Hlavní obsah

Musk si zase dělá, co chce. O ceně Twitteru se hádá v přímém přenosu

Foto: Profimedia.cz

Hosty podcastu Stopáž jsou Luboš Kreč, redaktor serveru CzechCrunch, a Tereza Starostová, spoluzakladatelka komunity Holky v kryptu.

Reklama

Článek

Kovbojka o převzetí sociální sítě Twitter pokračuje. Elon Musk přesně před týdnem na Twitteru ohlásil, že transakci v hodnotě 44 miliard dolarů dočasně pozastavuje.

Nejbohatší muž světa to zdůvodnil tím, že chce nejprve podrobnosti o skutečném podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent.

Bizarní tweetování Elona Muska, který si tento týden vyměnil několik vzkazů na síti i s šéfem Twitteru Paragem Agrawalem, vyvolává spekulace, že inovátor chce z nákupu úplně vycouvat, nebo minimálně výrazně srazit cenu.

„Musk na začátku dubna nabídl převzít Twitter za 44 miliard dolarů při ceně 54 dolarů za akcii, to byla docela hezká prémie na tehdejší cenu. Jenže od té doby se technologický, ale vlastně celý akciový trh brutálně propadá,“ vysvětluje novinář Luboš Kreč v podcastu Stopáž.

„Akcie Twitter se dnes obchodují za podobné ceny jako předtím, než Elon Musk oznámil, že má o sociální síť zájem. A on si samozřejmě uvědomuje, že je šance ho získat podstatně levněji. Vlastně v přímém přenosu sledujeme docela neuvěřitelnou anabázi, ve které si Musk dělá, co chce,“ dodává.

CEO Twitteru Parag Agrawal stále počítá s realizací dohody, na Twitteru ale uvedl, že „musíme být připraveni na všechny scénáře“. Firma poslední týdny prochází personálním zemětřesením, Agrawal nedávno propustil dva vysoce postavené manažery ve vedení firmy.

„Když představenstvo Twitteru souhlasilo, že firmu Muskovi odprodá, tak si vzájemně podepsali sérii smluv, ve kterých jsou základní podmínky stanovující, jak se budou obě strany během transakce chovat. A vypadá to, že Elon Musk hodně pospíchal na to, aby se smlouva hlavně podepsala rychle – mluví spíš ve prospěch Twitteru než v Muskův prospěch. Možnosti, jak z nákupu úplně vycouvat, jsou velmi komplikované,“ říká Kreč.

V druhé části podcastu probíráme také brutální propad kryptoměnového trhu. Co se stalo, že hodnota bitcoinu minulý týden spadla pod 30 tisíc dolarů a z celého kryptotrhu zmizelo více než 300 miliard dolarů?

„Dost možná to souvisí s celosvětovou krizí a finanční krizí, která kolem nás je. Máme tu inflaci, která je 14 %, reálně ale bude asi vyšší. Je to také emocemi. Zkušení a velcí investoři tu krizi více předpokládali, a proto teď stahují peníze z rizikových investic, což kryptoměny určitě jsou,“ říká Tereza Starostová z komunity Holky v kryptu.

V čem je aktuální propad specifický? K výprodejům přispěly otřesy na takzvaných stablecoinech, jež mají představovat méně rizikovou část kryptosvěta.

„Terra a Luna byly dvě provázané kryptoměny. Terra UST byl stablecoin, kryptoměna navázaná na americký dolar, která by si měla držet stabilní hodnotu jednoho dolaru. Algoritmem to bylo svázané s měnou Luna, která měla korigovat cenu Terry a dorovnávat kurz. V zásadě dobrá myšlenka, ale vydavatelé kryptoměny nabízeli ještě ‚skvělé‘ zúročení lidem, kteří si nakoupí tento Terra UST a takzvaně ho ‚stejknou‘, tedy uzamknou do protokolu. Vydavatelé nabízeli zúročení asi 20 %, což je samo o sobě zvláštní, prakticky tím vzniklo takové klasické Ponziho schéma,“ vysvětluje Starostová.

Proč se propadají technologické akcie? Čeká nás další dot-com bublina? A jsou tak výrazné propady na kryptotrhu normální?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované