Hlavní obsah

Trafika: Ruská média milují Klause, Instagram zase statečného kocoura

Foto: Seznam Zprávy

Trafika tentokrát hostila drag queens Just Karen a Miss Petty.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali drag queen umělci David Daniel alias Miss Petty a Karel Vladika alias Just Karen.

V Trafice se snažíme dávat prostor i zprávám a tématům, které mainstreamová média často přehlížejí. A podobně je na tom i subkultura drag queens, ve které se pohybují hosté dnešního dílu. Když jsem se na úvod ptal, co je to vlastně drag queen, Miss Petty mi to vysvětlil na příkladu: „V Česku máme travesty, to je taková old school verze dragu. Neliší se to moc, ale drag se nesnaží dělat impersonaci zpěvaček. Drag je volnější, můžeš si dělat, co chceš.“

Miss Petty i Just Karen, respektive David a Karel, sami sebe označují jako queer osoby. A i přestože jsou jejich drag identity hlavně performerstvím, je to i součást jich samých.

„Je to taková platforma, role, ale jsem to pořád já. Takže si z toho snažím vzít to nejlepší, můžu být sebevědomější kráva a víc si dovolit. A taky jsem i díky dragu dospěl k tomu, že mi čím dál míň záleží na zájmenech – ani ona, ani on mi nezní úplně dobře, ani špatně,“ popisuje Just Karen. „Spousta queer lidí může být v tom bodě, ve kterém jsem byl i já, kdy si člověk myslí, že rod je něco strašně důležitého a podstatného. A není,“ dodává Miss Petty.

Jako každý týden jsme ale hlavně probírali zprávy a došlo i na nečekaně milý příběh z Ukrajiny. Virální instagramový kocour Stepan se se svými majiteli dostal v bezpečí z ostřelovaného Charkova a Světová asociace influencerů a blogerů jim dokonce pomohla zařídit odvoz do Francie.

„Ta kočka je opravdu krásná,“ kýve Miss Petty, „taková zajímavost – ona ji nasdílela Britney Spears na svůj instagram a pak jsem koukal, že týden nato o ní přišla točit reportáž ukrajinská televize. A tak se z kočky stal ukrajinský národní hrdina.“

A co dalšího uslyšíte? Třeba který kandidát na českého prezidenta je „docela hot sexy děda“. Řešili jsme i lásku ruských médií k Václavu Klausovi a kromě kočičího hrdiny došlo i na jiné dramatické zvířecí příběhy – třeba na racky, kteří se ocitají pod palbou i v klidných italských Benátkách.

Která z českých drag queens dokázala lépe rozlišit pravdu od výmyslů? Vše se dozvíte v plné verzi Trafiky v přehrávači nahoře. A příští týden se opět vrátíme s novými hosty, které necháme kličkovat mezi realitou a fikcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované