Hlavní obsah

Smejkal: Omikron zřejmě prolamuje imunitu vzniklou proděláním covidu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl epidemiolog IKEM a člen MeSES Petr Smejkal.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Epidemická situace v Česku je nadále vážná a nemocnice zůstávají kvůli péči o covidové pacienty přetížené. Šíření nákazy ale stagnuje a mohlo by pozvolna zpomalovat. A vláda se proto zatím nechystá měnit dosavadní opatření. Chce počkat na vývoj v tomto týdnu.

Hostem Ptám se já byl epidemiolog IKEM a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal.

Případů nakažených novým typem koronaviru přibývá v Česku pomaleji. Informace, že se možná ocitáme za pomyslným vrcholem zatím poslední pandemické vlny, ale nemusí být vyloženě optimistická. Zvlášť pokud se potvrdí předpovědi expertů na modelování společenských procesů, podle kterých by se z rostoucích a klesajících křivek grafů mohla stát tzv. stolová hora. Tedy, že by se počet pozitivně testovaných nezvyšoval skokově, ale ani by příliš neklesal.

„Té fáze stagnace se trochu bojíme. Denní nárůsty kolem 15 tisíc případů by znamenaly, že nemocnice budou neustále pod tlakem nových a nových pacientů,“ upozornil Smejkal. Tento vývoj potvrzuje i šéf ministerských statistiků Ladislav Dušek. Tvrdit, že se pandemická situace zlepšuje, by podle něj bylo nefér vůči všem zdravotníkům, které hlavní zátěž teprve čeká.

A někteří odborníci, jako například vědec Marián Hajdúch, varují už delší dobu, že zdolat stolovou horu je možné jen přijetím přísnějších protipandemických opatření. K tomu se ale vláda v demisi, alespoň zatím, nechystá. „Není to správné, navíc to ani není zpřísnění. Třeba zvýšená frekvence testování ve firmách, nebo u škol. To přece nejsou žádná těžká opatření, ale už to vám strašně pomáhá to v této fázi brzdit,“ kritizoval Smejkal fakt, že se vláda v pondělní k žádné změně pravidel neodhodlala a dodal, že by sám vítal i omezení volnočasových aktivit.

Člen vládní rady pro zdravotní rizika by na druhé straně nesouhlasil například s nápadem na prodloužení vánočních prázdnin ve školách. „Spousta maminek jsou bohužel zdravotníci. Je hrozné, že musíme takhle uvažovat, ale ty tři dny vás tolik nevytrhnou,“ komentovat s tím, že ale vnímá jako obrovskou chybu naopak fakt, že ve školách nejsou celoplošně nařízené roušky.

A hlavním důvodem, proč by se mělo mít Česko v současné epidemické situaci na pozoru, jsou podle Smejkala především nadcházející Vánoce, během kterých se může významně zvýšit virová nálož ve společnosti kvůli rodinným návštěvám.

A jak může se situací zahýbat nová mutace omikron? Podle Smejkala zatím není jisté, zda bude varianta prolamovat imunitu z vakcín, ale podle dostupných informací proráží imunitu po onemocnění. „Kdo tedy covid prodělal, protilátky mu k ničemu nebudou,“ vysvětlil a dodal, že by smrtnost omikronu nemusela být tak vysoká, jako u předchozích variant.

„Optimistický scénář je, že omikron bude ne tak moc závažná varianta, která bude cílit na mladší skupiny, nebude mít tak závažný průběh a bude se šířit tak rychle, že brzy vytěsní předchozí varianty. To bychom si mohli oddechnout. Ale to je opravdu ten optimistický scénář,“ dodal.

Je namístě zvážit razantnější omezení sociálních kontaktů? A jak se připravit na novou variantu viru?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl epidemiolog Petr Smejkal.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované