Hlavní obsah

V Česku prali peníze i příbuzní Putina. Pro Rusy jsme zemí zaslíbenou

Foto: ApostolisBril, Shutterstock.com

Zhruba polovina ruského jmění je v offshorech, popisuje novinářka Holcová.

Reklama

Článek

Západ se snaží zastavit ruské tažení na Ukrajině prostřednictvím sankcí a obchodní izolace Ruska. Kreml se ale zatím odradit nenechal. Mají dosavadní restrikce dostatečnou sílu, aby vedly k zastavení bojů, nebo je dokážou bohatí Rusové obcházet?

Hostem Ptám se já byla novinářka Pavla Holcová.

Po bombardování divadla v přístavu Mariupol, kde se podle dostupných zpráv skrývaly stovky civilistů, zase sílí diskuse, jestli by měly západní země chránit ukrajinské nebe před ruskými nálety. A taky, jestli ukrajinská armáda získá letouny NATO.

V každém případě se zatím Západ usnesl pouze na sankcích a omezeních obchodu, které by měly Rusko izolovat od zbytku civilizovaného světa a donutit Kreml, aby zastavil vojenské tažení proti svému sousedovi. To se ovšem, alespoň zatím, nestalo.

Je tedy otázkou, jestli jsou sankce dostatečné nebo jestli jsou ruští oligarchové a blízcí Vladimira Putina stále schopni je obcházet. A to i díky faktu, že v evropských zemích působí firmy s nejasnými majiteli, napojené právě na kremelské kruhy.

Mezinárodní skupina investigativních novinářů už několik let mapuje pohyby nejasného ruského kapitálu, který se velkém legalizuje v evropských zemích, včetně Česka. Prý tady prali peníze příbuzní Vladimira Putina nebo ruská tajná služba FSB.

Jak velký objem peněz ruských oligarchů je aktuálně v Česku? A jak efektivně je omezují západní sankce a zmražení majetků?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Hostem Ptám se já byla novinářka Pavla Holcová.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:47 - Ti Rusové už obohacení jsou na úkor ruského státního rozpočtu. A ty peníze potřebují někde legalizovat a k tomu využívají český finanční systém.

5:05 - Je to globální problém. Neznám jedinou banku, která by neměla problém s praním peněz.

5:55 - Je tady stabilní ekonomické prostředí a lepší vymahatelnost práva než v Rusku.

6:40 - Česko často slouží jako průtokový ohřívač, kdy ty peníze často putují třeba na nákup nemovitostí v Londýně. Ale tím, že je tam najednou změna té měny (na koruny a z korun na cizí měnu), tak je to mnohem složitější dohledat.

8:30 - Bratranec Vladimira Putina, který se jmenuje Igor Putin, je takový rodinný bankéř. Zastává velmi vlivné pozice v managementu v bankách. On byl ten, který využíval velmi komplikovanou strukturu firem v offshoreových destinacích, které ty peníze následně posílaly dál i do českého prostoru.

11:00 - Peníze, které protekly přes ty offshoreové firmy, skončily na účtech Zemanovců a byly použity na předvolební kampaň.

15:30 - Dřív, než tady začneme radostně vykřikovat, že zabavíme luxusní vily ruským oligarchům a dáme je Ukrajincům, že bychom na to měli mít připravenou legislativu. A ta legislativa připravená není.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované