Hlavní obsah

Pro Putina už není návratu, odpor Rusů proti válce ale sílí, říká náměstek

Hostem Ptám se já byl náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury, uvedl v dnešním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Měla by Evropa žádost Ukrajiny vyslyšet? A co přijetí brání?

Hostem Ptám se já byl náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Ukrajina dlouhé roky usiluje o přijetí do Evropské unie i Severoatlantické aliance. Dosud ale žádný plán kroků k přijetí země do institucí nebyl přijat. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v souvislosti se současnou ruskou invazí Unii urguje, aby zemi mezi své členy přijala.

„Obracíme se na Evropskou unii kvůli bezodkladnému připojení Ukrajiny podle nové speciální procedury,“ prohlásil v pondělí Zelenskyj.

Podle Zelenského je Ukrajina západním partnerům vděčná, že solidárně stojí po jejím boku. Prezident ale už dříve řekl, že když vzkázal Západu, kdo Ukrajině vojensky pomůže a kdo bude garantovat její vstup do Aliance, zůstal bez odpovědi. Rusko však radikálně odmítá úvahy o vstupu Ukrajiny do NATO a varuje, že by to vnímalo jako své bezprostřední ohrožení.

Pomáhá Evropa Ukrajině dostatečně? A mělo by Česko podpořit žádost Ukrajiny o vstup do EU?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

00:50  Vstup do Evropské unie je dlouhodobý proces, jsou vypsaná kritéria, která musí země splnit. Ale toto je mimořádná situace a Ukrajinci si svým statečným odporem zaslouží, aby jim byla věnována speciální péče. Nehledě na to, že dokazují, že do Evropy chtějí a bojují za to, aby součástí toho evropského společenství byli. Česká republika speciální přístup bude podporovat, ale je to čerstvá informace.

02:26 – Vstup Ukrajiny do EU by v tuto chvíli byl hlavně symbol, ale následně by země mohla čerpat veškeré výhody, ať už například ekonomické, nebo obchodní.

03:28 – Jak budou další členové EU na žádost Ukrajiny o vstup reagovat, netuším, ale věřím, že většinově budou pro.

05:21 – Proč Česko nevyhostilo ruského velvyslance? Je lepší, když to udělají země jednotně. Také je potřeba dodržovat diplomatické dohody. Není to ale vyloučené, v tuto chvíli není ale vhodná doba to komentovat. Nechceme tu situaci eskalovat.

07:40 – Na Ukrajině už nemáme žádného diplomata. Dnes ráno dorazil jak velvyslanec z Moskvy, tak z Minsku. Nejsou odvoláni, jsou staženi ke konzultaci. Na ambasádách se předpokládá postupné snižování stavu. Budeme se ale snažit, aby na těch územích zůstala symbolicky česká vlaječka.

09:51 (O komunikaci ministerstva zahraničí s Pražským hradem.) Došlo k názorovému sjednocení, Pražský hrad ale nadále komunikuje s předsedou Petrem Fialou a ten nám zprávy předává zpátky. Přímo s Hradem nekomunikujeme.

13:31  Ruské reakce na sankce budou prolhané, budou se bagatelizovat. Sankce jsou masivní a jejich síla je znásobena tím, že je jednotná. Je ale otázka, jestli jsou dostatečně masivní, aby Rusům došlo, co vedení jejich země způsobilo. Ten standard, na který si zvykli, jim bude chybět. Musí si uvědomit, kam je Putin přivedl.

15:22 – Vladimir Putin zřejmě došel do situace, ze které není návratu. Není tam ten způsob ústupu, aby zůstal pro svůj lid hrdinou a carem a nemusel uznat, že na Ukrajině fatálně prohrál. Nyní probíhají jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Pokud by k příměří došlo a bylo dodržováno, považoval bych to za obrovský úspěch. Spíše se ale obávám, že k němu nedojde a Rusové budou tvrdit, že dostali neakceptovatelné podmínky. Musíme ale sledovat i vnitřní situaci v Rusku, kde odpor k válce roste.

18:21 – Česká republika by měla umožnit Čechům bojovat na Ukrajině, pokud jsou u nás lidé stateční a odhodlaní jít bojovat i za naši svobodu, měli by tu možnost dostat. Pokud vidím ten precedens v jiných zemích, tak si myslím, že by se to mohlo stát velmi rychle. Je ale potřeba upravit legislativu. (…) My už v té válce jsme a Putin ji už vyhlásil. Stále se snažíme do písmenka dodržovat mezinárodní právo. Vstoupit jednotkami NATO do války je za hranicí práva, to udělat nemůžeme. A to, co děláme, je na té hraně, kterou ještě udělat můžeme.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované