Hlavní obsah

Šťastný podcast: Babišův chybějící milion a smutnící kandidáti

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kdy se prezidentská kampaň zvrhne? Týmu Šťastného pondělí stačil jediný pohled do křišťálové koule na stanovení přesného dne.

Reklama

Článek

O čem bude v kampani mluvit Andrej Babiš a jak reagovali na své vyřazení neúspěšní prezidentští kandidáti? To komentuje Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

V aktuálním díle Šťastného pondělí jsme mluvili o tom, že možná jedinou šancí Andreje Babiše na vítězství v prezidentských volbách je oslovit dostatek voličů SPD, Trikolory a KSČM tím, že začnete hrát na národoveckou (až někdy protiukrajinskou) strunu. A také o tom, jaké riziko tahle strategie s sebou nese. Ve Šťastném podcastu jsme na tohle téma navázali.

„Myslím, že u kauz typu Čapí hnízdo nebo výletů na Krym, tak je společnost v podstatě rozdělená na probabišovskou a antibabišovskou část a obě mají v těch kauzách jasno. Jenže Babišovo voličské jádro má v případě Ukrajiny úplně různé názory – 38 procent voličů ANO přeje vítězství Ukrajině a 38,7 procenta Rusku,“ popisuje Konstantin Sulimenko.

Jaké má tedy Andrej Babiš možnosti, aby získal další voliče, ale nenaštval si ty svoje stávající?

„Pojede nejspíš mnohem víc jiná témata než Ukrajinu,“ předpovídá nejhlavnější analytik Šťastného pondělí Jindřich Šídlo, „bude říkat, že Nerudová, Pavel i Fischer jsou vládní kandidáti, a začne přes ně kritizovat vládu. Myslím, že ten hnojomet se ale ještě nerozjel – tipuju, že to bude tak kolem 5. ledna, protože přijdou nové ceníky energií, bude zima, všude bude draho a lidé budou mít perspektivu, že půl roku teď nebudou mít dovolenou.“

Pusťte si aktuální díl Šťastného pondělí

Ve Šťastném podcastu jsme nemohli opomenout ani internetový segment pod taktovkou naší analytičky sociálních sítí Terezy Povolné, která se tentokrát zaměřila hlavně na reakce vyřazených kandidátů na prezidenta.

„Kdo to nese asi nejúkorněji, je Karel Diviš. A asi není divu, když neprošel o 116 hlasů, a třeba Denisa Rohanová ano, i když má podpisy poslanců, kteří už nejsou mezi námi,“ komentuje s nadsázkou Povolná.

„Je pravda, že na to, že je to třetí volba, je v tom pořád trochu maglajz,“ dodává.

„Já bych řekl, že je to přímo chaos, protože něco jiného říkají soudy, něco jiného ministerstvo a pak se k tomu ještě jinak vyjadřují ústavněprávní odborníci jako Jan Wintr nebo Jan Kysela. A tenhle chaos je opravdu nedůstojný,“ reaguje Sulimenko.

Jaké reakce přišly od dalších neuznaných kandidátů Karla Janečka, Tomáše Březiny a Pavla Zítka? A kde budou lovit voliče mimo své jádro další silní prezidentští kandidáti?

O tom všem vám řekneme v dnešním Šťastném podcastu. Pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované