Hlavní obsah

Trafika: Klíma a Dolejší prozrazují své „janečkovské“ situace na hraně

Foto: Seznam Zprávy

Hosty podcastu Trafika byli novináři Josef Klíma a Václav Dolejší.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, to dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali novináři Josef Klíma a Václav Dolejší.

Ruská agrese na Ukrajině byla i tento týden tématem číslo jedna. Rusko ohlásilo nový seznam nepřátelských států, kde jsme samozřejmě i my. Další a další západní firmy, naposledy třeba McDonald's nebo Starbucks, pozastavují své působení na ruském trhu.

A k celé věci se vyjádřil také Karel Janeček, který pochválil Volodymyra Zelenského s tím, že chápe, jak se ukrajinský prezident cítí, protože i on zažil mnoho situací na hraně, třeba seskok padákem. A příběhy, které jsou stejně jako Janečkův velmi srovnatelné se situací Zelenského, nabídli i naši hosté.

„Po revoluci jsme byli s kamarádem v Barmě, kam jsme měli jenom týdenní vízum,“ líčí Josef Klíma, „poslední den jsme museli stihnout vlak na letiště. A když jsme k vlaku přišli, bylo v něm tisíc lidí a další tisíc se do něj chtěl dostat. A tam jsem si řekl, tohle je konec, z barmského kriminálu se už nedostaneme,“ popisuje.

Také Václav Dolejší má svoje Janečkovské situace. „Každý den o půlnoci vstanu, obleču si bundu a tepláky a vyrazím s kočárkem. A hodinu jezdím s kočárkem, abych to své mimino uspal. To je teď můj život na hraně,“ vypráví.

I když téma Ukrajiny mediálnímu prostoru úplně dominuje, ve světě se dějí i jiné věci. Třeba v USA se chystají na invazi japonských pavouků. Miliony žlutočerných nájezdníků velkých jako dětská ruka mají od května padat z nebe po celém východním pobřeží Spojených států.

„Asi by mi nebylo příjemné, kdyby mi za límec jen tak začali padat pavouci. Ale jak se tam z Japonska dostanou?“ ptá se Klíma. A Dolejší jen krčí rameny: „Když u nás mohli padat američtí brouci a žrát nám brambory, proč by v Americe nemohli padat japonští pavouci?“

Jako obvykle toho Trafika nabídne mnohem víc. Povídali jsme si třeba o ukrajinské poštovní známce, která vzniká jako reakce na asi nejslavnější moment ruské invaze. Vysvětlíme, proč se na Srí Lance konal státní pohřeb slona. A v novinkách z alternativní scény se podíváme na to, kdo podle hlavy ruské pravoslavné církve stojí doopravdy za ruskou agresí.

Dokázal při rozpoznávání pravdy od nesmyslů lépe zúročit své zkušenosti investigativní novinář Klíma, nebo politický reportér Dolejší? A nebo oba podlehli fake news? Vše se dozvíte v plné verzi Trafiky v přehrávači v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované