Hlavní obsah

„Měla jsem pocit, že kolega je pedofil. Chyběl mi ale důkaz,“ říká učitelka

Foto: Seznam Zprávy

Podcastová série Nejlepší kamarád pokračuje 5. dílem s názvem Kudlanka. (režie: Braňo Pažitka)

Reklama

Článek

V případu pohlavního zneužívání čtrnáctiletého žáka jeho třídním učitelem, který Seznam Zprávy znovu otevřely v investigativní sérii Nejlepší kamarád, sehrála klíčovou roli učitelka, jíž byl od začátku učitelův vztah k chlapcům podezřelý.

Ludmila. Č. začala na zvláštní chování kolegy Matěje V. upozorňovat na základní škole i některé z dalších učitelů. Například na to, že chodí s chlapci plavat nahý do školního bazénu. Ale nepochodila. Raději dala výpověď a ze školy odešla.

„Kolegyně tu byla rok, měla spory s panem učitelem. Byla to zvláštní osoba. Když odešla, nám to líto nebylo,“ říká s odstupem let ředitelka základní školy, kde se případ odehrával.

Právě učitelka Ludmila Č., která byla nedůvěřivá vůči kolegovi Matějovi V., sehrála následně zásadní roli v tom, že se případem začala zabývat policie.

„Už když jsem na té škole učila (rok 2007, pozn. red.), tak jsem měla pocit, že kolega je pedofil, který zneužívá chlapce. Tehdy jsem ale neměla v ruce žádný důkaz.“ Důkaz získala až po dalších dvou letech na střední škole, kam přestoupila a shodou okolností se znovu setkala se žákem Tomášem P.

„Začal chodit strašně smutný a vypadalo to, jako by mu v rodině někdo umřel. Zeptala jsem se ho, co se děje, a on mi řekl, že má problém s kamarádem… Pak se trošku rozpovídal, že si našel holku a ten kamarád chce, aby se rozešli,“ vypráví v dnešní epizodě podcastu učitelka L. Č., jak se postupně od Tomáše dozvěděla, že kamarádem myslí učitele a že jejich vztah doprovází i intimní kontakty.

Nejlepší kamarád z investigativního cyklu Ve stínu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tomáš P. při natáčení podcastové série.

Třídní učitel Matěj a jeho žák Tomáš. Případ pohlavního zneužívání po letech ožívá v unikátní rekonstrukci procesu.

Investigativní reportér Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka v posledním půl roce prostudovali stovky stránek autentických spisových dokumentů, vyslechli celkem 13 hodin záznamů soudních přelíčení, vyhledali účastníky celého procesu z obou táborů, promluvili s lidmi od policie, soudními znalci i experty z oblasti trestního práva, psychologie, psychiatrie a sexuologie. Natočili celkem 29 hodin materiálů.

V šesti dílech podcastové série postupně třídíme staré i nové důkazy. Teprve na konci vyprávění bude skládačka úplná. A každý si pak může odpovědět, jak by se v téhle situaci zachoval sám.

Zveřejněné díly: 1. díl: Deset lumpů, 2. díl: Noc v klubovně, 3. díl: Falometr, 4. díl: Babička, 5. díl: Kudlanka, 6. díl: Poslední soud, 7. díl: Ohlasy

Všechny díly jsou k dispozici i na Podcasty.cz a v dalších podcastových aplikacích.

Učitelka se šla poradit s ředitelem, školní psycholožkou a výchovnou poradkyní. „A po chvíli se vrátili do třídy se dvěma policajty,“ vybavuje si Tomáš okamžik, kdy se jeho v tu dobu dvouletý vztah s učitelem stal najednou předmětem vyšetřování a následně soudního jednání.

To skončilo v roce 2013 pravomocným rozsudkem, který uznal učitele vinným z pohlavního zneužívání, dostal tříletou podmínku, zákaz činnosti s dětmi a měl nařízenou sexuologickou léčbu.

Unikátní rekonstrukce případu, které se věnuje podcastová série Nejlepší kamarád, přibližuje v mnoha detailech a s využitím svědectví řady aktérů celé kauzy, jak složité je odhalit, vyřešit a odsoudit podobné případy, kde často chybí přímé důkazy.

Dnešní epizoda podcastu se podrobně zabývá reakcemi kolegů vyšetřovaného a později odsouzeného učitele a odpoví i na otázku, proč učitelka L. Č. pojala na rozdíl od ostatních podezření hned na začátku.

„Ona je typ nepříjemného prudiče. Fakt jsem se k ní choval nekolegiálně, bylo to až na hraně šikany, ale z mé strany to byl druh obrany,“ říká odsouzený učitel Matěj V.

Právě pomstu učitelky za své chování vůči ní označuje za další hypotézu, proč se před soudem vůbec ocitl.

Čím se snažila obhajoba zpochybnit tuto učitelku před soudem? A proč musel soud přistoupit ke krajnímu prostředku – přímé konfrontaci žáka se souzeným učitelem?

Poslechněte si dnešní, pátou epizodu podcastu Nejlepší kamarád.

Další, závěrečný díl zveřejníme na Seznam Zprávách zítra. Všechny epizody z šestidílné série najdete už teď v podcastových aplikacích.

Předchozí série Jiřího Kubíka a Braňo Pažitky

Ve stínu Slunečnice. Série reportáží o nevhodném chování části personálu ke klientům ostravského domova seniorů vedla mimo jiné k obžalobě dvou ošetřovatelek z trestných činů. Reportéři za projekt získali Novinářskou cenu.

Ve stínu daňového pekla. Série reportáží o zaklekávání Finanční správy na firmy a podnikatele poté, co se ministrem financí stal Andrej Babiš. Videodokument byl letos v úzké nominaci na Novinářskou cenu.

Ve stínu celibátu. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, jež zažívala před 25 lety.

Reklama

Doporučované