Hlavní obsah

Trafika: Dekriminalizovat marihuanu, nebo botox pro velbloudy?

Foto: Seznam Zprávy

Zvítězí v Konstantinově kvízu spisovatel Ladislav Zibura, nebo reportérka Seznam Zpráv Šárka Kabátová?

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, to v odlehčeném zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali novinářka Šárka Kabátová a cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura.

Médii v minulých dnech proletěla překvapivá zpráva ze Slovenska: Muž tam byl odsouzen ke 20 letům vězení za držení marihuany a distribuci masti, kterou z ní vyráběl.

„Nejsem fandou dekriminalizace tvrdých drog,“ říká Ladislav Zibura, „ale myslím si, že tráva je stejně úplně všudypřítomná a každý ji má. A přijde mi ohromně neefektivní, že se přijde jenom na jednoho člověka, z něho se udělá exemplární příklad a na tisíce dalších nikdo nikdy nepřijde.“

„Odnětí svobody na dvacet let, to je hrozně moc, to je v podstatě celý produktivní život,“ souhlasí Šárka Kabátová. Dodejme, že třeba jeden ze zprostředkovatelů vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, který nakonec spolupracoval s policií, dostal o pět let kratší trest.

Bavili jsme se ale i o veselejších tématech, řeč přišla třeba na nejvyhledávanější recepty v roce 2021. Je podle Ladislava Zibury pravda, že nejvíc se v Česku hledal recept na houskový knedlík?

„Ne. Shodou okolností vím, že to byl recept na pervitin. Všichni víme, co se u nás vaří. Já jsem mimochodem asistoval u výbuchu varny pervitinu tady nedaleko v Krymské ulici. Tedy ne asistoval, já jsem volal hasiče. Houskový knedlík byl až třetí, druhá byla domácí vakcína,“ glosuje Zibura.

„Čekal bych, že si lidé doma budou chtít spíš vařit ivermektin než vakcínu, ne?“ reaguje moderátor Sulimenko. „Radši nežertujme, protože ještě něčemu takovému nahrajeme,“ uzavírá receptovou debatu se smíchem Kabátová.

Nová Trafika přinesla i mnoho dalších glos a jen těžce uvěřitelných příběhů. Šárka Kabátová poradila, kde lze i při uspávání malého dítěte ve čtyři ráno čerpat informace. Ladislav Zibura se zase zamyslí nad paralelami v milostných vztazích lidí a albatrosů - a že jich není málo.

A došlo i na možná pravdivé bizarní zprávy z velbloudí soutěže v Saúdské Arábii, jednání krizového štábu na Šalamounových ostrovech a chovu zebrokoňů na Vysočině.

Zúročila dnes v mediálním kvízu své zkušenosti reportérka Kabátová, nebo cestovatel Zibura? A dokázali odhalit všechny fake news? To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika.

Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované