Hlavní obsah

Vondrák: Ukrajinci mohou být pro Česko spása, na politický boj teď není čas

Hostem Ptám se já byl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (Ilustrační foto).Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česko je podle premiéra Petra Fialy na hraně toho, kolik dokážeme přijmout ukrajinských uprchlíku. V zemi jich je více než čtvrt milionu. Jak se o uprchlíky dokáží postarat kraje?

Hostem Ptám se já byl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Do Česka za posledních pár týdnů dorazilo už přes čtvrt milionu ukrajinských uprchlíků. Státní správa a kraje teď musí vyřešit, jak se o ně postarat. Jak jim sehnat důstojné bydlení, zajistit příspěvky na živobytí, dát možnost práce a dětem školu.

Nelze přitom zapomínat na to, že do země teď ve velké míře proudí vzdělaní lidé, kteří nebyli zvyklí být bez prostředků a závislí na cizí pomoci a s tím souvisí mnoho zásadních témat – kdo a kde uprchlíky ubytuje, jak jim pomoci s prací, jak je uchránit před podvodníky nebo lidmi, kteří by na nich chtěli bohatnout.

Podle sociologa Dana Prokopa je klíčové, jak dobře ukrajinské uprchlíky začleníme do společnosti. Pokud se to podaří, i nám samotným by to mohlo významně pomoci.

Jak dobře jsou kraje připraveny na příliv dalších uprchlíků z Ukrajiny? Chystají se na jejich začleňování a jak dobře zvládá situaci koordinovat vláda?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Číslo uprchlíků se u nás posunulo razantně, už jsme na hranici 9380. Každý den projde naším asistenčním centrem asi 560 uprchlíků. Jde o přelomovou situaci, už nám nestačí ty původní kapacity – různé typy ubytoven nebo kolejí. Musíme přecházet na režim dočasného nouzového přístřeší a ubytovávat uprchlíky v tělocvičnách nebo různých sálech, a to přináší další problémy.

2:00 - Už delší dobu oslovujeme všechny možné ubytovatele. Ať už jsou to penziony nebo hotely nižších kategorií. Chystá se i princip dlouhodobého ubytování a využíváme nabídky majitelů bytů. Ty se ale snažíme nabídnout z pohledu celkového balíčku pro uprchlíky – tedy, že ti lidé budou pracovat poblíž toho bydlení. Už to tedy není jen o tom bydlení.

3:30 - Je nezbytně nutné využít soukromých nabídek – bytů, kteří mají lidé. Tyhle věci ale nemůžeme ovlivnit, můžeme ovlivnit naše kapacity a tělocvičny. Ale lidi jsme vyzvali, ale musíme si uvědomit, že to není na dlouhou dobu. (…) S vládou jsme se dohodli, aby 200 korun bylo pro tělocvičny nebo koleje, i se stravou a těch 250 korun pro hotely. To není úplně malá částka. Ale jsme připraveni to navýšit, pokud půjde o dražší ubytování.

6:00 - Hranice kapacit bude taková, jaká bude potřeba. Nejde určit stopstav, lidi se budeme snažit přijmout. Díky odchodu lidí z kraje je tady ale dostatek bytů i nabídka práce. Na úřadech práce máme řadu těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a nechtějí to změnit, a to je jedna z věcí, kterou lze uprchlíkům nabídnout – ta volná místa. Řada z uprchlíků už začíná pracovat. Problém není ani u škol, ve více než 700 školách, co máme, je vždy možnost žáky a studenty přijmout. Myslím, že větší problém to bude v Praze a středních Čechách, kam lidé z našeho kraje odešli.

9:00 - Děti je podle analýz třeba nejvíce zapojit do života ve školách. Hovoří se, aby se lidé i děti co nejvíce zapojili do života a děti jsou jako houba.

10:00 - Je to o dobré vůli, nevidím problém, že by něco nešlo, ale musíme být vstřícní. Lidé, co vidím v centrech, jsou ale připraveni si to odpracovat. Dokonce to vidím jako řešení problému nedostatku pracovní síly u nás. Ukrajinci mají mnohem blíž k technickým disciplínám než dnešní mládež, což může být pro náš kraj přínosné.

11:00 - Jsme pod tlakem a nemůžeme čekat na zákony, které budou řešit problematiku, kterou teď řešíme půl roku. Máme pakt zaměstnanosti, který má uprchlíkům nabízet ověřená pracovní místa, máme tak přehled, kdo bude jaké pozice vyžadovat a chceme zabránit zneužití. Je ale třeba i zanalyzovat, kolik z těch lidí tady bude chtít zůstat, a jaké jsou jejich představy. Co budou chtít studovat nebo kde pracovat. Ta doba se velmi rychle blíží. Pokud by se 90 % lidí chtělo vracet, nelze kapacity naddimenzovat.

14:00 - Máme nedostatek lékařů a zdravotních sester, bude dobře, když tyhle lidi dokážeme mezi Ukrajinci rychle identifikovat.

15:00 - My jsme ve Sberbank hned podali výpověď, ale nebylo to možné hned vyřešit. Je to asi 5 % našich aktiv, ale kapitál máme rozložený kvůli míře rizika.

20:00 - Je teď na místě kritika vlády hnutím ANO? Já se snažím řídit rozumem, ne politickým bojem. Nesmíme ale zapomínat na problémy našich lidí, a to nechci mluvit jako opoziční politik. My sice musíme podpořit uprchlíky, nicméně pořád je tu problematika energetiky a vláda nesmí zapomenout tyhle věci řešit souběžně. A my jsme neudělali to, co jsme mohli.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované