Hlavní obsah

Trafika: Každý Kanaďan má v sobě kousek jelena. A fotbalista kus meteorologa

Foto: Seznam Zprávy

Další díl podcastu Trafika je tu! Soutěží v něm fotbalový novinář Karel Tvaroh a kulturní publicista Jonáš Zbořil.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali novináři Seznam Zpráv Jonáš Zbořil a Karel Tvaroh.

Trafiku vždy otevíráme vážnějšími tématy, a tak tento díl začal u zprávy od Ústavního soudu. Ten odmítl bizarní stížnost tvrdící, že nenávistné projevy pod fotografií romských dětí jsou „společensky prospěšné“. Naopak konstatoval, že je potřeba projevy nenávisti v demokratické společnosti potírat i za pomoci trestního práva.

Co se týče novinářů, pro ty je tento typ komentářů smutnou každodenní realitou.

„Na facebookové komentáře jsme si, myslím, všichni zvykli,“ krčí rameny nový editor kulturní publicistiky Seznam Zpráv Jonáš Zbořil, „protože to je kategorie lidí, kteří si přečtou titulek – a někdy ani ne ten titulek – a pak komentují.“

„Já musím říct, že osobně na sociálních sítích už to úplně nevnímám, a to především díky fotbalu,“ dodává Karel Tvaroh, fotbalový novinář a sám také hráč B týmu pražské Sparty, „protože to, co jsem si vyslechl za posledních několik let, mě neskutečně obrnilo.“

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Mluvili jsme také o znečištění ovzduší po novoročních ohňostrojích. Bylo nejhůř zaneřáděné Brno, Říčany, Přerov, nebo Opava?

„Tak kdybych to měl vzít politicky – v Brně sedí na radnici úplně jiná skvadra lidí než v Praze. Takže když Praha říká ‚zakážeme ohňostroje‘, tak Brno říká ‚tak my jich budeme mít dvakrát víc‘,“ spekuluje o pozadí regionální politiky Zbořil.

Dostalo se ovšem i na témata z kategorie bizarních podivností. Diskutovali jsme, proč se asi jeden z nechvalně proslulých dezinformačních serverů překvapivě vyjádřil pro očkování, Karel Tvaroh předvedl nečekané meteorologické znalosti a odhalil, kdy a kde prší plankton. A Jonáš Zbořil se zamyslel, jak spletité mohou být vztahy Kanaďanů s kočkami a jeleny.

Vyhrál v kvízu o nejisté realitě současného světa zástupce kulturní, nebo sportovní sekce Seznam Zpráv? Nebo se oba nechali nachytat fake news a museli jsme jít do prodloužení?

To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika. Pusťte si ji v přehrávači.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované