Hlavní obsah

Dluhopis Republiky nahradily dluhopisy Firma. Kdo koupí, může ztratit vše

Foto: Shutterstock.com

Státní i firemní dluhopisy probíráme v aktuálním dílu podcastu Ve vatě.

Reklama

Článek

Firmy slibují za své obligace klidně pět, sedm nebo i 10 procent ročně. Je to ale rizikové. „Do problémů se dostaly i firmy superbonitních reputabilních lidí,“ říká v podcastu Ve vatě investor Radovan Vávra.

Úprk před inflací tlačí Čechy i do firemních dluhopisů. „Lidé mají zafixováno, že akcie jsou fuj, riskantní, na ty se radši ani nedívat. A obligace jsou podle nich to jisté. Jenže u firem to tak není vůbec,“ varuje investor Vávra.

S tím, jak se zvyšuje inflace a Česká národní banka tlačí nahoru základní úrokovou sazbu, začíná být výnos dluhopisů soukromých firem zajímavější.

„Teď je okamžik, kdy to začíná být zajímavé i pro nás – investory. Když jdou sazby v ekonomice nahoru, tak to pro nové emitenty instrumentů znamená, že budou muset nabízet vyšší sazby,“ myslí si Vávra.

Poslední dvě dekády se emitenti v Evropě, kteří měli kvalitní rating, tedy stát a velké firmy financovali za hubičku. „Výnosy ze státních a podnikových obligací byly nizoučké, třeba 1,5 % ročně,“ připomíná bývalý bankéř. Teď se karta obrací, firmy slibují za své obligace klidně pět, sedm nebo i 10 procent ročně.

Například masivní reklama sítě wellness center Saunia láká lidi k nákupu svých dluhopisů s ročním výnosem 8,75 %. Bez důkladné analýzy výsledků a plánů firmy ale Vávra doporučuje nic nekupovat.

„Musíš se dívat do historie, jestli tam vidíš pokračování nějakých trendů. Jestli ta firma zpětinásobí z roku na rok svůj zisk, tak tam něco nehraje,“ varuje.

Ovšem i ten, kdo půjčil v minulých letech zavedeným firmám, nemusel dopadnout dobře. V Česku skončilo za posledních 10 let v insolvenci 34 firem, které vydaly emise celkem za 4,35 miliardy korun. Mezi nimi byl také e-shop s módou Zoot nebo investiční skupina Arca zakladatele Pavla Krúpy. Ze svých dluhopisů držitel neuvidí patrně nic.

„Do problémů se dostaly i firmy superbonitních reputabilních lidí. Je smutnou realitou, že ty jako držitel nezajištěných instrumentů zpravidla nedostaneš vůbec nic. Před tebou budou vždy zajištění věřitelé, stát, banky, i majitel budovy, ve které firma sídlí. Akcionáři jsou na tom taky mizerně, ale ti to očekávají,“ vypočítává Vávra.

Jen loni firmy vydaly a na pražské burze nechaly zaknihovat celkem 111 dluhopisů, v celkové hodnotě 49,8 miliardy korun, jak vyplývá z dat Centrálního depozitáře cenných papírů pro SZ Byznys.

Pozor na „garantovaný“ výnos

Některé firmy inzerují „garantovaný výnos“. „Je třeba se ptát, kdo to garantuje. Pokud je to marketingová hláška na nějaké neregulované emisi, tak bych to hlásil ČNB a dalším orgánům. Za mě je to podvod, cílené uvedení někoho v omyl,“ míní investor.

Takzvaný prospekt schválený ČNB (potvrzení o přijetí k obchodování na regulovaném trhu, pozn. red.) je základ, zárukou kvality dluhopisu a slibovaného výnosu ale není.

Koncem loňského roku se Češi vrhli na vládní obligace. Lidé státu celkem půjčili dohromady zhruba 80 miliard korun. Populární byly tzv. protiinflační dluhopisy, jejichž výnos kopíroval výši inflace. Jenže jak inflace zrychlila, státu se takové financování pěkně prodražilo. Nová vláda Petra Fialy další emisi dluhopisů republiky tak zatím neplánuje.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Zajímá vás další obsah o investicích a osobních financích? Podívejte se do naší rubriky Finance.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Reklama

Související témata:

Doporučované