Hlavní obsah

Záhadné objekty na českém nebi: Když piloti dostali rozkaz k palbě

Foto: archiv Jaroslava Mareše

Možná trasa neznámého objektu poté, co 5. května 1992 zmizel u Jirkova z radarů.

Reklama

Článek

Záhadné objekty, které byly v posledních týdnech sestřeleny nad USA, připomínají situaci, do které se dostali i čeští piloti. Minimálně dvakrát se na radaru objevil neidentifikovatelný objekt, který naše armáda sledovala.

Je horký letní den 12. července 1987, na nebi jen částečná oblačnost a na jižní Moravě u vranovské přehrady se opaluje spousta lidí. Na radaru tehdejší Československé lidové armády se najednou objevuje neznámý objekt, který se velkou rychlostí blíží z Rakouska. Je období studené války, a tak startuje vojenský vrtulník Mil Mi-24, který má zjistit narušitele.

„Vrtulník byl odeslán na pozici, kde ho měl identifikovat a pokud by překročil hranice československého vzdušného prostoru, tak ho měl přinutit k přistání a případně, pokud by neuposlechl, tak ho zlikvidovat,“ říká v podcastu Skutečné české záhady novinář Jaroslav Mareš. Jenomže nastal problém: posádka vrtulníku dlouho nedokázala ten objekt identifikovat.

A když se nakonec přiblížila natolik, aby ho mohla určit, stejně to nedokázala. Po letech pod příslibem anonymity členové posádky popsali, že nad nimi proplulo něco, co připomínalo stříbrný doutník. Jakoby vojenský letoun bez kabiny, bez křídel. Čili bez čehokoliv, podle čeho by se dalo určit, o jaký stroj se případně jedná.

O tom, že podle všeho nemohlo jít o žádný tehdejší známý letecký stroj, vypovídá i způsob jeho letu. Objekt měnil během zlomků vteřiny rychlost i směr. Pohyboval se rychlostí od 60 do 3000 kilometrů za hodinu. I proto ho posádka nedokázala přimět k přistání. O tom, že objekt se rychle pohyboval po obloze, hovoří i svědectví ze země.

„Návodčímu nakonec ruply nervy a vydal rozkaz k palbě,“ připomíná Jaroslav Mareš. Posádka vrtulníku se snažila rozkaz splnit. Jenže neznámý objekt stále unikal. Dokázal zatáčet rychleji, než dokázal zatáčet vrtulník. Takže palubní střelec nedokázal natočit kulomet do požadovaného úhlu – už to technicky víc nešlo. Objekt nakonec přeletěl dnešní československou hranici a odletěl směr Maďarsko.

Nebyl to však jediný případ, kdy byla v akci armáda. K podobnému incidentu došlo také o pět let později. Pátého května 1992 radary několika vlnových délek ukázaly objekt, který se blížil k československé hranici z Německa.

V prostoru obce Tři Sekery nakonec hranici překročil. Shodou okolností se v místě nacházel vojenský prostor. „Pak by dávalo smysl, že se tam chtěl někdo podívat, jestli se ještě v tom vojenském prostoru něco děje,“ připomíná v podcastu Josef Klíma, že by se třeba mohlo jednat o špionážní letoun.

Poslechněte si předchozí díl nové série

Jenže to se nakonec nepotvrdilo i přesto, že k neznámému objektu tentokrát vystartovalo víc posádek. Jak vyplývá z armádních dokumentů, nejprve zasahoval letoun L-39 Albatros z tehdy funkčního žateckého letiště. Později se z plzeňského letiště Líně přidal i vrtulník Mi-24. Piloti však objekt nedohonili.

„Tam je zajímavé, že ten objekt letěl nejprve ze západu, potom se stočil k severu k Chomutovu a u Jirkova zmizel z radarů. Ale zmizel z radarů tak, že se ztratil směrem vzhůru. Překonal gravitaci v průběhu několika desetin vteřiny,“ říká Jaroslav Mareš o neobvyklém pohybu neznámého objektu.

Co viděli svědci na zemi? Proč se piloti rozhodli první střet utajit? A jak s tím souvisí incident nad Baltským mořem?

Poslechněte si druhý díl nové série v přehrávači v úvodu článku.

Skutečné české záhady

Podcastová série Josefa Klímy a Jaroslava Mareše o vyřešených i nevyřešených případech naší historie.

Odebírejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované