Hlavní obsah

Povinné očkování? Pokud zachrání životy, tak jsem pro, říká kněz

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vláda mluví o povinném očkování. Je to vůči neočkovaným fér? V Ptám se já odpovídal kněz Marek Orko Vácha.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda dnes poprvé naplno připustila možnost povinného očkování. Rada pro zdravotní rizika doporučuje, aby se to týkalo lidí starší 60 let. Kromě toho, jak připustil premiér v demisi a lídr ANO Andrej Babiš, by se to mohlo týkat i vybraných profesí, jako jsou zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních zařízeních nebo příslušníci integrovaného záchranného systému.

Je tlak na neočkované oprávněný?

Hostem Ptám se já byl přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě UK a římskokatolický kněz Marek Vácha.

Zatímco z očkování se stává téma, plošnou uzávěru nebo vyhlášení nouzového stavu stávající kabinet odmítá, a to i po ranní diskusi s hejtmany. Situace je špatná hlavně na Moravě a ve Slezsku. Například Jihomoravská nemocnice v Kyjově už musela kvůli množství pacientů s těžkým covidem vyhlásit stav hromadného postižení osob v resuscitační péči. Na hraně jsou podle jejího ředitele hlavně menší nemocnice v regionu.

Právě kvůli dramatickému zhoršení epidemické situace v zemi vláda už od začátku tohoto týdne zavedla přísnější omezení pro neočkované. Nemají přístup na místa, kde se potkává víc lidí, ať už se jedná o restaurace, nebo kulturní a sportovní akce. Tabu jsou pro ně i některé služby. Kromě toho by se mělo znovu plošně testovat ve školách a firmách.

Je namístě zavést povinné očkování, jestliže někteří lidé užívají svobodu tak, že se v ohrožení ocitá zdraví a životy druhých? A jakou odpovědnost máme nejen vůči vlastnímu zdraví, ale i vůči těm, kteří se o něj starají?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Pustit si ho můžete také ve videu:

Hostem Ptám se já byl kněz Marek Orko Vácha.Video: Seznam Zprávy

Výběr z nejzajímavějších odpovědí:

2:43  Uznávám, že povinné očkování je jakási poslední možnost. Ale vždycky musíme vidět, co je na druhé misce vah. A pokud by na druhé misce vah byly zachráněné životy ostatních, tak bych velmi opatrně podpořil povinné očkování.

4:48 – Extrémně důležité je, jak tyhle věci komunikovat, abychom neprohlubovali ty příkopy, nestavěli proti sobě nesmiřitelně ty dvě skupiny občanů. Aby to stát uměl vykomunikovat, což se nedaří.

6:01 – Jsme v nové situaci. Dáváme vládě právo dělat chyby, ale věříme, že vláda dělá to nejlepší, co umí. A že všechny kroky, které vláda dělá, jsou pro to, abychom nemoc zvládli. A řekl bych, že tento narativ v České republice neexistuje.

10:16 – My jsme byli vždycky pod tlakem, buď mnohem silnějšího Německa nebo Ruska. A to nějak formuje českou národní identitu. Jinými slovy – když ten stát potom něco nařídí, tak u nás je představa prokličkovat, nějak se ohnout, prošvejkovat to. Když stát nařizuje vakcinaci, tak je představitelné, že tu bude velké množství lidí, kteří se z různých důvodů budou snažit tomu vyhnout. Byť – řekněme to nahlas – je to aktem solidarity, je to aktem lásky i odpovědnosti vůči druhým lidem. Z toho důvodu, že méně přenáším tu chorobu, a pokud se dostanu do nemocnice, mám lehčí průběh.

12:08 – Ano, na jedné straně je moje právo nechat se léčit. Taky si všichni i platíme zdravotní pojištění. Ovšem teď žijeme v době války, v době, která není standardní. To znamená, že pokud se jako neočkovaný dostanu do nemocnice, tak zabírám lůžko těm plánovaným úkonům.

Reklama

Doporučované