudovat ty materie, nicméně na výsledku celého hlasování by to pravděpodobně nic nezměnilo.

10:48 - Ve Sněmovně už je novela zákona o střetu zájmů, máme technickou novelu veřejných zakázek a jsme rádi, že to můžeme dotáhnout. Řešíme výhrady Evropské komise, které jsou legitimní.

11:30 - Není dobré, když politik vytváří prostředí, v němž firmy, ve kterých má podíl nebo je ovládá, pak podnikají a nejsou z tohoto (příjmu dotací - pozn. red.) vyloučeny.

11:50 - Zákon o střetu zájmů by měl být rozšířen i na prezidenta.

12:50 - Loni na jaře Piráti vyzvaly úřady, aby vymohly od Agrofertu neoprávněně čerpané dotace a zakázky. Povede se to? Ten proces by se nastartovat měl. (…) Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele už v roce 2019, myslím, že j to stále u paní státní zástupkyně Bradáčové. Není to jen o firmě, která uvede nepravdivé informace, když o dotaci žádá - nejznámějším příkladem je Čapí hnízdo - ale pokud to má někdo ověřit a neověřuje to, nebo to přechází, může být viník na různé úrovni toho procesu.

17:45 - Na ministerstvu pro místní rozvoj jsem navrhl úspory přes 10 %.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované