Hlavní obsah

Trafika: Novináři videohry ignorují. Zaspí i ruské tanky?

Foto: Seznam Zprávy

Hosty Trafiky byl novinář Deníku N Filip Zajíček a autorka blogu asijatka.cz Do Thu Trang.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, to ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali autorka a blogerka Do Thu Trang a novinář Filip Zajíček.

Situace na ukrajinsko-ruských hranicích se vyostřuje každým dnem. Americký prezident Biden už mluví o tom, že invaze ruských vojáků na Ukrajinu je pravděpodobná.

NATO se mezitím nedokáže shodnout na jednotném postupu: zatímco Británie, Francie a pobaltské země posílají na Ukrajinu zbraně, Německo chce situaci řešit jinak, dokonce prý chtělo dodávky britských zbraní blokovat. A Rusko zatím k hranicím posílá další a další vojáky.

„Mně je smutno z toho, jaká se vůči Ukrajině dělají velkohubá gesta. Ale pak za tím není reálná podpora, ať už ekonomická, nebo silová. To mi přijde jako hlavní problém,“ reaguje na postup NATO Filip Zajíček.

A vůči nejednotnému postoji aliance je skeptická i Do Thu Trang. „Nevím, jestli si z hlediska našich historických zkušeností můžeme připustit, že existuje možnost s Ruskem na diplomatické úrovni vyjednávat. Nedokážu si představit, jaké to je žít v neustálém strachu, že tě tvůj soused může napadnout,“ dodává autorka blogu asijatka.cz.

Poslechněte si předchozí díl Trafiky

Jednou z velkých byznysových událostí minulého týdne byla akvizice herní společnosti Activision Blizzard Microsoftem za rekordních v přepočtu 1,5 bilionu korun. Pozoruhodné ale je, že velká česká média, třeba Česká televize nebo Nova, tuto zprávu ignorovala, i když jindy referují i o mnohem menších obchodech.

„Média určitě videoherní průmysl ignorují. Přitom spousta lidí teď vlastní akcie videoherních společností, točí se tam spousta peněz, spousta sponzorů i nových technologií. A to ještě půjdou e-sporty extrémně nahoru,“ předpovídá Do Thu Trang.

„Myslím, že klasická média jsou jako tanker: trvá dlouho, než se změní jejich směr. Sice se objevují jednotliví novináři, kteří zprávy jako tuto popisují, ale ještě jich není dost,“ dodává Zajíček, sám editor Deníku N.

Kromě ruských tanků a spících novinářů došlo i na oblíbené bizarní zprávy z celého světa. Dozvíte se tak, jaké zvíře si podle Hamásu vycvičil Izrael k bojovým a špionážním účelům, nebo proč je podle nové studie pro soukromý život výhodné mít nasazenou roušku. A zaujalo nás fantastické doporučení hygieniků, co mají školy dělat, když budou všichni učitelé v karanténě nebo izolaci.

Vyhrála v kvízu o událostech minulého týdne kreativní analýza blogerky a Novinářské křepelky Do Thu Trang, nebo znalosti novináře Filipa Zajíčka? A nebo se oba nechali nachytat fake news?

To zjistíte v podcastu Trafika v přehrávači v úvodu článku. Příští neděli se opět vrátíme s novými hosty, abychom kličkovali mezi realitou a fikcí.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

autorka blogu asijatka.cz

Reklama

Související témata:

Doporučované