Hlavní obsah

Dnes ještě za čtyři procenta, od zítra za pět. Zlatá éra hypoték skončila

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Poslechněte si podcast Ve vatě s hypotečním expertem Liborem Ostatkem (Golem Finance). Kdo nově nedosáhne na hypotéku? A vyplatí se ještě?

Reklama

Článek

Ještě loni kupovali Češi drahé nemovitosti na levné hypotéky. Letos budeme kupovat drahé byty za drahé hypotéky. Navíc na ně už nedosáhne každý. Další změna ceníků přijde podle experta Libora Ostatka už v pátek, 1. dubna.

Před rokem byly hypoteční sazby 2 %, dnes už mezi 4 a 5 %. Může za to ČNB, která kvůli vysoké inflaci od loňska v rychlém sledu navyšuje základní úrokovou sazbu. Ve čtvrtek odpoledne rozhoduje, zda a jak razantně ji zvýší dál.

„Můj odhad je k 5 procentům, o půl procentního bodu. Očekáváme, že ČNB začne s rychlým navyšováním sazeb brzdit,“ odhaduje Libor Ostatek, jednatel Golem Finance, v podcastu Ve vatě. To bude podle Ostatka pro komerční banky signál, aby vyměnily ceníky.

Brzy prolomíme 5 %

Doteď se podle Ostatka držely banky na uzdě kvůli konkurenci. „To, co drží sazby na současné úrovni, je konkurenční boj. Banky jsou už dnes pod tlakem, z hypotéky, kterou dnes prodávají za 4,5 %, mají prakticky nulovou marži. Hypotéky za 4 % už jsou výjimka,“ míní hypoteční expert.

Libor Ostatek

  • zakladatel a jednatel společnosti Golem Finance
  • hypoteční expert Broker Trust
  • 2002–2005 GE Money Bank Switzerland
  • 1999–2002 GE Capital Bank
  • 1995–1998 Hypoteční banka

Takhle „lacinou“ bude podle Ostatka možné sehnat naposledy možná už jen dnes, posledního března. „Přelom měsíce je důvod k revizi cenotvorby. 1. dubna můžeme čekat vyšší sazby. Hranici 5 % na běžné fixaci pět let prolomíme,“ předpovídá Ostatek.

Tragédie to není, ale bude hůř

Pětiprocentní úročení hypoték považuje ale Ostatek stále za „hratelné“. Srovnáváme se totiž s časy extra levných úvěrů. „Nevidím v tom tragédii. Pokud se vám nemovitost líbí a dokážete splácet hypotéku, jděte do toho. Bude hůř,“ vzkazuje Libor Ostatek potenciálním zájemcům.

Pozn.: Kalkulačka počítá s novými limity ČNB platnými od 1. dubna 2022.

Od dubna ČNB zároveň zpřísňuje limity pro zájemce o hypotéky. „Pro běžné klienty se podmínky zhoršují a to je velmi nepříjemné,“ uvádí Ostatek s tím, že na úvěr na bydlení nově nedosáhne 5 až 10 % zájemců.

Zároveň považuje regulaci za důležitou. „Hypotéka není právo. Pokud nemáte na splácení, může vám to rozbít vztahy, rozložit rodinu,“ říká.

Kolik lidí limity z trhu odříznou? Vyplatí se ještě teď hypotéku pořizovat? A je na obzoru pokles cen bytů? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované