Hlavní obsah

Palácový převrat proti Putinovi může být jen zbožné přání, říká novinářka

Foto: ApostolisBril, Shutterstock.com

Tvrdá ruka Kremlu mění život v Rusku: Jak přitvrzuje cenzura? Odpovídala novinářka Lenka Kabrhelová.

Reklama

Článek

V Rusku mizí liberální média a od března platí v Ruské federaci zákon, který za informování o válce na Ukrajině zavádí vysoké tresty, včetně až 15 let za mřížemi. Jak tvrdou rukou vládne Vladimir Putin zemi?

Hostem Ptám se já byla novinářka Lenka Kabrhelová, jež pro Seznam Zprávy připravuje nový podcast 5:59.

V Rusku tento týden skončilo poslední velké nezávislé médium – noviny Novaja gazeta. Redakce, kterou vede nositel Nobelovy ceny za mír Dmitrij Muratov, oznámila, že list přestává vycházet v tištěné podobě i na internetu. Důvodem je výstraha od ruského cenzurního úřadu.

V Rusku už přestala fungovat v podstatě veškerá liberální média a mezi mnoha lidmi, kteří federaci opouštějí, je také řada novinářů. Od začátku března totiž platí v zemi zákon, jenž umožňuje uvalit mnohaleté tresty za informování o ruské invazi na Ukrajinu.

Zatímco v samotném Rusku sledujeme, jak se oficiální garnitura snaží umlčet kritické hlasy za každou cenu, v zahraničí se rodilí Rusové proti invazi hlasitě ozývají. Podobné je to i v Praze, kde se toto pondělí účastnilo protiválečného pochodu na tři tisíce lidí.

Lze z ruských médií sledovat už jen kremelskou propagandu? A jak se proměňuje pohled Rusů na válku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byla novinářka Lenka Kabrhelová.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

3:30 - Konec deníku Nová Gazeta je zásadní zpráva. Za měsíc od začátku invaze se situace médií v Rusku rapidně zhoršovala, řada jich skončila. Nová Gazeta se držela až dosud, takže je to jasná zpráva, že ani Nobelova cena míru šéfredaktora Dmitrije Muratova už neposkytla takovou záruku bezpečí, se kterou by si dovolili pokračovat.

5:00 - Dominantní část ruské veřejnosti čerpá informace ze státních médií. A těmi se nyní šíří v podstatě jen kremelská propaganda.

5:45 - Nová Gazeta dělala nebojácnou žurnalistiku, nebála hnát k zodpovědnosti ty, co vedli Rusko, a vypracovala se do listu, kde lidé mohli hledat nezávislé informace. A část jejich novinářů za to také zaplatila životem, šest jich bylo zavražděno.

7:00 - Článků Nové Gazety, které osvětlovaly dění v Rusku, byla spousta, ale stejně tak i těch souvisejících rizik.

9:30 - Od návratu Vladimíra Putina do Kremlu se opatření zpřísňovala, utahovaly se šrouby. Pro spoustu lidí v Rusku byla dnešní situace nemyslitelná, bylo pro ně naprostým šokem, že Putin zorganizoval a podnikl ozbrojenou invazi na Ukrajinu.

10:25 - Šéfredaktor Nové Gazety Dmitrij Muratov už ve své řeči, když přebíral Nobelovu cenu, mluvil o militarizaci, která se v Rusku děje, o tom, že „v chorých hlavách geopolitiků se invaze přestala jevit jako nemožná“. A teď vidíme, jak to probíhá dál. Takže on dnešní situaci částečně předpověděl.

12:35 - Jsou ořezána média, nefunguje Facebook, a lidé se reálně musejí obávat postihů. Lidé byli zatčeni i za formy protestu, které jsou přípustné i podle ruské ústavy.

13:50 - Spíš jen menšina expertů se domnívá, že by se chystalo nějaké velké povstání proti Putinovi. Spíš se hodně lidí upíná k tomu, že by nějaký protest mohl přijít z okruhu Putina, takový ten tzv. palácový převrat. Ale je otázka, jestli to není jen zbožné přání.

16:00 - Postoj ruské veřejnosti vůči Západu se zhoršuje, je stále více negativní vůči USA, EU, Německu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované